Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Petrol ve Gaz Varlık Takibi: RFID ekipmanların kullanılması 

Petrol ve Gaz varlık takibi, sahadaki ekipmanın arızalanması, sondajın ani olarak ve maliyetli bir biçimde durmasına neden olabilmesini önlemek için rfid teknolojisi kullanılmaya başlanmıştır. Rfid teknolojisiyle ekipmanın ve en iyi uygulamaya sıkı şekilde bağlı olarak izlenmesi, yönetilmesi ve bakımının yapılması oldukça büyük öneme sahiptir. Böylece petrol ve gaz endüstrisinde, güvenliğin sağlaması, operasyonel verimliliği arttırılması, üretken olmayan arıza sürecinin azaltılmasını sağlar. Ayrıca varlık yaşam döngüsünü uzatması için rfid teknolojisi tamamlama, sondaj ve uygulamalar başarıyla entegre edilmiştir.

Varlık takipleri için rfid teknolojisinin kullanılması, denizin altında, kuyuda ve yüzeyde çalışma sırasında basınç, aşırı sıcaklıklar, titreşimler, korozyonda çalıştıklarından emin olması için sistemin sağlam bir şekilde yapılması gerekmektedir. 

Petrol ve gaz alanında endüstri tarafından yetkilendirilmek üzerine inşa edilen belirli bileşenleri mevcuttur. Rfid okuyucular, gömülü rfid etiketleri ve bununla birlikte izleme yazılımı yer almaktadır. Rfid teknolojisinden önce manuel şekilde yapıldığında, oldukça zaman alıcı ve hataya neden olan görev olmuştur. Bu nedenle rfid teknolojisi bu konuda hem zaman kayıplarını hemde hatayı en aza indirmektedir.

Böylece düzgün bir biçimde yerleştirilen rfid sistemi, yaşam döngü yönetimlerini, petrol sahasındaki varlık takibinin yapılması ve parça tanımlamasının otomatikleştirmeyi sağlamaktadır. Rfid çözümleri sayesinde, sahada kanıtlanmış teknolojiyi kullanılması ile uzak ve zorlu sondaj sahasının zorluklarına dayanmaktadır. Sıcaklık, derinlik gibi sensör izleme boruları, yaşam döngüsü yönetimlerinin kontrol edilmesi için ekipman hakkında bilginin sağlanması ve işyeri güvenliklerini en üst düzeye çıkarılması için çalışanın izlenmesi sağlanır.

Petrol ve Gaz Varlık Takibi
Petrol ve Gaz Varlık Takibi

Petrol Sahası Varlık Takipleri İçin RFID Kullanımı

Petrol ve gaz varlık takibi için rfid kullanılması ile sondaj şirketlerinin iş akışını önemli ölçüde bir düzene girmesine, personeller için daha güvenilir bir alan oluşturmasına ve manuel hata ile sahanın kapalı kalmasına neden olma ihtimallerini en aza indirilmesi sağlanmaktadır.

Rfid etiketi takılması sonucu ekipman parçalarının tam zamanlı olarak tanımlanabilmektedir. Böylelikle önemli verilere anında erişilebilmektedir

Petrol Sahasında Varlık Takibi İçin Rfid ‘nin Faydaları:

– Yeni olan parçanın sipariş edilmesi gerektiğine dair erken göstergenin yapılması,

– Kolay, temiz, hızlı ve ayrıntılı ürün tanımlaması,

– Kullanım döngüsünün ve bakımlarının daha kolay takibinin sağlanması,

– Belirli parçaların takibinin yapılması için zaman tasarrufu,

– Kayıp ve yanlış olarak yerleştirilen ekipmanlarda önemli bir şekilde azalmaların oluşturulmasına olanak tanımaktadır.

Ayrıca rfid teknolojisi ile tasarlanan dayanıklı rfid etiketin, sondaj deliği varlığının takibi için kullanılmaktadır. Etiketler, ekstrem ortamda dahi yüzlerce saat kesintisiz bir biçimde kullanılmaya uygundur. 

Petrol çıkartma

Petrol ve Gaz Endüstrisini Dönüştüren RFID

Petrol ve gaz endüstrisi, pek çok saha ve geniş arazi alanına yayılan karmaşık ekipman setlerinden oluşmuştur. Ortamlarda varlığın etkin bir biçimde izlenmesi oldukça zordur. Böylece rfid teknolojisi ile petrol ve gaz endüstrisinde tam zamanlı otomatikleşmesini sağlanması önemli maliyet tasarrufları sağlamaktadır.

Yerleşim Alanı Yönetimi

Petrol ve gaz endüstrisinde, çalışanları ve boruların izlenmesinin yanı sıra, tesis dışında depolanmış pek çok türde ekipmanlara da sahiptir. Ayrıca ekipmanlar genellikle pahalıdır. Rfid teknolojisi ile ekipmanı hızlı bir biçimde bulunmaktadır.

Rfid petrol ve gaz endüstrisi

Petrol ve Gaz Takip Sistemlerinin Zorlukları

Sondaj, açık deniz ve madencilik sektöründe varlığın takibi, insan ve teknoloji için zorlu ortamda gerçekleşmektedir. Hücresel bağlantılara sahip potansiyel bir biçimde tehlikeli ve izole edilmiş olan bölgelerde güvenlik tehlikesi önemlidir. Üretim ve sondaj faaliyetlerinde kullanılan ekipmanın bileşen teçhizatıyla uğraşırken, sahadaki denetimi ve bakımı daha zorlaşmaktadır. Manuel olarak izlemenin maliyetleri bulunmaktadır. Dolayısı ile zaman alıcı, hataya açıktır. Sondaj borusunun izlenmesi için rifd teknolojisi kullanılmasında, alet bağlantısına rfid okuyucu monte edilmektedir. Çipler, benzersiz tanımlama sunulması için benzersiz seri numarası ile programlanmaktadır. Bu nedenle seri numaraları, boru bilgisinin alınması ve güncellemesi için eşleştirilmiştir. Bunlar bireysel bağlantı boyutu, konum, tam uzunluk hareketi, yorulma hasarları, inceleme bilgisi, fiziksel aşınma vb.

Derinlik ölçümünde, boru sağlığının ve tahmini petrolün hali hazırda olduğu derinlik ölçümü için sondaj borusuna rfid etiketi ya da rfid okuyucularına takılmaktadır. Rfid etiketleri, akış hızları, çamur bileşimleri ve yeraltı sıcaklığı ile ilgili bilgiye sahiptir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler