Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir?
Nesnelerin İnterneti (IoT), insanlar tarafından herhangi giriş olmaksızın kablosuz bir ağ üzerinden veri toplayıp aktarabilmesi ve birbiri ile ilişkili bilgi işlem cihazlardan oluşan bir sistemdir. Ayrıca açma ve kapama düğmesi bulunan neredeyse her cihaza internete bağlanabilmektedir. Aslında bir İnternet Protokolü adresine atanabilen ve bir ağ üzerinden veri aktarımları yapabilen her nesne, Nesnelerin İnterneti’ nin bir parçası olmaktadır.
Nesnelerin İnterneti nasıl çalışır?
Nesnelerin İnterneti, bir bağlantı yolu ile iletişim kuran cihazlardan oluşmaktadır. Veri tabanına ulaşınca ise yazılım bu veriyi işlemektedir. Kullanıcılar tarafından giriş ya da uyarı gönderme gerektirmeksizin, cihazların ayarlanması gibi işlemlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine de karar vermektedir.
Eksiksiz IoT sisteminin dört farklı bileşeni bulunmaktadır. Bunlar bağlantı, kullanıcı arabirimleri, cihazlar ve veri işlemedir.
Bağlantı
Nesnelerin İnterneti cihazdaki verileri topladıktan sonra bunların veri tabanına gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca işlemi farklı şekillerde yapabilmektedir. Uydu, Bluetooth, Wi-Fi, düşük güçlü geniş alan ağları ya da internet üzerinden bağlanma yolu ile gönderilebilmektedir. İlgili olan bağlantı seçeneği, IoT uygulamasına bağlıdır.
Kullanıcı arabirimleri
Kullanıcı girişi gerekmesi durumunda yada kullanıcı sistemlerine göz atması gerekirse kullanıcı arabirimleri bu amaçla kullanılabilmektedir. Kullanıcıların gerçekleştirdiği tüm eylemde, sistem üzerinde farklı yönde gönderilebilmektedir. Eylemde, kullanıcı ara yüzünden veri tabanına ve istenen değişiklikleri yapması için tekrardan cihaza geri gönderilmektedir.

Cihazlar
Cihazlar özelliği ortamdan veri toplamaktadır. Ayrıca cihazlardan birden çok sensör olabilmektedir. Örnek olarak kamera, akıllı telefonlarda GPS, ivme ölçer gibi birden çok kullanıma sahiptir. Temelde sensörler, belirli amaca yönelik olarak ortamdan veri toplamaktadır. Web özellikli olan cihazlar tarafından kullanılan ağ oluşturma, iletişim protokolleri ve hassas bağlantılar belirli IoT uygulamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. IoT uygulaması, veri toplama sürecini hem daha hızlı hem de daha kolay bir hâle getirmesi için giderek artan bir biçimde makine öğrenimini kullanmaktadır.
Veri işleme
Veriler veri tabanına ulaşınca yazılım bu verileri işlemektedir. Böylelikle Nesnelerin İnterneti işlemin gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine karar vermektedir. Kullanıcılar tarafından giriş yapılmadan önce uyarı gönderme ya da cihazın otomatik olarak ayarlanmasını içermektedir. Ayrıca bazen kullanıcı girişi gerekmektedir. Böylece burada kullanıcı arabirimi devreye girmektedir.
Nesnelerin İnterneti IOT uygulamaları
Pek çok sayıda IoT uygulaması mevcuttur. Kullanılan uygulamalardan bazıları ise şunlardır:
Akıllı tarım
Akıllı tarımda, tarımsal faaliyetin iyileştirmesi için dijital teknolojilerin kullanılmasını içermektedir. Örnek olarak, çiftçi, çiftliğinin genel görünümlerini iyileştirmesi, verimlerini artırılması ve çalışmanın düzenlemesi için bağlı kameralar, sensörler ve diğer cihazlar kullanılabilmektedir.

Giyilebilir cihazlar
Giyilebilir olan cihazlar, IoT’nin günlük kullanıcıları için en farklı olan yönüdür. Bu uygulama ile cihazlara akıllı saatler, akıllı gözlükler, sanal gerçeklik gibi örnekler verilebilmektedir.
Perakende
Nesnelerin İnterneti, perakende alanında da gün geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır. Örnek olarak, kişiye özel indirimler, akıllı rafları (stokların azalması sonucu personeli uyaran), otomatik ödemeler, robot çalışanlar ve optimize edilmiş olan tedarik zinciri yönetimi gibi alanda kullanılmaktadır. Ayrıca Amazon mağazalarında yer alan Amazon Go, çevrimiçi ve fiziksel mağaza arasındaki boşlukları dolduran IoT’ye bir örnektir. Özellikle para müşterilerin Amazon cüzdanından kesildiği için mağazada nakit para kullanımı bulunmamaktadır. Böylelikle raflardan ürün alınması sırasında müşterilerin sepetine tam zamanlı olarak ürün eklemektedir.
Akıllı evler
Akıllı ev sistemlerinde, belirli görevleri otomatik hâle getirmesi için cihazlar ile bağlantı kurmaktadır. Ayrıca uzaktan kontrol etme özelliğine de sahiptir. Evdeki IoT cihazına motorlu panjurlar, kablosuz mutfak aletleri, akıllı sayaçlar, akıllı aydınlatma, otomatik çalışan pencereler ve kapılar örnek verilebilmektedir.

Akıllı şehirler
Akıllı şehirler, verilerin toplanıp verileri analiz etmesi için bağlı sensör gibi IoT cihazını kullanılmaktadır. Özellikle kamu işletmeleri, altyapı ve hizmetin iyileştirmesi için kullanılmaktadır.
Sürücüsüz arabalar
Sürücüsüz arabalar genelde aracın gittiği yolla ilgili bilgi paylaşan, IoT tabanlı teknoloji sistemleri bulunmaktadır. Örnek olarak navigasyon ve daha pek çok konu ile ilgili olarak arabanın bilgisayar sistemi tarafından analiz edilen ve toplanan verilerin, arabanın da kendi kendine gitmesini sağlamaktadır.
IoT hangi amaçlarla kullanılır?
IoT cihazlar, işletmelerin karşılaştığı sorunu kendi elinde veriler ile çözmesini sağlamaktadır. Nesnelerin İnterneti yalnızca bağlı cihazlar ile değil. Cihazın topladığı bilgiyi elde edilebilen güçlü, anlık içgörülerle de ilgilidir. Ayrıca israf edilen malzemenin azaltılmasını, kolaylaştırılmış operasyoneller ve mekanik süreçler yalnızca tam zamanlı verilerdir. Böylelikle hayata geçirilen iş alanını genişletme gibi iyileştirme yolu ile işinizi dönüştürmesi ve maliyetlerin düşürmesi için kullanılabilmektedir.