Akıllı Trafik Denetimi için RFID ile Elektronik Plaka Uygulaması
Özellikle trafikte araç sayılarında yaşanan artışların yeni yapılan yollar ve mevcut yolların durumu, toplu taşıma sistemleriyle karşılamak mümkün değildir. Günümüze kadar yapılan çalışma da yalnızca kısmı olarak trafik lambası yönetim ve fiziki olarak yolların kapasitesi, kamera sistemleriyle ve trafik polisleriyle de denetim yapılmaya çalışılmaktadır.
Akıllı Trafik Denetimi Otoyollarda ve büyükşehirlerin trafik denetimleri ve yönetimlerinin yapılabilmesi için RFID kullanılmaya başlanmıştır. RFID ile Elektronik Plaka uygun olan frekansların seçimi, uygulama alanının, diğer sistemleriyle entegrasyon ve sistemin işlemesi için gerekli ödeme fonksiyonu tanımlanmaktadır.
Elektronik Plaka ve Tanımlama Sistemleri
Taşıtlar ve araçlarıyla ilgili bilginin uygun görülen noktada otomatik olarak tanımlama, tanımlanan bilgisini denetlenmesi sağlar. Ayrıca gereken durumlarda bu bilgileri kullanılarak ücretlendirilmesi olarak düşünülmektedir.
Otomatik Tanımlama ve Veri Toplama ( OT/VT ) sistemleri, endüstriyel uygulamada günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek olarak bütün mağazalarda kolaylık ile uygulanabilen ve kullanılan barkod sistemi, araçlar içinde kullanılması güvenlik içermemesinden ve kolaylıkla taklit edilebilmesinden dolayı mümkün olmaz.
Diğer uygulamalar olarak Bluetooth, WiFi gibi kablosuz teknoloji tanımlamadan veri aktarımlarında kullanıldıklarından dolayı uygun değildir. Elektronik Plaka sisteminde en çok tavsiye edilen Görsel Tanımlama sistemi ise, ülke çapındaki uygulamalarda yetersizliği ve her geçen gün güvenilirliğiyle geri plana düşmektedir.
RFID frekansları ve Elektronik Plaka uygulaması için uygun çip seçimleri
RFID teknolojisi uygulamasında, frekans uygulamalarında birden fazla kriterler belirleyici unsurdur. Düşük Frekanslı ( LF ), Yüksek frekanslı ( HF ), Çok Yüksek Frekanslı ( UHF ), Süper Yüksek Frekanslı ( Mikrodalga – SHF ) ve Ultra Geniş Bant Frekanslı ( UWB ) gibi çeşitli frekanslarda RFID uygulaması bulunmaktadır. Uygun olan çipin WORM ve R/W özelliğine sahip olması gerekmektedir.
Özellikle çipin kopyalanmasına karşı önemli koruma – üretim sırasında çiplere yazılacak olan eşsiz kimlik bilgileri bulunmaktadır.
Bununla birlikte üreticiyle gerekli anlaşmanın yapılmasıyla ülkenin uygulama temelinde numaraların korunması ve sertifika edilmesi gerekir. Verinin boyutu ve tipi 512 yada 1024 bitlik hafızası bulunan UHF Pasif etiketin kullanılması uygundur.
RFID ve Elektronik Plaka Uygulamaları
RFID teknolojisi ve Elektronik Plaka uygulamaları ihtiyaçlara göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple yapılan tasarımında yerel ihtiyaç ve değerler göz önüne alınarak çalışma yapılmaktadır. Örnek uygulamalar şunlardır;
1- Kırmızı ışık ve hız kontrolü uygulaması
RFID okuyucunun belli aralıklarıyla yerleştirilip şehirlerarası yollar, tam zamanlı anlık ortalama hız kontrolünün yapılmasını sağlar. Ayrıca kavşaklara konulmuş RFID okuyucuların yardımıyla emniyet şeridini ihlal edenlerin, kırmızı ışıkta geçenlerin tespitlerinde uygulanmaktadır.
2- Belediyeye ait olan otopark kontrolün ve ücretlendirme uygulaması
Belediye ait açık ve kapalı otoparklarında RFID sistemini otomatik ve insan gücü kullanmadan yapılarak güvenlik elemanı dışında hiç bir eleman kullanmadan, araç giriş ve çıkışlarında mevcut olarak park olanakları yapmaktadır.
Akıllı trafik denetimi gelir kaçağını önlenmesini ve vergilendirilmesini sağlamak, araç otoparkının kullandıkları gerçek zamanda ücretlendirmesinin yapılmasını sağlamaktır. Park edilen tüm araçlarda rfid etiketin olmasıyla birlikte kontroller RFID el okuyucusu ile yapılabilmektedir. Bundan dolayı kontrol görevlilerinin plaka bilgisi girilmeden araçların park durumu hakkında bilgi alabilmektedir.
3- Araç takipleri ve istatistik çalışma uygulaması
RFID okuyucunun kritik noktaya yerleştirmesi yanlızca araçların takipleri, istatistiklerin tutulması gerçek zamanlı bilgilerinde kullanılmaktadır. Yetkili olan kurumların, trafik planlaması yapabilmektedir. Trafik ışıkları için zaman etütleri yapabilir. Ayrıca trafik akışlarını daha da hızlandıran simülasyonlar yapabilmektedir.
4- Şehirlerarası otobüsleri takip uygulaması
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan aracın, otogara ve şehire giriş/çıkış zaman takibi, yolculuk ve hareket saatleri, güvenlik kontrolünün yapması gerekli ortamı hazırlayan uygulamadır. Mesafe arasında hız ölçümünü ortalama olarak yapmasıyla takometrede yaşanan yolculukların geneliyle ilgili sorun ortadan kaldırmaktadır. Özellikle akıllı trafik denetimi otomatik olarak kontrol ve denetim yaptığı için yetkili kurumun tek yapılması gereken sistemin raporuna göre gerekli denetim ve uyarıları yapmaktır. Bu nedenle otobüs terminalinin giriş-çıkışına ve denetim yapılması istenen yolun güzergâhına okuyucular konulmaktadır.
5- Araç geçiş takibi ve ücretlendirme uygulaması
Kamu kurumlarının ve yönetimlerin sorumluluğu yetki bölgesinde otoyollarda araç geçişini güvenli bir biçimde hızlandırması ve geçişin ücretlendirmesini yapmasını için kullanılan uygulamadır. Bu nedenle ödemelerin ve abonelik işlemlerinin uygulanmasıyla entegre olarak çalışmaktadır.
6- Sigorta muayenesinin takip işlemlerinde uygulaması
Akıllı Trafik Denetimi araçların elektronik olarak kimliğinin doğrulanmalarının yapılabilmesini sağlamaktadır. Araçta rutin kontrolleri ve devamlı takip edilmesi için gereken, trafik sigorta kontrolleri, aracın muayene kontrolleri, araç sahibinin ehliyeti ve egzoz muayene kontrol bilgisi gibi kontrolün otomatik olarak yapabilmesine olanak sağlamaktadır.
Özellikle uyarı sistemleriyle kullanıcının önce uyarılmasına sonra gerekli olan hukuki işlemin yapılması sağlanmaktadır. Örnek olarak egzoz muayene süresinin geçmiş olan aracın sahibinin cep telefonu üzerinden sisteme girilmiş ise mesaj yoluyla uyarılabilmektedir. Ardından cezai işlemleri uygulamaya koyabilmektedir.
Araç muayene istasyonlarında oluşabilecek olan usulsüzlüğün önüne geçilebilmektedir. Aynı zamanda şehir içi trafik kontrolünde araç etiketine göre el okuyucularıyla kontrol yapılabilmektedir. Emniyet gücünün de işlerini kolaylaştıran ve kontrollerin hızını artırmaktadır.
7- Site ve şirket otoparkının güvenlik ve kontrol uygulaması
Fiyatlamanın yapılamadığı ve kullanımı yanlızca yetkili aracın geçişlerine izin verilen açık yada kapalı otoparkta giriş-çıkış güvenliklerinin sağlanmasında kullanmaktadır.Ayrıca sürücü sayısının ve araç sayısının çok olduğu şirketin ve site için otomatik giriş-çıkış güvenliğini ve kontrolünü sağlamaktadır.
8- Trafik bilgilendirme uygulaması
RFID okuyucudan alınan araç hızları ve geçiş bilgileriyle, yol üzerlerine yerleştirilen sensörler yardımı ile gerçek zamanlı yol işareti ve bilgilendirme vasıtasıyla, sürücü ile gidecekleri yöndeki trafiği tam zamanlı olarak öğrenebilmektedir. Bu nedenle uygun olan yol tarifini cep telefondan SMS yada internet üzerinden alanabilmektedir.
9- Maliye ve gelir idaresi uygulaması
Benzin istasyonlarının bir araya gelerek birleşmesi sonucu akaryakıt satışının hepsi kontrol altına alınabilmektedir. Bütün araçlarda RFID etiketler bulunmasıyla sistemde kaçak minimuma indirilmektedir. Merkezi olarak kontrol ve yönetim sağlanır. Ayrıca yaptırım ve uygulamada otomatik olarak sağlanmaktadır.
Entegrasyon olmasıyla pek çok resmi kontrol işlemleri benzin istasyonunda gerçekleşmektedir. Bu nedenle vergi borcu olan yada çalıntı bir arabaların benzin alması engellenebilmektedir.
10- Toplu taşıma araçlarının takip uygulaması
Otobüslerin son durak giriş/çıkış takibinin ve istatistiksel olarak kontrolünü sağlamak, bozulan araçların tamirat, bakım ve onarım bilgisini gerçek zamanlı olarak ulaşabileceği uygulamalardan biridir. Taksiler ve minibüsle ilgili yasal düzenleme ve çalıştığı hatlarıyla ilgili kontrolü otomatik yapması için kullanılmaktadır. Bununla birlikte minibüs hatları ve taksi plakalarının usulsüzlüğünün kontrolü ve tespitinin daha etkin biçimde yapılabilmektedir.
11- Esnek ve eşzamanlı tarife uygulaması
Sistemlerin bütün modüllerini eşzamanlı biçimde internet üzerinden haberleşebilen ve trafik yoğunluklarına göre esnek tarife uygulamaları yapması mümkün olmaktadır. İkametgah adresi ve park edilen sokakların trafik yoğunluklarına göre otopark ücretinde değişikliğin yapmasını sağlar. Toplu taşıma aracının kullanımını teşvik etmesine olanak sağlamaktadır.
Belirli bölgelere belli zamanlar içinde girişleri, araç bazında ücretlendirilmesi ve kontrol edilmesi trafikte günlük tarife değişiklikleriyle az yoğun olan yollar ve köprülerin kullanımını teşvik etmesi mümkündür.
12- Gümrük uygulaması
Gümrük kapısından giriş yapmakta olan konteynır taşıyıcı aracın ve tır’ın, RFID etiket kullanılarak etiketlenip, yurt içindeki hareketlerini, gümrükleme alanlarının giriş-çıkışları ve transit olarak geçiş yapan araçların durumlarını takip edilebilmektedir.
Sonuç
Şehir trafiği için yönetim ve denetleme modellerini ortaya koymaktadır. Şehir trafiği içerisinde aracın otomatik olarak takip edilebilmesiyle birlikte hem şehir içi trafik istatistikleri hem de sürücünün kural hatalarını takip edilebilmesi mümkün olabilmektedir.
Sistemin ölçeklenen olmasıyla uygulamanın çalıştığı site içi otoparkın ve ulaşım denetlenmelerin ve kontrolünü de olanak sağlamaktadır. Özellikle aracın ön camına takılan tek bir etiketle köprüden geçilebilecek, feribotu kullanılabilecek, siteye güvenli bir biçimde girip çıkabilecek, otoparklara park edebilecektir. Bu sebeple sistemin entegrasyonu ve yaygınlaşması çok daha kolay olacaktır.