Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

 NFC Nedir ve Nasıl Çalışır?

Başlıklar

NFC Nedir?

NFC, Apple, Android ve daha pek çok cihaz ve telefonda karşımıza çıkan bir özellik olmuştur. Yeni nesil telefonlarının hayatımızı kolaylaştıran özelliklerinden biridir. NFC akıllı telefonlarının yakınında yer alan çeşitli cihazlar ile temassız olarak iletişim kurabilmesini sağlayan teknolojidir. Temassız ödeme, çeşitli bankacılık uygulamaları, kimlik bilgisinin okutulması ve kimlik doğrulama amaçlı kullanılmaya başlandı. Banka uygulaması üzerinden kartların bu özelliklerini açarak kartların telefon vasıtasıyla temassız ödemesi yapılmaktadır. Cihazın arasında iki yönlü iletişim ağı kuran bu özellikle sayesinde iki cihaz birbiri ile basit komut ve data göndererek iletişim kurmaktadır. NFC etiket bağlantısı mobil veri bağlantısı ya da Wi-Fi kullanılmaya ihtiyaç duyulmaksızın çift yönlü bağlantı kurmaktadır.

10 cm gibi kısa mesafeden kimlik doğrulama, data aktarımı, okuma, yazma, ödeme ve bağlantı kurma gibi çeşitli işlemleri yapabilmesi için geliştirilmiş olan NFC teknolojisi ile pek çok alanda zaman kazanımı sağlanmaktadır. Böylelikle maliyetleri düşürmektedir. Hem bireysel hem de kurumsal olarak günlük yaşamda çözüm sağlamaktadır. Yanınızda bütün kartları taşınması yerine yalnızca telefon ile rahatlıkla alışveriş yapılması mümkündür. NFC teknolojisi çeşitli modlara sahiptir. Bunlar yazıcı ya da okuyucu modlarını kullanarak afişten etiketleri okuyabilmektedir. Kart emülasyonu modu ile kart bilgisini telefona kaydetmektedir. Ayrıca temassız olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

NFC İLE NELER YAPILABİLİR

Ödeme yapılabilmektedir,

– Konum bilgileri paylaşılabilmektedir,

– Fotoğraf gönderimi yapılabilmektedir,

– NFC etiketlerine bağlanılmaktadır,

– Bluetooth cihazlarına bağlanabilmektedir,

– Belge gönderip alınabilmektedir.

Bu teknolojisine örnek olarak rehberinizden paylaşılmasını istenilen numarayı seçerek başka bir cihaz ile paylaşılması yalnızca birbirine yaklaştırarak yapılabilen bir işlemdir.

NFC Güvenli mi?

Veri aktarımları yapabilmesi için cihazın birbirine yakın olması gerekmesi durumunda genel olarak güvenli teknoloji olarak kabul edilmektedir. Ayrıca özelliği kullanılmaması halinde kapalı tutularak olası saldırıya karşı daha dikkatli olmak için telefonu yanınızdan ayrılmaması gerekmektedir.

NFC Özelliği Nedir, Hangi Telefonlarda Bulunur?

NFC özelliği, telefonlar arası bağlantı kurmaya yarayan özelliktir. Yakın Alan İletişimi anlamına gelen bu özelliği; tabletlerin, dizüstü bilgisayarların, telefonların ve diğer cihazın kolaylıkla veri paylaşmasına yardımcı olmaktadır. Yakın mesafe haberleşme teknolojisine sahip kişisel iletişim için son zamanlarda hızla yükselen ve kullanılan teknoloji haline gelmiştir. Rfid teknoloji ile yeni model telefonda istenilen dosyaları başka bir teknolojiye sahip telefonlar ile kolayca paylaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca dosya aktarımını hızlı bir biçimde yapabilmektedir.

NFC ‘nin kullanıldığı sektörler

– Mobil ödeme işlemlerinde,

– Sağlık hizmetlerinde,

– Bankacılık,

– Ulaşım,

– Perakende

NFC ile ödeme yapma işlemi

Temassız ödemeyi destekleyen kredi kartları, özelliği kullanan pos cihazına okutulması durumunda temassız bir biçimde ödeme sağlama işlemi gerçekleşmektedir. Ayrıca yenilikçi teknoloji ile geliştirilen ve tasarruf sağlamakta olan ve bu yönleri ile bluetooth’tan ayrılmaktadır.

Gün geçtikçe gelişen NFC teknolojisi ile mobil ödeme henüz çok yaygınlaşıp kullanılmasa da ileride temassız ödeme işlemi açısından iyi bir seçenek olacağı düşünülmektedir. Özellikle temassız ödeme alanlarında farklı hizmet alanında kullanılan teknolojidir. Pazarda çok sayıda işletmenin de kullanacağı teknoloji olarak dikkatleri üzerine çekmekte.

Nfc Nedir ?

NFC’ler günümüzde pek çok cihaz ve telefonda karşımıza çıkan bir özellik olmuştur. Ayrıca yeni nesil telefonların hayatımızı kolaylaştıran en önemli özelliklerinden birisidir. NFC akıllı telefonlarının yakınında yer alan çeşitli cihazlar ile temassız olarak iletişim kurabilmesini sağlayan teknolojidir. Rfid ile arasındaki farkları öğrenmek için rfid yazımıza göz atabilirsiniz.

4.5/5 - (4 votes)
Kategoriler