Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Demiryolu Taşımacılığında RFID ’nin Kullanımı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pekçok sektörde kullanım alanı bulan Rfid teknolojisi demiryolu yönetim sistemindede kullanılmaya başlanmıştır. Dünya genelinde demiryolu taşımacılığında rfid, otomatik kimlik kullanımına giderek daha akıllı ve modern hale gelmektedir. Demiryolları aracılığı ile seyahat eden ürünlerin yönetilmesi maliyetlidir. Demiryolunda vagon takibi ve kargo taşımacılığı ile, inşaat malzemelerinden, kömür, sıkıştırılmış doğal gaz ve araba parçaları gibi enerji kaynaklarından ve tahıl gibi hammaddeye kadar farklılık göstermektedir. Ayrıca yol yönetimi, ray bakımı, tren planlaması, kargo planlaması ve biletleme gibi pekçok özelliğe sahiptir. 

RFID, vagonları benzersiz bir biçimde tanımlamalarının demiryolu yönetimleri için etkili bir çözüm olarak uygulanmaya başlanmıştır. Rfid demiryolu yönetimi ile hem trenin dışındaki ve içindeki insanlar hem de vagonların güvenliği ve üretkenliği artırabilmektedir. Demiryolu yönetim ile operasyonların iyileşmesine, güvenliğin sağlanmasına ve verilen hizmet seviyesinin yükseltilmesine yardımcı olmaktadır. Demiryolu taşımacılığında rfid , verimli ve güvenli operasyon için vagon ile ilgili bilgiler çok önemlidir. Kapılar, tekerlek gibi ayrı olan parçalar dahil olmak üzere lokomotif veya vagonların taraması ile destekleyebilmektedir. Etiketlerinden saat, tarih ve veri ile beraber herhangi bir olay hakkında bilgi sağlayabilmektedir. Vagonların her iki tarafına yerleştirilmiş olan etiketler, konum ve kimlikleri hakkında bilgi sağlamaktadır. Bu nedenle müşteri memnuniyetini artırması, varlık yönetimini desteklemesi, güvenliğin artırılması ve işlemleri kolaylaştırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

railway at the amazing sunset
Demiryolu Taşımacılığında RFID ’nin Kullanımı 4

Başlıklar

RFID ile Demiryolu Yönetim Uygulamaları

En yaygın olarak kullanılan demiryolu yönetimi uygulamalarından bazıları şunlardır; 

Gerçek zamanlı güncellemeler

RFID teknolojisi kullanmanın en iyi yollarından biride, sevkiyatların ya da insanların nerede olduğunun tahmin edilmesi ve varış zamanı hakkında gerçek zamanlı olarak güncellemeler sağlamaktır. Demiryolu taşımacılığında rfid yolcuların varış noktasına ne kadar sürede varacaklarını hakkında bu konuda bilgi vermektedir.

Kargonun korunması

RFID teknolojisi ile, gönderiyi takip etmesinin en etkili bir yöntemidir. Özellikle ayrıntılı bir tarama, tedarikçi, ürün türü, yükleme ve boşaltma verileri, alıcı ayrıntıları vb. gibi kargo bilgisine erişim sağlayabilmektedir.

Çamaşır izleme

Rfid demiryolu yönetiminde çarşafların daha iyi bir biçimde yönetimi ve ayrıca izlenmesi ve tanımlaması için battaniyeler üzerinde rfid etiket ile daha iyi müşteri hizmeti sağlanmaktadır.

Akıllı saha izleme

Rfid teknolojisinin kullanımı ile minimum insan müdahalesi ve bireysel olarak demiryolu aracının arıza tespiti ve izlenmesi için akıllı saha izlemelerinin bir bileşenidir. Rfid okuyucuların kurulumu ve arıza tespit sensörü gibi bileşenleri ilişkilendirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca demiryolu yönetiminde durum izlemeye, operasyonel verimliliği artırmaya ve daha iyi varlık yönetimi için raporlamaya olanak sağlamaktadır.

Güvenlik kontrollerinin sağlanması

Demiryolu yönetiminde, insanlar için güvenlik kontrolüne olanak tanımaktadır. Tren içindeki insanların, demiryolundaki personellerin ve rayların yanında çalışan servis görevlisinin izlenmesine yardımcı olmaktadır.

Demiryolu araçlarının izlenmesi

Demiryolunda vagon takibinde vagonların etiketlenmesi ile, her stoğa ait araç kimliği sayesinde kullanıcı alanı ve demiryolunun bakım kayıt verileri izlenebilmektedir. Ayrıca güncel olarak tutulabilmektedir. Vagon ve rayların bakımı yapılır iken, bireysel stoğun bakım verisi hızlı bir biçimde rapora eklenebilmektedir. Bu nedenle demiryolu yönetiminde bu teknolojinin kullanılması ile neler olduğu konusunda daha fazla şeffaflık sağlamaktır. Demiryolunu yönetenlere ve kullananlara çeşitli faydalar sağlar.

Webp.net resizeimage 46
Demiryolu Taşımacılığında RFID ’nin Kullanımı 5

Görünürlük

Demiryolu yönetiminde RFID teknolojisinin en yaygın olarak kullanımlarından biride, trenlerin demiryolunda nerede olduklarına dair gelişmiş görünürlüğü sağlaması için ayrı ayrı vagonları izlemektir. Demiryolu taşımacılığında rfid vagonların etiketlenmesi ve belirli aralıklar ile hat boyunca istasyonu okutularak hem yolcu hem de yük trenleri için kalkış ve varış saatini belirlemektedir. Bu nedenle rfid okuyucular, kalan sürelerinin hesaplanmasına izin verilerek, hızını ve yönünü doğru bir biçimde sağlayabilmeleri için aralıklar ile kurulabilmektedir.

Güvenlik amacı ile gerçek zamanlı bir izleme görünümü sağlaması için yolcular için gönderilebilmektedir. Demiryolunda vagonlarda yüksek değerli malları taşıyan şirkete verilebilmektedir. Vagon numarası, tren numarası, demiryolu numarası ve varlığın kaldırılması için vagonların hangi yöne baktığı gibi bilgiler de bildirilmektedir.

Demiryolu Yönetiminde RFID Etiketler

Birçok demiryolu taşımacılığında hava koşullarına maruz kalması, demiryolu uygulamasına yönelik rfid etiketlerin çevre koşulları sebebiyle sağlam olmalıdır. Dolayısıyla nem, titreşim ve sıcaklık gibi çevresel faktöre dayanıklı biçimde tasarlanmaktadır. Rfid etiketler, muhafaza içinde olup toz ve su geçirmez. Ayrıca 860 MHz ve üzerinde frekans aralığı sağlamaktadır. Ray okuyucuları, istasyonlar, yol kenarı gibi doğrusal olan varlığa kurulum için uygundur. Bu nedenle demiryolu taşımacılığında rfıd etiketleri yüksek hızda ve uzak mesafelerden okuyabilmektedir. Elektronik veri alışverişlerini desteklediğinden, özellikle uluslararası yük taşımacılıklarında değerlidir. 

Webp.net resizeimage 45
Demiryolu Taşımacılığında RFID ’nin Kullanımı 6

Demiryolu Varlık Yönetimi

Demiryolunda vagon takibi, varlık güvenliği ve kullanılabilirliği sağlaması için sürekli izlenmesi ve bakım gerektirmektedir. Operatörlerin önleyici ve bakım yolu ile verimliliği artırmasına olanak tanımaktadır. Verilerin, varlığın durumu ile veri tutarlılıklarını çapraz olarak kontrol etmesi için ray denetim sistemleri gibi diğer sisteme entegre edilebilmektedir.

Demiryolu Yönetiminde RFID’nin Faydaları

– Müşteri ve hizmet memnuniyeti ile oldukça kullanışlı hale gelmektedir.

– Raylı araçların operasyonları sırasında daha iyi güvenilirlik sağlamak,

– Vagonun durumu hakkında gerçek zamanlı bilgi sayesinde daha iyi planlamanın yapılması,

– Yüksek maliyetli olan acil bakımların azaltılmasını sağlar,

– Bakım maliyetini azaltmaktadır.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler