Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

RFID Etiket Çipleri Nedir: 2024 model RFID etiketleri inceleyin

RFID Etiket Çipleri
RFID Etiket Çipleri

RFID Etiket Çipleri, RFID etiketlerini tanımlamak için kullanılan başka bir bileşendir. Genellikle yerleşik anteni ve bir entegre devresi (IC) bulunmaktadır. Antenler radyo dalgalarını gönderen ve alabilen IC, radyo sinyallerinin modüle edilmesine ayrıca verilerin işlenmesi ve saklanmasıyla ilgilenmektedir. RFID çipi, barkod etiketine oldukça benzerler. Çünkü tipik olarak ilgili tarayıcılar veya okuyucular ile çalışmaktadır. Bununla beraber RFID Etiket Çipleri önemli avantajı vardır. RFID Etiket Çipleri, okuyucu ile radyo dalgaları aracılığı ile birlikte iletişim kurduğundan, çiplerin okuyucunun hemen önüne yerleştirilmesi gerek kalmaksızın çalışmaktadır. Bir başka deyişle, yakın olması gereken bir barkod okuyucusunun aksine, RFID Etiket Çipleri birkaç metre sıklıkla olsalar bile çalışabilmektedir.

Avantajları arasında, barkod etiketlerinin aynı anda sadece tek bir okuyucu tarafından okunurken, RFID yongası aynı anda birden çok okuyucuya veri iletebilmektedir. Farklı çeşitlerde RFID Etiket Çiplerii vardır. Bazıları aktif etiketler olarak bilinen pil gerektirirler. Diğerleri pasif etiketlerdir ve pil gerektirmezler. En yaygın uygulamaları ise nesne tanımlamayı ve izlemeyi içermektedir. Üzerinde çalıştığı radyo dalgaları bakımından da farklılık göstermektedir. Düşük Frekans (LF), Yüksek Frekans (HF) veya Ultra Yüksek Frekans (UHF) ile iletişim kurarlar. RFID Etiket Çipleri her yere takılabilmektedir: insanlar ve hayvanlar (implantlar olarak), ayakkabı, giysi, araç vb.

RFID Etiket Çipleri Karşılaştırma Tablosu
RFID Etiket Çipleri Karşılaştırma Tablosu

Başlıklar

İnsanlar için RFID İmplantları

CityWatcher adlı Cincinnati şirketinin, 2006 yılı Şubat ayında bina ve güvenlik sistemine erişim sağlayabilmek amacıyla çalışan personellerine mikroçipler yerleştiren dünyada ilk şirket olarak tarihe geçmiştir. Haziran ayında ise, devlete ait İsveç Demiryolu Şirketlerinden biri olan SJ, çiplerin taranmasıyla insanların bazı karışıklıkları çözmesi gerekmesine rağmen, taşıtlarına biletlerin yerine çipler kullanmasına izin vermeye başlamıştır. Belçikalı bir pazarlama firması olan NewFusion, çipleri kapı ve bilgisayar sistemine erişmesi için kimlik kartı olarak kullanılmaktadır.

Mikroçip implantları ne için kullanılır ?

Arabaya, eve veya ofise erişmenin uygun bir yolu olmuştur. Doktorların veya diğer sağlık personellerinin tıbbi kayıtlarına ve hastaların kişisel tıbbi bilgiler erişebilmesine izin vermek için saklanabilmektedir. Aynı zamanda diyabet veya epilepsi gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalar içinde faydalı olmaktadır.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2004 yılında tıbbi bilgileri saklanabilmesi için Digital sistemleri mikroçip implantlarını onayladı. 2018 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi, diyabetik hastalarının kan şekeri düzeylerini izlemesi için, devamlı izleme sunan tıbbi implante edilen RFID Etiket Çipleri kullanımını onaylamıştır.

Rfid teknolojisi ile implante edilen ve teşhis cihazları ile birleştirmek, günümüzde pek çok şirket tarafından incelenmekte olan bir atılım olmuştur. Ayrıca FDA, 2018 yılında Eversense Sürekli Glikoz İzleme sensörlerini de onayladı .

Etiketleri GPS ile birleştirilebilmekte ve çocuk, evcil hayvan ve hatta çalışanların gerçek zamanlı olarak takip edebilmektedir.

RFID Çip İmplantları Ne Amaçla Kullanılır?

RFID teknolojisi, implantı her şeyden önce tanımlama etiketleri olarak kullanmayı sağlamaktadır. Tanımlama işlevleri biyohackerlar tarafından kapıları açması için erişim kontrolü için kullanılmaktadır. Kullanılma amaçları;

– Temassız ödemeler için,

– PIN numaraları ve Şifreler olarak,

Araba anahtarlarında ,

– Kimlik doğrulama işlemlerinde,

– Toplu taşıma işlemlerinde,

– Veri depolama ,

– Bilgi paylaşımı işleminde,

– Kripto para birimini depolamak için kullanılmıştır.

RFID çipleri, kapıların açılması ve bilgisayarların kilidinin açması gibi görevler için kullanışlıdır. NFC etiketleri, Bitcoin iletişim bilgisi gibi kullanıcı bilgilerini ve cüzdan adreslerini de saklar.

RFID İmplantları ve mahremiyet kaybı

Kişisel bilgilerin gizlilik endişeleri ile ilgili, mikroçip teknolojisisi söz konusu olduğunda ana endişelerden biri olmuştur. Mikroçipleme işlemi, banka hesap bilgileri ve tıbbi kayıtlara erişim için sağlanabilmektedi. Hatta işverenlerin de çalışanlarını izlemesine izin verirler. Bu sebeple, teknolojinin üzerindeki bireysel özgürlüklerinden vazgeçerek işyerinde gerçek risk yaratmaktadır. Çiplerin yerleştirilmesi ile, kişiden veri toplamanın yanlızca bir yoludur.

Elektronik İzleme ve Gözetim Anketi, 2007 yılında işverenlerin %66’sının internet bağlantısının izlediğini ve kötüye kullanımları durumunda çalışanları işten çıkarmak için kullandığı tespit edilmiştir.Bu oluşan risklere Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Californiadaki , Contra Costa County okulların çoğuna okul öncesi çocuklara RFID donanımlı formaların sağlamasına itiraz etmiştir.Hollanda pasaportlarına takılan rfid çipler sayesinde okuyucudan 10 metreden fazla mesafeden okunmuştur ve bununla birlikte, teknolojilerin gelişmesiyle implantlar giderek daha da hassas bilgileri depolaması ve bilgisayar korsanlığı risklerini artırabilecektir.

İş yerlerinde implante edilen mikroçiplerin kullanımasının temelini oluşturmaktadır. Her yeni teknolojide olduğu gibi, yasal sınırların da belirlenmesi gerekmektedir.

Michigan temsilciler meclisi 2020 Haziranda,iş yerinleri implante edilen mikroçiplerin yasaklanmasını sağlayan bir yasa çıkarmıştır.

Bir RFID Çipinin maliyeti ne kadardır?

RFID çip, etiketin türlerine, uygulamaya ve siparişin hacmine bağlı olarak 10 sent ile 50 dolara kadar maliyeti değişmektedir. Palete ve kasaya uygulanabilen bitmiş akıllı etiketlerin, hacimlerine bağlı tipik olarak 15 sent yada daha fazlaya mal olmaktadır.

İnsana yerleştirilmiş olan RFID Etiket Çipleri kullanımıyla ilgili güvenlik endişeleri

RFID çiplerin kullanımı ile ilgili iki ana güvenlik endişesi bulunmaktadır. Bunlar, RFID çiplerinin klonlanması , bilgisayar virüslerinin bulaşması. Oluşan bu iki güvenlik kaygısını ayrıntılı olarak inceleyelim;

1. RFID çiplerinin klonlanması

Jonathan Westhues 2006 yılında, VeriChip’i nasıl klonladığı hakkında açıklamayı bir makale yayındı. Westhues, bir VeriChip aktarıcıda depolanan bilgilerin klonlaması için pil kullanan bir el cihazı kullanmıştır. Cihazın, implante edilmiş transponderin bulunduğu bir kişiye yakın yere konularak, klonlama işlemi birkaç saniye sürmektedir.

Jonathan Westhues, VeriChip’in hiçbir güvenlik girişimi bulunmadan inşa etmiştir. Bu sebeple klonlanma işleminin çok zor olmadığını belirtmiştir. Ayrıca VeriChip’in en büyük güvenlik özelliğinin ise, dedektörün küçük antenler tarafından da kısıtlanan çok kısa okuma aralığının olduğu dikkat edilmiştir. VeriChip kullanıcısının güvenli olmayan kişilerden veya nesnelerden en az bir adım uzak mesafede kaldığı sürece klonlama riskleri çok düşüktür .

2. Bilgisayar virüsleri ile enfeksiyon

İmplante edilen RFID aktarıcıları, bilgisayar virüsleri bulaşmış ise virüs bulaşmış aktarıcılardan bilgi alan dedektörleri etkileyebilmektedir. Bu sebeple, Reading Üniversitesi’nde kıdemli olarak araştırma görevlisi Dr. Mark Gasson tarafından yürütülmekte olan bir deneyde derisinin altına işaret parmağı ile başparmağı arasına RFID çipi yerleştirildi. İmplante edilen çipe kasıtlı olacak şekilde bilgisayar virüsü bulaştırdı. Ardından güvenli bir binaya erişim sağlamak için transponderi kullanılarak , virüs transfer edilmiştir. Güvenli binanın bilgisayarlarının sistemi bozulmuştur. Güvenli binanın bilgisayar sistemlerine erişmeye çalışan diğer cihazların potansiyel olarak virüs bulaşma riskinin altındaydı.

Transponder, virüsleri içeren dedektör tarafından bir bilgisayar virüsleri ile birlikte kolayca enfekte olabilmesi unutulamaz. Dr. Gasson’ın deneylerinden biri de, akıllı kartlar veya RFID cihazı kullanıp bina erişimini sağlayan bilgisayar sistemlerine virüs bulaştırmıştır ve sonrasında bilgisayar sistemleri virüsü transponderlere aktarabilmiştir.

RFID Etiket Çiplerinin Avantajları

Çiplerin, özellikle doğru olan tıbbi bilgilerine anında erişilmesi ölüm ve yaşam arasındaki fark anlamına gelen acil durumların söz konusu olduğunda yararlı bir araç olmaktadır. RFID çiplerin avantajları şunlardır;

1. Tıbbi geçmişlerde her zaman kolayca erişilmek

İmplante edilen bir RFID çipleri, tıbbi geçmişinizi hızlı biçimde erişebilmek için kullanılır. Hangi ilaçları alıyordunuz, geçmişte hangi antibiyotikleri kullandığınız, nelere alerjiniz olduğunu ve özellikle tıbbi acil durumlarla ilgili bilgiler.

İmplantlar özellikle de Alzheimer hastalığı bulunan, diyabet, kardiyovasküler hastalık olan kişiler için faydalıdır. Çipler, hastanın tüm tıbbi geçmişlerini içermezler. Bunun yerine ise veri tabanından bilgilere erişmesi için kullanılabilen benzersiz bir kod veya numaralar içermektedir.

2. Suçluları, çocukları ve hastaların takip edilmesi

RFID çipi, korkunç bir durumun olma risklerini önemli ölçüde azaltabilmektedir. Çocukların kalabalığın içerisinde kaybolması, evden kaçırılması veya kaçması gibi nadir olarak görülen bir durum değildir. İnsanların takip edilebilmesi, aile üyesinin aynı zamanda milyonlarca bakıcı için gönül rahatlığı anlamına gelmektedir.  Bebeklerin hastanede karışması, hastanedeki hastaların veya yaşlıların bakım tesisinden dışarı çıkması veya suçlunun hapishaneden kaçması vb. durumlarda RFID çip kolaylık sağlamıştır.

3. Daha da kolay tanımlama

Kimliklerimiz, Pasaportlarımız ve ehliyetlerimiz mikroçipler içermektedir. Tarama pasaportlarının tarama kollarına geçişi için otobüs ve tren istasyonları ve havaalanlarının altyapılarında minimum olarak değişiklik gerekmektedir. Okuyucunun yanından geçmek dışında başka işlem yapmak zorunda kalmadan tanımlama işlemi gerçekleşmektedir.

4. Silahınızı sizden hariç kimse kullanamayacak

Browning ve Smith & Wesson , sadece kayıtlı silah sahiplerinin silahını ateşlemesine izin verebilen ateşli silahlar için RFID implant sistemi geliştirmiştir.Silahın yanlış ellere geçtiği, özellikle çocukların yanlışlıkla silahı bulması ve silahın çalındığı durumlarda artık tehlikeye yol açmayacaktır. Aynı zamanda , silahlardaki GPS özelliği ile, silahın ne zaman, nerede ve kimler tarafından ateşlendiğine dair bilgiler vererek, olay mahallerinde ‘kayıp silah’ olarak işlenmektedir.

5. Kulüp üyelikleri erişim kontrolü

Rotterdam ve Barselona, ​​İspanya’daki Baja Plaj Kulüplerinin, VIP müşterilerine mikroçiplemeyi sunan ilk kulüplerdir. Bu sebeple kuyruklarda uzun zaman beklemeden kaçınmalarını ve üyelik özelliklerine kolay bir erişim sağlamaktadır. Üyelerinlerin fişlerini, siparişlerini takip etmesi ve hatta yiyecek ve içeceklerini ödemesi için kullanılmaktadır. Garsonlar fişleri tarayabilmekte ve bilgisayarın otomatik olarak banka hesabına borçlandırır. İmplante edilen RFID çipler aynı zamanda spor salonunda, otellerde, işyerlerinde ve erişim izni vermek için kimlik tespitlerinin gerekli olduğu her yerde kullanılmaktadır.

6. Cüzdanını kaybetme konusunda asla endişe etmenize gerek kalmayacak

Günlük faaliyetlerde çoğu zaman RFID çipler kullanmaktadır. Örneğin; toplu taşımanın kullanımı, binalara girmek, mağazada alışveriş yapmak, kütüphaneden kitap ödünç alınması için kullandığımız kartlar ilgili sorunlar biri onların çalınabilmesi veya kaybedebilmektir. Bu nedenle implante edilen RFID çiplerin çalınması veya kaybolması imkansızdır.

7. Cihazlarınızın çoğunu otomatik olarak kontrol edilebilmekte

Arabayı otomatik olarak çalıştırabilmesi, yaklaştığınızda ön kapınız açılabildiğini, koltuğunuzda otururken sevdiğiniz bir televizyon kanalının açıldığını vb. durumların gerçek dünyaya dijital bir kimlik getirmiş olan bir RFID implantı ile mümkün olmuştur.

RFID Etiket Çiplerin Dezavantajları

RFID çiplerinin yerleştirmesinde çeşitli dezavantajları vardır. Özellikle sağlıkla ilgili endişelerin yanında aynı zamanda gizlilik endişeleri de var. RFID çiplerin dezavantajları şunlardır;

1. RFID Etiket Çipleri bizi kötü niyetli insanlar için hedef haline getirebilir

RFID çipleri, çok önemli bilgiler içerdiğinde, bilgisayar korsanları gibi kötü niyetli olan kişiler için birincil olarak hedef haline gelebilmektedir. Çiplerdeki bilgilerin yanlızca okunabilmesi değil. Aynı zamanda yazılabilir olması verilerinizin kopyalanabilir , silinebilir veya bozulabileceği anlamına gelir. Suçluların verileri kopyalayabileceği veya kendi verileriyle değiştirebilmesi ve verileri kullanabileceği, böylece sizin ve onların fiziksel olan kimliğini değiştirebileceği anlamına gelmektedir.

2. İnsanların RFID Etiket Çipleri ile gerçekten kimlerin yararlandığını düşünmeliyiz

RFID implantı hayatımızı daha verimli hale getirebilmektedir. Aslında kendimize insan mikroçiplemesinde gerçekten kimlerin faydalandığını düşünebilmeyiz. Ne yaptığımızı, nerede olduğumuzu ve nasıl yaptığımız hakkında sürekli takip edilmesi çok kolaylaştıracaktır. Hükümetler ve büyük şirketler için çok değerli olabilen bilgiler bulunmaktadır. RFID çipler ile, güvenlik şirketlerinin, hükümetlerin veya polisin, yaya alanlarına, halka açık olan yerlere veya yol kenarlarına vb. alanlara yerleştirilen çip okuyucular aracılığı ile elektronik olarak vatandaşı ‘aramalarını’ sağlamaktadır. RFID çipler ile , bir okuyucusu olan herkes tarafından birkaç metre mesafeden taranabilmektedir. Bu durum, güvenlik önlemleri ve sıkı gizlilik kontrolleri gerektiren meşru bir endişe oluşturur.

3. RFID çiplerinin sağlığımız için tehdit oluşturabilir

Tıbbi acil durumlarda özellikle sorun ve zorluk yaratmaktadır. Diğer bazı riskler arasında olumsuz doku reaksiyonları, enfeksiyonlar , elektriksel tehlike ve MRI makinesi gibi tıbbi ekipmanlarla ilgili uyumsuzluk sayılabilmektedir. MRI taraması sırasında hastaların mikroçipler dahil başka metal bulunduramalar.

2007 yılındaki araştırma çalışmalarında, mikroçip implante edilen laboratuvar hayvanın yüzde 1 ile 10 arasında kansere neden olduğunu göstermiş. Diğer herhangi implante (tıbbi) cihaz ile ilişkili kanser riskinden ayırt edilemeyecek kadar azdır. Şuana kadar yeterince çalışılmamış çeşitli potansiyel RFID çiple ilgili sağlık sorunları olduğunun gerçeği devam ediyor.

RFID Etiket Çipleri Çözümleri

RFID çipleri günümüzde yaygın olarak uygulanmaktadır. Uygulamaları ise ürün takibi , hayvan takibi, pasaport kontrolü, envanter, erişim ve birçok alanda uygulamaları bulunmaktadır. RFID çiplerinin vücudunuza enjekte edilme fikri biraz garip gelse bile, kalp pili gibi günümüzde de kullandığımız bir başka implante edilmiş cihazlardan farklı değildirler. Bu nedenle, mikroçipleme işlemi tamamen isteğe bağlıdır. Özellikle Alzheimer, şeker hastaları ve kardiyovasküler hastalıkları olan kişiler gibi yüksek riskli hastalar için kullanılmaktadır. Bu çiplerin kitlesel implantasyonu, mahremiyet sorunları ve sağlık hakkında pekçok tartışmaya tabi tutulur. Bilişsel bilim , biyoteknoloji, yapay zeka, robotik ve bilgi teknolojisi gibi çeşitli bilimsel alanlarından yakınsaması, RFID çipleri de dahil olmak üzere insanlara implante edilen mikroçip uygulamasını artırmış olacaktır. İnsana yerleştirilen yeni mikroçipleriyle, insanlara yeni bir iş ve sosyal anlamda etkileşimler için fırsatlar sağlayacaktır. Fakat, güvenlik, etik, tıbbi, zorlu yasal sorunları ortaya atacaktır.RFID çipleri implante etmek isteyen kişilerin, çiplerin çeşitli etkilerini dikkatli şekilde değerlendirmesi gerekmektedir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler