Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

EPC Nedir ve Nerelerde Kullanılır? 2024 EPC Oluşturma Yöntemleri

EPC Nedir: Rfid teknolojisi, radyo frekansı kullanılarak nesneleri otomatik olarak tanıma sistemidir. Temel olarak etiket, anten ve okuyucudan meydana gelir. Rfid etiketleri Elektronik Ürün Kodu (EPC) gibi nesnelerden bilgilerin alması, saklaması ve göndermesi için programlanabilmektedir.

Ürün üzerine yerleştirilmiş etiketin okuyucu tarafından okunmasıyla sistem ile ilgili bilgilerin otomatik olarak değiştirebilmekte ya da kaydedilebilmektedir.
Rfid etiketleri, radyo frekansı ile yapılan sorguları cevaplamaya olanak tanımaktadır. Sonuç olarak EPC, tedarik zinciri boyunca artan verimlilik ve görünürlük ile şirketlerin önemli ticaret ortakları arasında yüksek kaliteli bilgi akışları için rfid hizmetleri ve standartları kullanılmaktadır.

EPC Nedir, tedarik zincirindeki belirli olan bir nesneyi tanımlaması için kullanılan benzersiz bir numaradır. Ayrıca üzerinde anten, silikon yonga ve kaplamadan meydana gelmektedir. Anten, radyo frekansları kullanarak nesne bilgisini rfid okuyucuya iletmektedir.

Yonga, etiketlerin üzerinde bulunduğu nesneyle ilgili bilgiyi saklamaktadır. Böylece kaplama ise etiketlerin bir nesne üzerine yerleştirilen yonga ve antenleri çevrelemektedir. Etiketten aldıktan sonra, bir nesnenin nereden geldiği ya da üretim tarihi gibi güvenli veri tabanında tutulmuş veriler ile ilişkilendirilebilmektedir. Etiketleri ürün bilgisini daha hızlı, verimli, kolay bir biçimde okuması için radyo dalgası kullanılmaktadır.

EPC Nedir ve temel faydaları 

EPC, oyuncak, elektroniklerden giysilere kadar farklı ürün kategorilerindeki sahteciliği en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.

– Gıda ürünlerinin izlenmesine de kullanılmaktadır. Böylelikle bir çok ülkede, hayvanların satış noktasına kadar takip edilmesi için hayvanlara rfid çipi etiketlenmektedir.

– EPC, geri dönüşümü artırarak ve çöp sahasındaki tehlikeli atıkları ortadan kaldırması ile çevreyi korumaktadır.

– Tedarik zincirlerinde ürün görünürlüğü sağlaması ile, perakendecilerin envanteri daha etkin bir biçimde takip edilmesi ve ürünleri daha verimli şekilde tekrardan sipariş etmesine olanak tanımaktadır. Böylece tüketicilerin istediği ürünlerin doğru zamanda raflara almaktadır.

– Ayrıca EPC kargo takiplerini iyileştirmektedir.

– EPC, işletmeye kusurlu ve hasarlı ürünlerin geri çağırılması için daha verimli ve daha hızlı bir yol sağlamaktadır.

– Son kullanma tarihi yaklaşan hatta geçen ürünler için ürün tazeliğinin izlenmesine yardımcı olmaktadır.

EPC Nedir
EPC Nedir

– RFID ve EPC teknolojileri geliştirilmesi ile istihdam yaratılarak, yüksek teknolojili yatırımlarını teşvik edilerek gelecekteki yeni uygulamaların önünün açılması ile ekonomik büyüme sağlanmaktadır.

Sektörler arasında EPC ‘nin RFID benimsemenin pek çok avantajı bulunmaktadır:

Perakende

– Ürün orijinalliği sağlanması,

– Çok kanallı iş sürecinin yürütme becerisini geliştirme işleminde,

– Öğe düzeyinde envanter görünürlüğünün yapılması,

– EPC esnek bir sipariş karşılama seçeneğini sağlamaktadır.

Sağlık Hizmetleri

– Hasta güvenliği ve tedarik zinciri verimliliklerinin artırılması,

– Varlık takibinin yapılması,

– Tam zamanlı envanter yönetiminin sağlanması,

– Ürün takibinin hızlı ve kolay bir biçimde takibinin yapılması,

– Hastaların tanımlaması ve güvenliğini sağlamaktadır.

EPC Nedir
EPC Nedir

Üretim

– Gönderim ve teslim alma işlemlerinde,

– Süreç takibi ve varlık kullanımının yapılması,
– Varlıkların daha iyi yöneterek işletmelerin tasarruf etmelerine yardımcı olmaktadır.

EPCglobal Class1 Gen2 standardı 2004 yıllarında ISO 18000 serisinin parçası olarak geliştirilmeye başlanmıştır. 2006 ‘da yapılan küçük değişiklikler ile ISO 18000-6 olarak kabul edilmiştir. Gen2 standartları Gen1 standardına göre pek çok aşamada gelişmiştir. Daha hızlı, daha kolay ve daha esnek okuma ve yazma, birçok okuyucuyla erişim ve gelişmiş güvenlik sayesinde önemli avantajları bulunmaktadır.

EPC Class 0 Gen 1: UHF rfid sadece okunabilen pasif etikettir. Önceden programlanmaktadır.

EPC Class 1 Gen 1: HF ya da UHF olarak çalışabilmektedir. Ayrıca bir kere yazılıp çok kez okunabilen etiketlerdir.

EPC Class 1 Gen 2: Pasif geri saçılım etiketidir.

EPC Class 2 Gen 2: Tedarik zincirlerinin herhangi bir noktasında yazılabilmektedir. Dolayısı ile okunabilen ve yazılabilen pasif etiketlerdir.

EPC Class 3 Gen 2: Güç kaynağı ile etiketin ya da sensörler için güç desteği kullanılmaktadır. Basınç, hareket, sıcaklık gibi değerleri kayıt edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca yarı pasif ya da aktif olarak çalışabilmektedir.

EPC Class 4 Gen 2: Üzerlerinde verici bulunduran aktif etiket ve bir başka okuyucular ve etiket ile iletişime geçebilmektedir.

EPC Class 5 Gen 2: EPC Class 4 Gen 2 ‘ye benzemektedir. Buna ek olarak, başka etikete enerji sağlamaktadır. Ayrıca okuyuculardan bir başka aygıtlar ile iletişime geçebilmektedir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler