Elektronik Pasaportlarda Rfid Teknolojisi
Elektronik pasaport, arka kapaklara yerleştirilen küçük bir entegre devre ya da çip eklenen geleneksel bir pasaport aynıdır. Pasaportlar çipten ve kağıttan oluşan biyometrik pasaport olarak da bilinmektedir. Biyometrik bilgiye ve rfid çipleri kullanan kimlik bilgisine sahiptir. Rfid kullanan elektronik pasaportun temel amacı, kimliğin doğrulama süreçleri kullanılarak pasaport sahiplerinin güvenliğini ve mahremiyetlerini arttırmaktır. Sahte kimlik gibi durumlar, elektronik pasaport kullanılarak durdurulabilmektedir. Verilerin elektronik olarak depolamaktadır. Sahte belgenin kullanımların önlemesi sonucu yolcuların herhangi ülkeye yasa dışı olarak girişini engellemektedir. Elektronik pasaport ile yolcunun doğru tanımlanması sağlar. Ayrıca etkin sınır geçişleriyle yolculara yüksek düzeyde güvenliklerini ve korunmasını sağlamaktadır.
Rfid Teknolojisi ile Elektronik Pasaportun Çalışma Prensipleri
Elektronik pasaport ile rfid sistemleri, pasaport sahiplerine ayrıntı sağlamaktadır. Elektronik Pasaportlar, önemli fark dışında geleneksel pasaport defterleri ile birbirine benzemektedir. Seyahat belgelerinin arka kapaklarına gömülü bir rfid çipi bulunmaktadır. Çipte saklanan bilgiler pasaportun veri sayfasında görüntülenenlerle aynıdır. Buna tam adınızı, doğum tarihinizi, doğum yerinizi, pasaportun düzenlendiği tarihi, son kullanma tarihi vb. dahildir. Çip ayrıca vesikalık fotoğrafınızın dijital görüntüsü şeklinde bir biyometrik tanımlayıcı içerir. Çip, koruyucu bir önlem olarak benzersiz bir kimlik numarasına ve dijital imzaya sahiptir.

Elektronik Pasaport Çiplerin Depolama İşlemi
- Depolanan verinin değişiklikten korunması için dijital bir imzasının atılması
- Giriş limanında yüz tanıma teknolojilerinin kullanımı kolaylaştırılması,
- Benzersiz olan çip kimlik numaraları,
- Pasaportların veri sayfalarında görsel olarak gösterilen aynı veriler,
- Pasaport fotoğraflarının dijital görüntüleri biçiminde biyometrik tanımlayıcılar,
Pasaportta görsel şekilde gösterilen bilgiler ile benzer olan, güvenli bir biçimde saklanan biyografik bilgilerin ve dijital görüntüleri, Elektronik Pasaportlarda saklanan bilginin yakın bir mesafeden özel çip okuyucusu ile okunma işleminin gerçekleşmesini sağlayan temassız çip teknolojileridir. Rfid çiplerde depolanan verinin gerçekliğini doğrulaması için dijital imza teknolojisini kullanmaktadır. Dolayısıyla rfid teknolojisi, entegre devreler ya da çipler kullanan kredi kartlarında ve diğer güvenli belgede yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.
Pasaportlarda rfid mikroçipleri de dahil olmak üzere çok sayıda yüksek özellikli teknolojiye sahiptir. Rfid mikroçipleri, 2007 yıllarından beri verilen bütün pasaportların içlerine yerleştirilmiştir. Kişisel iletişim bilgisini güvenli bir biçimde saklamaktadır. Pasaportlarda çipler sayesinde, çalınması ya da kaybolması durumlarında pasaportların içindedir. Pasaportların kaybolması ya da herhangi bir kişinin pasaportta bulunan resmi ve adı değiştirmeye çalışması ihtimallerine karşı, gümrük görevlisi pasaportların tekrardan tarayabilmektedir. Böylelikle bilginin eşleşmediğini görebilmektedir.
Pasaportlarda mikroçipler, pasaportta yer alan fotoğraf sayfasında bulunan kişisel iletişim bilgilerin saklanmasını sağlamaktadır. Kimlik hırsızlığın önlenmesine yardımcı olması için kullanılır. Eğer pasaportun çalınması ve üzerinde bulunan adın ya da resmin değiştirmeye çalışması durumunda, gümrük görevlisi pasaportu taraması ile bilgilerin eşleşmedikleri görülebilmektedir.
Pasaportlarda bulunan mikroçipler oldukça güvenlidir. Ayrıca bilgilerin çalması ve pasaportun taraması için pasaportun tam anlamı ile açık olması gerekmektedir. Pasaportun güvenli bir ortamda tutulduğu sürece kimse pasaportta çipi tarayamamaktadır. Ancak herhangi bir kişi pasaporta erişip mikroçipi tarar ise, vergi beyannamesi gibi size ait olan diğer hassas bilgiye erişemezler. Böylelikle bilgiler pasaport mikroçiplerinde saklanmaz.
Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan mikroçiplerin genellikle görülen öğelerden bazıları ise, öğrenci kimlik kartları, kredi kartlarında, şirket kimlik kartları ve pasaportlarda kullanılmaktadır. Ayrıca otel anahtarların da bulunan benzer mikroçipler de bulunmaktadır.
Çipli bir pasaportun altına yakın bir alanda küçük kamerayı anımsatan simge bulunuyorsa, bu elektronik pasaporttur. Elektronik pasaportun rfid işlevselliğine sahip elektronik çip içermektedir. Dolayısıyla içinde rfid tarayıcılar ile çalışan küçük bilgisayar çipi bulunmaktadır.
Elektronik Pasaportu Giriş Kapılarında Başarısız Olması Durumu
Mikroçipler başarısız olması durumunda, pasaportun geçerlilik süresi bitene kadar geçerli olan seyahat belgesi olarak kalmaktadır. Fiziksel olarak pasaport doğrulanması zaman açısından yoğundur. Bu nedenle hataya açıktır. Dolayısıyla proje sahteciliğini ve zamanı ortadan kaldırmaktadır. Rfid etiketi ve parmak izi tarayıcıları, özel bir kod ile tekil kod depolamaktadır.