Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Nesnelerin İnterneti (İot) nedir? 101

Başlıklar

İot Nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), hızla büyüyen bir teknolojidir. Verilerin iletilmesini sağlayan sensörler yardımıyla gömülü cihazların, araçların, binaların ve diğer nesnelerin birbiri ile haberleşmesini ifade eder. Bu bağlı cihazlar, verilerin toplanmasına ve analizine izin vererek birbirleriyle ve diğer sistemlerle internet üzerinden iletişim kurar.

İot terimi ilk kez 1999 yılında İngiliz teknoloji öncüsü Kevin Ashton tarafından ortaya atıldı. Ancak iot cihazları kavramı bu terimden birkaç on yıl öncesine dayanıyor. İlk ıot cihazı, 1989 yılında John Romkey tarafından oluşturuldu. İlk iot cihazı internet üzerinden kontrol edilebilen bir tost makinesiydi O zamandan beri ioT teknolojisinin gelişimi, bilgi işlem gücünün maliyetinin azalması ile hızlandı.

İot teknolojisinin özü, verilerin toplanması ve dağıtılmasıdır. Bu verileri, görevleri otomatikleştirmek, kararlar almak ve öngörüler elde etmek için kullanabilirsiniz. İoT cihazları, sıcaklık, nem, konum ve kullanım bilgileri dahil olmak üzere çok çeşitli verileri toplayabilirler. Bu verileri analiz edilebilirsiniz. Ayrıca veriler sayesinde tahminlerde bulunarak kararlar alabilirsiniz.

İot’nin Avantajları

İoT’nin en önemli avantajlarından biri artan verimlilik ve otomasyondur. İoT cihazları, verileri gerçek zamanlı olarak toplar. Toplanan verileri ileterek otomatik karar verme ve kontrole olanak tanır. Örneğin, akıllı bir termostat ile odadaki sıcaklığı doluluk ve diğer tercihlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bir perakende mağazası, envanter yönetimini optimize etmek ve müşteri hizmetlerini iyileştirmek için ioT cihazlarından gelen verileri kullanabilir. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Iot, bu faydalarına ek olarak işletmeler için yeni fırsatlar da sunuyor. Şirketler, gelir akışları ve iş modelleri oluşturmak için iot’yi kullanabilirler. İoT özellikli bir ürün ile aboneliğe dayalı model aracılığıyla sürekli gelir elde edebilirsiniz.

Endüstriyel İoT Çözümleri

Endüstriyel iot çözümleri, verimliliği, üretkenliği ve güvenliği artırmak için endüstriyel ortamlarda ioT teknolojisinin kullanılmasını ifade eder. Bu çözümler şirketlerin operasyonlarını optimize etmelerine, arıza sürelerini azaltmalarına yardımcı olur. Ayrıca endüstriyel sistemlerinin genel performansını iyileştirmelerine yardımcı olarak kullanılırlar.

İoT çözümleri için en popüler kullanım durumları şunlardır. Endüstriyel ekipmanın performansını izlemek ve ne zaman bakım gerektiğini tahmin etmek için sensörlerin ve diğer cihazların kullanımını içerir. Şirketlerin ekipman arızalanmadan önce bakım planlaması yapmasına yardımcı olarak arıza süresini azaltabilirsiz. Ayrıca bu durum plansız arıza süresi ve üretim kaybı riskini en aza indirir.

İot çözümleri için bir başka popüler kullanım durumu da süreç optimizasyonudur. Üretim ve montaj hatları gibi endüstriyel süreçleri izlemek ve kontrol etmek için kullanılırlar. Şirketler, bu süreçlerin performansı hakkında veri toplayarak darboğazları ve diğer verimsizlikleri belirler. Daha sonra operasyonlarını optimize etmek için harekete geçebilirler.

Bu durumlara ek olarak İot çözümlerini, endüstriyel ortamlarda emniyet ve güvenliği artırmak için de kullanılabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, endüstriyel tesislere erişimi izlemek ve kontrol etmek, olası güvenlik tehlikelerini tespit etmek, bunlara yanıt vermek için sensörleri tercih edebilirsiniz.

İot Kullanım Alanları

Nesnelerin İnterneti (İot), çok çeşitli endüstrileri ve sektörleri dönüştürme potansiyeline sahip, hızla büyüyen bir teknolojidir. İoT kullanım alanları arasında akıllı evler, ulaşım, sağlık, tarım ve imalat yer alır. İot teknolojileri, verimliliği artırma, maliyetleri düşürme ve genel yaşam kalitesini iyileştirme potansiyeline sahiptir.

Nesnelerin İnterneti

Akıllı Evler

En popüler iot kullanım alanlarından biri de akıllı evlerdir. Aydınlatma, ısıtma ve güvenlik gibi ev işlerini kontrol etmek ve otomatikleştirmek için ioT teknolojisi oldukça popülerdir. Akıllı evler ayrıca enerji verimliliğini artırma, maliyetleri düşürme ve çevresel etkiyi en aza indirme potansiyeline sahiptir.

Ulaşım

Bir diğer popüler İoT kullanım alanı ise ulaşımdır. Güvenliği ve verimliliği artırmak için arabalarda, trenlerde ve otobüslerde iot teknolojisinin sıkça kullanıldığını görürsünüz. İletişim halindeki arabalar, trafik akışını iyileştirmek için birbirleriyle iletişim kurabilirler. Ek olarak, araçların ve ekipmanların performansını izlemek ve optimize etmek için iot özellikli ulaşım sistemleri kullanılır. Bu sayede arıza süresi ve bakım maliyetlerini azalır.

Sağlık

Sağlık sektöründe iot kullanım alanları arasında uzaktan hasta takibi, tıbbi ekipman yönetimi yer alıyor. Giyilebilir cihazlar ve akıllı tıbbi cihazlar gibi IoT cihazları, sağlık hizmeti sağlayıcılarına gerçek zamanlı sağlık verileri sağlayarak hastaların uzaktan izlenmesine ve potansiyel sağlık sorunlarının erken tespitine olanak tanır. Ayrıca iot özellikli tıbbi ekipman yönetimi, tıbbi ekipmanın durumu ve kullanımı hakkında gerçek zamanlı veriler sağlayarak sağlık hizmeti sunumunun verimliliğini ve etkinliğini artırmaya yardımcı olur.

Nesnelerin İnterneti

Tarım

Tarım sektöründe iot kullanım alanları arasında hassas tarım ve hayvancılık izleme yer alıyor. İoT özellikli sensörler ve cihazlar, sıcaklık, nem ve besin seviyeleri dahil olmak üzere mahsullerin yetiştirildiği ortamı izlemek ve kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Çiftçilerin mahsul verimini optimize etmesine yardımcı olur. Ayrıca su ve diğer kaynakların kullanımını en aza indirmesine fayda sağlar. Hayvancılık izleme sistemleri, hayvanların sağlığını ve refahını izlemek için kullanılırlar. Çiftçilerin olası sağlık sorunlarını hızlı bir şekilde belirlemesine ve bunlara yanıt vermesine olanak tanır.

Bağlantı

Nesnelerin İnterneti cihazdaki verileri topladıktan sonra bunların veri tabanına gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca işlemi farklı şekillerde yapabilmektedir. Uydu, Bluetooth, Wi-Fi, düşük güçlü geniş alan ağları ya da internet üzerinden bağlanma yolu ile gönderilebilmektedir. İlgili olan bağlantı seçeneği, IoT uygulamasına bağlıdır.

Kullanıcı arabirimleri

Kullanıcı girişi gerekmesi durumunda yada kullanıcı sistemlerine göz atması gerekirse kullanıcı arabirimleri bu amaçla kullanılabilmektedir. Kullanıcıların gerçekleştirdiği tüm eylemde, sistem üzerinde farklı yönde gönderilebilmektedir. Eylemde, kullanıcı ara yüzünden veri tabanına ve istenen değişiklikleri yapması için tekrardan cihaza geri gönderilmektedir.

Cihazlar

Cihazlar özelliği ortamdan veri toplamaktadır. Ayrıca cihazlardan birden çok sensör olabilmektedir. Örnek olarak kamera, akıllı telefonlarda GPS, ivme ölçer gibi birden çok kullanıma sahiptir. Temelde sensörler, belirli amaca yönelik olarak ortamdan veri toplamaktadır. Web özellikli olan cihazlar tarafından kullanılan ağ oluşturma, iletişim protokolleri ve hassas bağlantılar belirli IoT uygulamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İoT uygulaması, veri toplama sürecini hem daha hızlı hem de daha kolay bir hâle getirmesi için giderek artan bir biçimde makine öğrenimini kullanmaktadır.

Veri işleme

Veriler veri tabanına ulaşınca yazılım bu verileri işlemektedir. Böylelikle Nesnelerin İnterneti işlemin gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine karar vermektedir. Kullanıcılar tarafından giriş yapılmadan önce uyarı gönderme ya da cihazın otomatik olarak ayarlanmasını içermektedir. Ayrıca bazen kullanıcı girişi gerekmektedir. Böylece burada kullanıcı arabirimi devreye girmektedir.

IoT hangi amaçlarla kullanılır?

IoT cihazlar, işletmelerin karşılaştığı sorunu kendi elinde veriler ile çözmesini sağlamaktadır. Nesnelerin İnterneti yalnızca bağlı cihazlar ile değil. Cihazın topladığı bilgiyi elde edilebilen güçlü, anlık içgörülerle de ilgilidir. Ayrıca israf edilen malzemenin azaltılmasını, kolaylaştırılmış operasyoneller ve mekanik süreçler yalnızca tam zamanlı verilerdir. Böylelikle hayata geçirilen iş alanını genişletme gibi iyileştirme yolu ile işinizi dönüştürmesi ve maliyetlerin düşürmesi için kullanılabilmektedir.

Nesnelerin İnterneti İot Nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), insanlar tarafından herhangi giriş olmaksızın kablosuz bir ağ üzerinden veri toplayıp aktarabilmesi ve birbiri ile ilişkili bilgi işlem cihazlardan oluşan bir sistemdir. Ayrıca açma ve kapama düğmesi bulunan neredeyse her cihaza internete bağlanabilmektedir. Aslında bir İnternet Protokolü adresine atanabilen ve bir ağ üzerinden veri aktarımları yapabilen her nesne, Nesnelerin İnterneti’nin bir parçası olmaktadır.

Nesnelerin İnterneti nasıl çalışır?

Nesnelerin İnterneti, bir bağlantı yolu ile iletişim kuran cihazlardan oluşmaktadır. Veri tabanına ulaşınca ise yazılım bu veriyi işlemektedir. Kullanıcılar tarafından giriş ya da uyarı gönderme gerektirmeksizin, cihazların ayarlanması gibi işlemlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine de karar vermektedir. Eksiksiz İot sisteminin dört farklı bileşeni bulunmaktadır. Bunlar bağlantı, kullanıcı arabirimleri, cihazlar ve veri işlemedir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler