Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

UHF Rfid Okuyucu Nedir

rfid_readers

Rfid okuyucu RFID sisteminin temel bileşenlerinden biridir. Herhangi bir RFID teknolojisinin çalışması için gereklidir. Sorgulayıcılar olarak da adlandırılmaktadır. RFID okuyucular, rfid etiketleri ile iletişim kurması için radyo dalgaları alan ve ileten cihazlardır. RFID okuyucu tipik olarak iki farklı türe ayrılmaktadır. Birincisi sabit RFID okuyucular ve mobil RFID okuyuculardır. 

RFID Okuyucu Sabit okuyucular tek bir yerde kalmaktadır. Genellikle portallara, masalara veya diğer sabit yere monte edilmektedir. Sabit okuyucunun ortak olan alt kümesi ise, entegre okuyuculardır. Entegre RFID okuyucuları ise, isteğe bağlı olarak harici antene bağlantısı için tipik biçimde ek anten bağlantı noktasını içeren yerleşik antene bağlı sahip bir okuyucudur. Entegre RFID Okuyucu genellikle kullanıma elverişli ve yüksek etiketli ürünlerin zaman aşımı olmadan iç mekan uygulamalarında kullanılması üzerine tasarlanmıştır.

rfid el terminali – rfid mobil okuyucu

Sabit RFID okuyucu bir antenden sekiz taneye kadar farklı antene kadar herhangi yere bağlanan harici olarak anten bağlantı noktasına sahiptir. Bir RFID okuyucuya bağlı olan anten sayısı, RFID uygulamaları için gereken kapsama alanlarına bağlıdır. Yarış zamanlama uygulamalarında bitiş çizgisi gibi daha geniş kapsama ortamına sahip diğer uygulamaların, gerekli kapsama ortamını oluşturması için birden fazla anten gerektirmektedir. RFID Sabit okuyucular, yüksek performanslarda doğruluk sağlamaktadır. RFID okuyucuları, başarılı bir RFID sistemlerinde hızlı bir biçimde başlatması için gereken güçlü işlevselliği sağlar. Okuyucular, bir RFID etiket bilgisini okuyabilir ve yazabilmektedir. 

Böylelikle sabit RFID okuyucular, envanter paletleri geçerken otomatik olarak kaydetmektedir. Etiketler geçerken otomatik olarak taranabilmektedir. Buna örnek olarak depolar ve fabrikalar ile elektronik eşya gözetimlerinde kullanan perakende mağazaları dahildir.

Kimlik kartları ve elektronik anahtar taraması için hem sabit tipi hem de el okuyucular kullanılır. Kullanıcıyı tanımlar ve erişim yetkisini belirlemektedir. Petrol kulesinin etrafına sabit RFID okuyucu yerleştirilmektedir. Böylece personel hızlı bir biçimde bulunabilir ve tanımlanabilmektedir.

Veteriner ve hayvan kontrol çalışanı, hayvanların derisinin altına yerleştirilmiş RFID sistemi depolanan bilgiyi güncellemesi ve tanımlaması için RFID okuyucuları kullanılmaktadır. 

Başlıklar

Sabit RFID Okuyucuların Faydaları:

Giriş ve çıkış noktalarının takip edilmesi,

Maksimum büyüme potansiyelinin olması,

Yüksek performanslı RFID okumaları,

Gelişmiş entegre özelliği

Yüksek değerli varlık takibi.

Mobil RFID okuyucular, akıllı cihaz ile iletişim kurması veya ana bilgisayar ile devam ederken, RFID etiketini okumasının esnekliğini sağlayan el cihazlarıdır. Mobil RFID okuyucuların iki ana çeşidi vardır. Bunlardan birincisi mobil bilgi işlem cihazı adı verilen yerleşik bilgisayara sahip okuyucu, ikincisi ise akıllı cihaz ve tablette bluetooth veya yardımcı bağlantı kullanan okuyuculardır. Mobil RFID okuyucular, sistem kullanıcılarını RFID etiketini tarandıktan sonra okumasına ve değiştirmesine olanak sağlayan ayrıca pille çalışan mobil cihazlardır. RFID okuyucular genellikle etiketin anında güncellemesine izin vermesi için bir klavye içermektedir. Kablosuz olarak veri tabanı yazılımına bağlanmaktadır.

Ayrıca araca monteli okuyucularda, nakliye için yüklenen veya taşınan kargonun konumunu otomatik olarak okuması ve kaydetmesi için transpalete, forkliftlere ya da diğer yük taşınan ekipmanlarına yerleştirilmektedir. Kullanımı, yönetimi ve dağıtımı kolay, sabit bir RFID okuyucuları, müşteriye yönelik olan ortamda küresel kurumsal olarak dağıtım için ideal olarak uygundur. Bu nedenle son derece yüksek okuma performansı sunmaktadır. Böylelikle büyük hacimleri doğru ve hızlı bir biçimde takip edebilir ve taşıyabilmektedir. Ücretli yollarda, sürücünün ön ödemeli ücret hesabı kullanılmasına izin vermesi için RFID okuyucu kullanılmaktadır. 

RFID Okuyucu Türleri

RFID okuyucular arasında ayrım yapılmasının yolları arasında özellikleri, bağlantıların, güç seçenekleri, kullanılabilir yardımcı programın, işleme yeteneği, anten bağlantı noktası vb. gibi seçeneklere sahiptir.

Okuyucu Seçenekleri: Sabit Okuyucular, Mobil Okuyucular

Bağlantı Seçeneği: Bluetooth, Wi-Fi, Seri, yardımcı bağlantı noktası, USB

Frekans Aralıkları: 865 – 868 MHz EU, 902 – 928 MHz ABD vb.

Kullanılabilir Yardımcı Programları: GPS, USB, HDMI, Kamera, Hücresel Özellikler, GPIO

Güç Seçenekleri: USB, Güç adaptörü, pil vb.

RFID Okuyucuların Temel Amacı

RFID okuyucunun temel amacı, sinyali almak ve iletmek için, radyo dalgaları ile etiketlerden bilgisayarın okuyabileceği formata dönüştürmektir. Okuyucular, pasif RFID etiketine enerji sağlamaktadır. Okuyucunun etikete enerji iletilmesi, etiketten iletişime karşı gelen verilerin alması ve bu sinyallerin ayırması gereklidir. Pek çok okuyucu bir etiketi okuyabilir ve yazabilmektedir. Okuma işlevinin, etiketin çipinde saklanan verileri okumaktadır. 

Ayrıca, yazma işlevi ile ilgili verileri etiketlerin çipine yazmaktadır. Okuyucular birden fazla etiketin sorgularını otomatik olarak yanıt verebilmektedir. Sinyallerin alınması ve iletilmesi için okuyucunun anten kabloları vasıtasıyla bağlanması gerekir. Taşınabilir olan okuyucular, harici okuma modüllerine bağlanabilir ya da yerleşik olan antenlere sahip olabilmektedir. Okuyucular iletişim kurması için standart iletişim protokollerini kullanmaktadır. RFID okuyucular, etikette bulunan bilgilerin kodlarını çözmektedir. Bu nedenle okuyucular kısa menzilli olarak RF sinyallerini kullanarak bilgi alışverişlerinde bulunmaktadır.

RFID etiketlerin, RFID okuyucuları tarafından okunan ve kodlanan bir elektronik kimlik sağlamaktadır. RFID okuyucuların, belirli olarak radyo dalgaları yaymaktadır. Uyumlu olan RFID etiketi okuyucunun algılama aralıklarına girdiğinde ise, etiketler geri dönüş sinyali iletmektedir. Dönüş sinyalinin, varlık tanımını, etiketin protokollerinin ve seri numarasını içerecek biçimde modüle edilmiştir. 

Bilgiler çoğunlukla elektronik ürün kodu adı verilen 96 bitlik veri dizisi olarak depolanmaktadır. Okuyucular, EPC doğruluklarını belirlemesi için hata düzeltici kod algoritmaları kullanmaktadır. Okuyucular, etiket kimliklerini sistem sunucuya ya da veri tabanlarına iletmektedir. RFID etiketin verileri gerektiği gibi güncellenmektedir. Okuyucuların RFID etiketi algılama şekline, etiketin pasif ya da aktif olmasına bağlıdır. Aktif etiketler, okuyucuların kaydettiği etiketlerin radyo frekansı sinyalini periyodik olarak iletmektedir. Aktif etiketler, antende ve devrede şarj gerektirir. Entegre piller daha geniş bir mesafe sağlamaktadır. Yarı aktif veya pasif RFID etiketlerin, dönüş sinyallerini yayınlamasından önce okuyucudan ilk olarak radyo frekansı alması için beklemektedir

Toplu Okuma İşlemi

RFID okuyucu, algılama aralığı sıklıkla birden fazla RFID etiketlerini algılamaktadır. RFID okuyucular, her bireysel kimlikleri anlaması için her etiketleri sıra ile okumalıdır. Toplu okuması olan okuyucular, her etiketin organize eden ve taranan protokol formüle etmesi için çarpışma algılamayla programlanmaktadır. Özellikle her bir nesneyi tanımlama süreci katlanarak artmaktadır. RFID okuyucuları sinyaline iki çarpışma önleme algoritmaları kodlanabilmektedir. UHF okuyucu kullanmanın avantajları, daha güvenilir, zorlu ortamlarda ve kalabalık alanlarda bile kullanılabilmektedir. Ayrıca zamandan tasarruf sağlaması, erişim ve tanımlaması için doğrudur. RFID okuyucular, sadece geçerli RFID etiketine sahip kişilerin tesise erişmesine izin vermesi için dahili bir hareket dedektörlerine sahiptir.

Uygulandığı alanlar

– Otomotiv,

– Hastaneler,

– Tren İstasyonları,

– Ücretli yollar,

– Havaalanları,

– Kütüphaneler,

– Tekstil İmalatı,

– Giyim

 Ayrıca erişim kontrolü, lojistik ve sahteciliğe karşı koruma ve üretim süreci kontrol sistemleri gibi pek çok RFID uygulama sisteminde yaygın olarak uygulanmaktadır.

4.5/5 - (4 votes)
Kategoriler