Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

BMW firmasının RFID Kullanımı

BMW: Rfid teknolojisinin gelişmesi ile son yıllarda otomotiv endüstrisinde, üretim sürecindeki faydayı artırması amacı ile arabaları daha hızlı ve daha ucuz hale getirmeye odaklanmıştır. Otomobil üreticisinin fabrika esnasında kazanılan ya da kaybedilen maliyeti temsil etmektedir. Bu sebeple hattın durma sayılarını azaltması ya da ortadan kaldırması çok önemlidir.

Araba üreticisi fabrikasındaki en kritik noktadan biri, her arabaların tek bir montaj hattında olmasıdır. Bütün arabalar seri olarak yapılmaktadır. Ayrıca bir arabada sorun olur ise tüm hat etkilenmektedir. Otomobil için rfid üretim etiketleri üretimi BMW fabrikası için oldukça büyük bir öneme sahiptir. BMW’nin otomobil fabrikası rfid teknolojisini kullanmaktadır. BMW’nin bileşeni yüksek değerlidir. Montaj anında yanlış yerleştirilmesi durumunda, bu daha yüksek maliyete yol açmaktadır. Dolayısıyla BMW rfid teknolojisini kullanmaya başladı. Üretim tesisinden montaj atölyesine kadar sıfır eşleşme parçalarının taşıması için rfid etiketli paletler kullanılmaktadır.

BMW
BMW

BMW Montaj Hattı

Otomobil montajında rfid etiketleri monte edilen aracın askısına monte edilmesinin ardından her araç için ilgili seri numarası hazırlanmaktadır. Rfid okuyucular sağlaması için her istasyona yüklenmektedir. Araç, montaj görevini bütün montaj hattı konumunda hatasız bir biçimde tamamlayabilmektedir. Montaj aracını taşıyan askı rfid okuyucudan geçmesi ile okuyucu etiketteki bilgiyi otomatik olarak elde etmektedir. Böylece merkezi kontrol sistemine göndermektedir. Sistem üretim verilerinin toplanmasını sağlamaktadır. Üretim hattındaki kalite izleme verisini ve diğer bilgileri gerçek zamanlı olarak iletmektedir. Malzeme yönetimlerini, üretim planlama, kalite güvencesi ve diğer ilgili bölümleri hammadde temini gibi işlevleri ve araç kalite takiplerini aynı anda gerçekleştirebilmektedir.

bmw

Başlıklar

BMW RFID Anahtarlıklar

BMW rfid anahtarlıklar, oluşabilecek karmaşıklıkları ve maliyeti sebebiyle akıllı telefonda kullanılmayan birden fazla düşük frekanslı radyo teknolojisini kullanmaktadır. Dolayısı ile bunun yerine, kapıların uzaktan açılması gibi komutların, araç üreticileri tarafından sunulan araçlar için eşlik eden uygulamada bulut tabanlı sunucu kullanılarak iletilmektedir. Ancak bu yöntem daha az güvenlidir.  Böylelikle saldırıya uğrayabilmektedir. Bu nedenle BMW rfid anahtarlıklar oldukça büyük öneme sahiptir.

Rfid teknolojisi, en yüksek düzeyde güvenlik ile birlikte son derece hassas yerelleştirme sunan kısa menzilli, yüksek bant genişliğine sahip olan bir dijital radyo teknolojisidir. Rfid teknolojisi o kadar hassastır ki, bilgisayar korsanların ucuz donanım kullanması ile araca girmesi ya da aracı çalıştırması için radyo sinyalini taklit ettiği rfid röle saldırısını önlemektedir.

BMW fabrikasındaki konveyör hatlarında elektrik motorun sıcaklığını izlemesi için bir çözüm geliştirmektedir. Hat, termistörlü bir UHF RFID pilsiz sensör etiketlerinin takıldığı elektrik motoru tarafından hareket ettirilen ve yapım aşamasında olan bir arabayı desteklemektedir. Böylelikle rfid teknolojisi ile fabrikadaki mühendislere iki ana avantaj sağlamaktadır. Bunlar;

– Etiket ile uyumlu EPC C1G2 standardı sayesinde askı hattı boyunca nerede olduğunu belirlemesinin izlenebilirliği sağlanır,

– Motorun aşırı ısınma probleminin tespiti, problemlerin tam zamanlı olarak tespit edilmesini sağlamaktadır.

BMW

Bakım maliyetlerinin azaltılması

Bütün elektrik motorların sıcaklığını izleyerek, fabrikada tüm hattını durdurmasından önce bir elektrik motorlarının ne zaman sorun yaşamaya başladığını belirlemesi kolaydır. Bakım servisleri, aşırı ısınma sıcaklığına sahip tüm motorları önceden tespit etmektedir. Ayrıca zamandan ve maliyetten tasarruf ederek çabayı onlara odaklayabilmektedir. Motorlardan biri otomatik olarak aşırı ısınması durumunda, fonksiyon arızası olmadan hattan çıkarılmaktadır. Montaj hattının dışında, araba kaldırmadan değiştirilebilmektedir.

Gerçek Zamanlı sıcaklık izleme


BMW montaj hattında her etiket, fabrika boyunca dağıtılan okuyucudan biri tarafından okunmaktadır. Pek çok etiketler okuyucu tarafından okunmaktadır. Her etiketin sıcaklık verileri bulutta bir veri tabanına kaydetmektedir. Ayrıca özel olarak tasarlanmış yazılım, motorda bazı sorunlar olduğunu bildiren mesajlar gönderebilmektedir. Yazılımın, devam etmesi ya da bu durumda ne yapılması gerektiğini önermesi için son okuma karşılaştırabilmektedir. Yalnızca bilgisayarda çalışan yazılım değil, aynı zamanda cep telefonları için bir uygulama bile süreç üzerinde çalışmaktadır. Uygulama, bütün motorun durumu ile ilgili alarmlar ya da raporlarla bildirim alabilmektedir. Uygulamayı kullanması ile, son kontrol noktasında her motorun sıcaklıklarını bakması ve motorun fabrika boyunca takibinin yapılması kolaydır.

bmw

Özelleştirme

Pek çok BMW müşterileri araba satın alırken özel araba sipariş vermeyi seçmektedir. Bu sebeple, her arabanın müşterilerin bireysel gereksinimine göre yeniden birleştirilmesi ya da tekrardan yapılandırılması gerekmektedir. Her siparişin belirli bir otomobil parçası tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca montaj hattı operatörleri kurulum talimatı sağlaması oldukça zordur. BMW, operatörlerin tüm araç hatta geldiğinde montaj türlerinin belirlemesine yardımcı olması için rfid teknolojisini seçmiştir. Rfid tabanlı gerçek zamanlı konum sistemi kullanılmaktadır.

Bu Yazıyı Oyla
Kategoriler