Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Rfid Yazıcılar

Rfid masaüstü yazıcı, rfid etiketlerin üzerindeki bilgileri aynı anda yazdıran ve kodlayan cihazdır. Bu cihazlar her bir rfid etiketinin kodlanmasını otomatik bir şekilde hallederek zamandan tasarruf sağlar. Masaüstü yazıcılar sadece okunabilir sayıları ve bilgileri değil, grafikleri ve 2d barkodları da basabilme kabiliyetine sahiptir.

sato rfid
Rfid Yazıcılar 3

Başlıklar

Rfid Yazıcı Türleri

Yazıcı türlerini ayırt etmenin bir kaç farklı yöntemi vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise yazıcının kullanımıdır. Rfid yazıcılarının kullanımları altında 3 ana kategori vardır. Mobil, Endüstriyel, Masaüstüdür. Diğer kategorize etme yöntemleri ise etiket sıklığına veya özel etiket türlerine göre rfid etiket uyumluluğudur.

Doğru Rfid Yazıcı Nasıl Seçilir

Rfid yazıcılar , varlıkları etiketlemek için kullanılan uygulamalardır. Yazıcının etiketin üstüne yazdırma işlemi yaptığı gibi aynı zamanda bilgileri de Rfid çipine kodlamaktadır. Rfid yazıcıları, genellikle bir dağıtım veya üretim tedarik zincirinin içindeki mevcut baskı noktalarında kullanılır. Rfid Yazıcı seçiminde dikkat edilecek noktalar:

Baskının çözünürlüğü

Yazıcılar 200 – 600 dpi civarındadır. Daha düşük veya daha yüksek çözünürlüklerde yazıcılar da bulanabilmektedir. Etiket yazdırmanın daha da karışık olduğu ve grafik yazdırma sırasında daha yüksek çözünürlük gerektirdiğini ve bu durumlarda baskı çözünürlüğü önemli olur. Normal yazdırma ihtiyaçları için 200 dpi yeterli olacaktır.

Baskı hacmi ve hızı: 

Piyasada pek çok yazıcı kodlayıcı vardır. Bunların bir etiketi ne kadar hızlı yazdırılıp, kodlayabileceklerine ve bunun yanı sıra ne kadar yüksek hacimlere uygun olduklarına göre de farklılık göstermektedir. Endüstriyel yazıcılar ise daha yüksek hızlara sahiptir.


Yazdırma yöntemi

İki farklı türde yazdırma yöntemi mevcuttur.

1-Termal transfer: 

Etiketlerin tedarik zincirinde uzun zaman döngüsüne sahip olacağı ve uzun süreli uygulamalar için, etiketlerin ısıya maruz kalmasıyla birlikte etiket solmaması için termal transfer yazıcılar kullanılmaktadır. Termal transfer yazıcılar genellikle etiketin üzerinde daha yüksek bir inç başına nokta ( DPI )veya çözünürlük ile yazdırırlar.

2-Doğrudan termal :

Yazıcının avantajı, daha kolay bir tasarım yapabilmek ve bundan dolayı şerit olmaması, kırılabilecek olan daha az bileşenler nedeniyle yazıcılar için daha kolay bakım olmuştur. Etiketler daha pahalıdır ve ısıya maruz kalması durumunda daha hızlı solabilmektedir.

Etiketin Boyutu: 

Çoğu yazıcılar 4 inç genişliğe kadar etiketleri barındırabilmektedir. Fakat 6 inç genişliğe kadar olan etiketleri yazdırabilen bazı yazıcılarda mevcuttur.

Ağ bağlantıları: 

Pekçok yazıcılar USB veya İnternet bağlantısı sağlar. Ancak Paralel, Wi-Fi veya Bluetooth bağlantısı da bulabilirsiniz.

Alan: 

Bazı yazıcılar oldukça büyüktür. Çoğunlukla endüstriyel yazıcılardır. Ancak basit olarak masaüstü yazıcıları boyutlarının yarısı veya üçte biri olabilmektedir.

Hangi Rfid Yazıcı Türü Tercih Edilmeli?

Endüstriyel Yazıcı

Endüstriyel yazıcılar zorlu koşullarda görevini yerine getirmesi için dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir. Bu yazıcılar günlük, haftalık ya da aylık çok sayıda etiket yazdırabilmesiyle öne çıkar. Yüksek sayıda etiket ihtiyacı bulunan uygulamalarda endüstriyel yazıcılar tercih edilmelidir. Endüstriyel yazıcılar ile günde 10.000’den fazla etiket yazdırabilirsiniz.

Masaüstü Yazıcı

Adından da farkedileceği üzere rfid masaüstü yazıcılar ofis ve benzeri ortamlarda kullanılmak için üretilmiştir. Masaüstü yazıcıları, düşük hacimli etiket yazdırmak ve bunu sürdürmek için tercih ederler . Masaüstü yazıcılar estetik bir tasarıma sahip olduğundan ötürü müşteriye yönelik uygulamalarda da rahatlıkla tercih edilebilir. Bu yazıcılar günlük 500+ etiket yazdırabilirler.

sato cl4nx printer
Rfid Yazıcılar 4

Mobil Yazıcı

Mobil Rfid yazıcılar, endüstriyel ve masaüstü yazıcılar kadar yaygın kullanılmıyor. Ancak depo, nakliye gibi geniş kapsamlı alanlarda kullanışlıdırlar. Diğer yazıcılar geniş alan kaplarken mobil yazıcılar da böyle bir sorun bulunmamakta. Mobil yazıcılar günlük 200+ etiket yazdırılan durumlarda tercih sebebi olur.

Rfid Yazıcılarda Fiyatı Etkileyen Faktörler

Çözünürlük/DPI

Rfid etiketine yazdırılan metnin veya görüntünün çözünürlüğü, özellikle 1d veya 2d barkodları yazdırırken belirli uygulamalarda çok önemlidir. Çözünürlük net olmadığı taktirde, barkod okuyucu doğru bilgileri elde edemeyecektir. Rfid yazıcılarda çözünürlük, inç başına nokta (dpi) olarak tanımlanır. Dpi değeri yüksek olduğu taktirde görüntülerin netlik derecesi de artacaktır. Ancak yüksek dpi seçeneklerine sahip yazıcılar daha gelişmiş donanımlara sahip olduğundan dolayı maliyeti de daha yüksek olur.

Baskı Genişliği

Çoğu yazıcı 4 veya 6 inç baskı genişliğine sahiptir. Seçilen etiketlerin rfid yazıcı ile kodlanamayacak ve yazdırılamayacak kadar geniş olmamasını sağlamak için önemlidir. Etiket genişliği 4 inç’ten küçükse desteklenen yazıcılar ile kullanırlar fakat 6 inç baskı almak istendiği taktirde 6 inç baskı yapan rfid yazıcılar daha pahalı olduğundan maliyeti fazla olacaktır.

Yazıcı Bakımı

Kalibrasyon

Rfid yazıcılarda farklı türlerde etiketler kullanıldığından ötürü etiketlere göre kalibre edilmesi gerekiyor. Kalibrasyonlar, temel olarak etiketin türüne göre çalışacak şekilde ayarlanmasıdır. Kalibrasyonu Rfid kalibrasyonu ve Medya kalibrasyonu olarak ikiye ayırabiliriz.

Rfid kalibrasyonu yazıcının etiketi okuduğunu ve etiketi kodlamak için anten konumu ve okuma/yazma gücünün en iyi şekilde ayarlanmasına denir.

Medya kalibrasyonu rfid etiketin boyutuna ve etiketler arası boşluğu ayarlamak için yapılan kalibrasyon işlemine denir

Temizlik

Rfid yazıcı bakımı için temizlik çok önemlidir. Biriken toz, kül ve diğer zararlı parçacıklar makinenin yavaşlaması ve durması gibi sorunlara yol açar. Bu tarz ortamlarda makinelerin kullanım ömrünü uzatmak için haftalık ya da aylık düzenli temizlik yapmak şart. Tozdan oluşacak düşük baskı hızı ve düşük baskı kalitesini önlemek için temiz ortamdaki yazıcıların da belirli aralıklarda temizlenmesi gerekir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler