Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Iot (Nesnelerin Interneti) Covid-19 Aşılarının Dağıtımında Yer Alıyor

2020 yılı, pandemi gibi sıra dışı bir zorlukla geldi. Iot Covid- 19 aşılarının dağıtılması ve teslim edilmesinde yardımcı olmaktadır. 2021 yılı ise ilaç şirketlerinin ve devletlerin üzerinde çalıştığı Covid 19 aşısı umudu ile bir nebze de olsa hayatımıza pozitiflik kattı. Ancak , aşıların dağıtımı sürecinde şirketler, hastaneler, lojistik hizmetleri bazı sıkıntılarla karşı karşıya geldiler. Acaba aşılar tam zamanında teslim edilebilecek mi, doğru sıcaklık kontrolü sağlanabilecek mi gibi…

IOT teknolojisi her noktada

Dünya çapında aşıların dağıtımında derece– bazı durumlarda (-70) santigrattır. Iot tabanlı sensör teknolojileri, bu zorlu dağıtım zincir sürecini yönetmeye ışık tutabilecektir. Lojistikte özellikle soğuk zincir dağıtımlarında, farklı koşullar sağlanmalıdır. Bazı vakalarda güç önceliklendirilmelidir. Böylelikle uzun seviye ve düşük güç tüketimi sunan IoT teknolojisi doğru çözüm olur. Bu tip teknoloji, aynı zamanda geniş ve zorlu coğrafik bölgelerde araçların kolayca izlenmesini ve konum belirlemesi sağlar.

Iot
Covid Aşısı IOT Rfid

Iot teknolojileri, sadece sıcaklıkla sınırlı olmadan ayrıca nem, şok ve diğer parametreleri de içine alarak şirketlerin ürünlerini tedarik zinciri üzerinden izlemelerini sağlar.

iot ve rfid etiketlerin iletişimi ile bir çok veri hızlı şekilde alınmaktadır.

COVID-19 aşısı dağıtımı, sıcaklık kontrolünün üzerine çok düşmüştür. Çünkü, aşılar sağlık birimlerine taşınma esnasında doğru sıcaklık derecesinde olması gereklidir.

IOT covid-19

Iot teknolojisinin kullanımı, insan hatasını azaltır. Sensörler, gerçek zamanlı izleme yaptıklarından, sıcaklığın istenilen seviyenin çıkmamasını sağlar. Yaşadığımız şu zorlu dönemde, aşılar insanlık için bir umut ışığı olur. Iot teknolojisi de aşıların güvenli bir şekilde dağıtılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

  1. Giriş
    Nesnelerin İnterneti (IoT), herhangi bir düzeyde herhangi bir insan müdahalesi olmadan, tanımlanmış ağ üzerinden veri aktarma yeteneğine sahip, birbirine bağlı bilgi işlem taktikleri, dijital ve mekanik cihazlardan oluşan iyi tanımlanmış bir şemadır. Tartışılan tüm bu cihazlar, kendilerine özgü benzersiz kimlik numaraları veya kodlarıyla ilişkilidir. IoT artık çok sayıda taktik, anlık analitik, makine öğrenimi felsefesi, duyusal ürünler vb. için bir kavşak görevi gören köklü ve kanıtlanmış bir teknolojidir. Ayrıca, tipik günlük işleyişte IoT, hizmet veren ürünlerin veya cihazların faydası olarak kabul edilmektedir. insanın gerçek hayattaki ihtiyaçlarını çeşitli yollarla karşılamak; evin güvenlik sistemi, akıllı aydınlatma düzenlemeleri ve günlük olarak kullandığımız akıllı hoparlörler, akıllı telefonlar vb. aracılığıyla kolayca kontrol edilebilen daha birçok şey [1,2].

Mevcut pandemik durumda, Hindistan dahil tüm ülkeler COVİD-19 ile mücadele ediyor ve çeşitli şekillerde ortaya çıkan sorunlarla yüzleşmek için hala pratik ve uygun maliyetli bir çözüm arıyor. Fiziksel bilimler ve mühendislik alanındaki araştırmacılar bu tür zorlukların üstesinden gelmeye, yeni teoriler geliştirmeye, yeni çalışma problemlerini tanımlamaya, kullanıcı merkezli açıklamalar üretmeye ve hem kendimizi hem de genel olarak sivilleri eğitmeye çalışıyorlar. Bu kısa inceleme, bu yenilikçi teknoloji ve onun COVID-19 salgınına yönelik önemli uygulamaları hakkında farkındalık sağlamayı amaçladı.

  1. Nesnelerin İnterneti ve COVID-19 salgınının arka planı
    Basit bir ifadeyle Nesnelerin İnterneti (IoT), aşağıdaki gibi tüm ağ unsurlarına uygun, birbirine bağlı cihazlar/işlemler sistemidir; donanım, yazılım, ağ bağlantısı ve diğer gerekli elektronik/bilgisayar araçları, veri değiştirme ve toplama konusunda destek vererek sonuçta onları duyarlı hale getirir. IoT hakkında biraz daha konuşacak olursak, bu, sonuçta ihtiyaç sahibi kişi ile hizmet sağlayıcılar arasında entegrasyonu ve etkili veri alışverişini sağlayan genel mimari arka planı geliştiren bir konseptin ötesindedir. Mevcut tipik durumda sorunların çoğu, aşı geliştirme endişesinden sonra ikinci en önemli sorun olan hastalara etkin ulaşılamamasından kaynaklanmaktadır [3,4]. IoT konseptinin kullanılması hastalara ulaşılabilirliği oldukça faydalı hale getiriyor ve sonuçta onlara bu hastalıktan kurtulmaları için önemli bir bakım sağlanmasına yardımcı oluyor.
  2. Çalışmaya duyulan ihtiyaç
    Mevcut sorunlu pandemi ortamında, küresel olarak enfekte hasta sayısı her geçen gün artıyor ve Nesnelerin İnterneti metodolojisinin sunduğu yeterli ve organize olanaklardan yararlanmaya büyük bir ihtiyaç var. Ayrıca IoT, Sağlık Hizmetlerinde Nesnelerin İnterneti (IoHT) veya Tıbbi Nesnelerin İnterneti’nin (IoMT) mevcut konularla ilişkilendirildiği farklı alanlarda istenen amaçlara hizmet etmek için halihazırda kullanılmaktadır. IoTT/IoMT yönergelerini ve olanaklarını takip ederek çözülen vakaların sayısı da artırılabilir ve iyileştirilebilir.
  3. IoT’nin COVID-19 salgını için temel yararları
    IoT, bu virüs nedeniyle enfekte olan tüm kişilerin karantinaya alınmasını sağlayan yenilikçi bir teknolojidir. Karantina sırasında uygun bir izleme sistemi için faydalıdır. Tüm yüksek riskli hastalar internet tabanlı ağ kullanılarak kolaylıkla takip edilmektedir. Bu teknoloji kan basıncı, kalp atışı ve glikoz seviyesi gibi biyometrik ölçümler için kullanılmaktadır [5,6]. Şekil 1, IoT’nin COVID-19 Pandemisi için kritik faydalarını göstermektedir.
5/5 - (1 vote)
Kategoriler