Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Takı Yönetim Sisteminde RFID ‘nin Kullanımı

RFID teknolojisinin gelişmesiyle takı yönetim sistemlerinde de kendisine kullanım alanı bulmaktadır. Takı yönetiminde yaşanan sayım, sahtecilik güvenlik gibi sorunlara farklı çözümler üretmektedir. RFID okuyucu, mikroçip, taşıyıcıdan ve anten oluşmaktadır. 

Takı etiketleri küçüktür. Ayrıca en küçük olan takılara bile sorunsuz bir biçimde takılması mümkün olup özel olarak tasarlanmaktadır. Okuyucu, antenler vasıtasıyla rfid etiketine veriler göndermesi için gerekli olan radyo dalgalarını üretmektedir.

Etiket sinyalini aldığında, mikroçipte bulunan bilgileri serbest bırakmaktadır. Veriler ise daha sonra yorumlama ve analiz için entegre yazılıma aktarılmaktadır.

Takı etiketlerinde rfid çiplerinde saklanabilen bazı verilerin, satın alma tarihi, benzersiz kimlik numaraları ve ağırlık yüzdelerini içermektedir. Satış tarihlerinde ve saatlerini göstererek stok seviyesini ve satışları gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlamaktadır.

Takı Yönetim Sisteminde RFID
Takı Yönetim Sisteminde RFID

RFID teknolojisinde, düşük frekanslı, yüksek frekanslı ve ultra yüksek frekanslı dahil olmak üzere üç ana dalga boylarına sahiptir. 

UHF takı etiketleri, geniş okuma aralığı sebebiyle en yaygın kullanılandır. Kuyumcu sahiplerinin takıları daha geniş alanda izlenmesine olanak tanımaktadır. UHF etiket takısı metalik olan yüzeye mükemmel biçimde çalışmaktadır. Bu nedenle üretici, kişiselleştirilmiş dokunuşlar sağlaması için rfid etiketi tasarlayabilmektedir.

Takı yönetiminde etiket, kuyumcu mağazası ve depo yönetimi gibi takı pazarı topluluğu kullanılması üzerine özel olarak tasarlanmıştır.

Özellikle şekil ve boyut kolaylığı açısından kuyumculuk sektöründe takip edilme ihtiyacını mükemmel bir biçimde karşılayabilmektedir.

Etiketler, mücevherlerin depodan satış noktasına kadar bütün dağıtım zinciri boyunca güvenilir, hızlı ve kolay bir biçimde tanımlanmasını sağlamaktadır. Cüzdanlarda, çantalarda sabit ya da taşınabilir rfid okuyucular kullanılarak pek çok takı parçalarını envanterden kolayca çıkarılabilmektedir.

Takı Yönetim Sisteminde RFID
Takı Yönetim Sisteminde RFID

Başlıklar

RFID Takı Yönetim Sisteminin Çözümleri

Takı yönetiminde en iyi rfid etiketine yatırım yapması ve sistemde mücevher ile ilgili verileri depolaması için yeterli belleğe sahip mikroçiplere sahiptir.

Etiketler, yüksek değerli olan ürünleri takip etme ve envanter yeteneğini de geliştirmektedir. Ayrıca takı yönetiminde takıların satılması durumunda her tedarik edilen güncel envanter veri tabanlarına sahip olunması için rfid okuyucu vasıtasıyla taranmalıdır. Böylelikle bütün takı stoklarını gerçek zamanlı olarak istenilen zamanda takip edilebilmektedir.

Etiketler takı envanter sisteminde, şüphesiz takı stoklarının yanlış kullanılması ya da çalınmasına karşı çözümdür. Takı yönetiminde etiketler, küçük metalik kaplamalı olan nesneye yakın saat, yüzük, kolye, mücevher, elmas uygulamaları için tasarlanmıştır. Bu sebeple her türlü takıya uyarlanabilen beyaz, patentli yapışkan etiketlere yerleştirilmiştir. 

UHF rfid takı etiketleri temassızdır. Ayrıca farklı işlevler ile yazılabilmektedir. UHF frekanslı takı etiketi dışında ise ISO 15693 standardı takı etiketi de yer almaktadır. UHF rfid etiketler artık takı yönetim sistemlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Takı Yönetim Sisteminde RFID
Takı Yönetim Sisteminde RFID

Takı yönetim sisteminde rfid teknolojisi kullanımının avantajları;

İşletim Sistemini Korumaktadır

Takı yönetim sisteminde, fatura ve makbuz düzenlemelerini, envanter yönetimlerini iyileştirmektedir. Böylelikle oluşabilecek hırsızlık oranlarını ise önemli ölçüde azaltmaktadır.

Takı Yönetim Sistemi Güvenilir

Barkod kullanırken, etiketler kirlenmekte ve yağlanır ise bilgilerin kaybetme riskleri vardır. RFID takı etiketi dayanıklı ve hasara karşı da dayanıklıdır. RFID takı etiketleri bükülebilir, yıkanabilir ve uzun yıllar kullanılması da garanti edilmektedir. Ayrıca etiketler, takı parçalarının hakkında bilgiyi yeniden yazılmasına olanak tanımaktadır.

Kurumsal İmajı İyileştirmektedir

Rfid takı yönetim sistemleri kullanırken, müşterilere eşsiz bir etkinlik ile hizmet etmektedir. Müşteri güvenini kazanarak sermayesini de artırmaktadır.

Operasyon Maliyetini Düşürmektedir

Takı envanter sistemlerinde, satış süreçlerini hızlandırmaktadır. Rfid okuyucular ile takı stoğunu saniyeler içinde saymaktadır. Böylelikle işçilik maliyetini düşürürken oluşabilen insan hatalarını da azaltmaktadır.

Kuyumculuk Sektörünün Hassas Yapısı

Takı yönetimde kayıpların önlenmesi için karmaşık yönetim sistemlerini gerektiren maliyetli fakat küçük ürünler ile ilgilenmektedir. Ancak, yüksek değerli takıların sınıfları küçük ölçekte üretilmektedir. Tekli olan mücevherin başarısızlığı büyük gelir kayıplarına dönüşecektir. Bu sebeple, stokların dijital olarak analizi, işletme karlılığını artırmaktadır.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler