Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

RFID Kredi Kartı Nedir?

RFID teknolojisi pek çok sektörde kendisine kullanım alanı bulduğu gibi kredi kartları yani temassız kart teknolojide de gelişmektedir. Kredi kartları, ödeme terminalinde kartlara dokunarak ödeme yapılmasına izin vermektedir. RFID kredi kartı, radyo frekansı tanımlama teknolojisiyle donatılmaktadır. Rfid kredi kartı manyetik şerit yerine radyo dalgaları kullanarak ödeme terminalleri ile iletişim kurmasını sağlamaktadır. Satın alma yapması için RFID teknolojisini kullanmasını, işlemleri saniyeler içinde tamamlamalarına olanak tanımaktadır. Ayrıca, kart terminali ile teması ve kartları okuyucuda bırakma olasılıklarını en aza indirmektedir.

Başlıklar

RFID Kartları Nasıl Çalışmaktadır?

RFID kartları, kart okutularak ve arkada yer alan manyetik şerit vasıtasıyla bilgi vermesi yerine, ödeme bilgilerini radyo dalgaları aracılığı ile iletmektedir. Dokunma ile çip okuyucusunu bekletmeden ya da PIN girmeden alışveriş yapabilmektedir. Rfid kartları ile ödemeleri temassız olması, onların hem personel hem de tüketici için daha güvenli hale getirmektedir. Kartlarda Wi-Fi logosuna benzer bir rfid sembolü bulunmaktadır.

Webp.net resizeimage 43
RFID Kredi Kartı Nedir? 3

RFID Kartları ile Hırsızlığın Önlenmesi

RFID kredi kartları ne kadar kolay kullanımı olursa olsun, herkes tarafından okuyucu elde edilebilir. Ayrıca kartlara yeterince yaklaşılırsa ödeme bilgileri çalınabilmektedir. Bu nedenle yerleşik korumalar sebebiyle RFID kartları ile hırsızlık oldukça düşüktür. Rfid kredi kartı bazı kredi ve banka kartında yer alan yeni EMV çipi kadar güvenli olduğu anlamına gelmektedir. Bilgi aktarması için kartların okuyucuya oldukça yakın olması gerekmektedir. Rfid teknolojisi ile benzersiz işlemler için kartların ödeme terminaline bir kod verilmektedir. Kötü niyetli kişinin önemli miktarda parayı almasını ya da kişisel bilgiye erişmesini zorlaştırmaktadır.

RFID koruyucu kılıflar ve cüzdanlar

En yaygın kullanılan koruma şekillerinden biri RFID kılıf ya da RFID cüzdanlardır. Kullanılan bu aksesuarlar, RFID kartların radyo dalgalarının iletilmesini engellemekte olan karbon fiber gibi bir malzemeyle kaplanmıştır. Cüzdanlar ve RFID kılıflar, RFID kartların etrafında bir kalkan oluşturmaktadır.

Rfid Kredi Kartı Ne Kadar Güvenli?

RFID kredi kartı, EMV çipli kartlar kadar güvenli kabul edilmektedir. Kartları ile ilgili veri hırsızlığı oldukça zordur. Geleneksel olan kredi kartından farklı olarak, rfid kartları her işlemi tamamlaması için bir kere kullanabileceği kodlar kullanmaktadır. Böylece rfid kartları bilgilerin ele geçirilmesini daha da zorlaştırmaktadır.

Rfid Akıllı Kartlar

RFID akıllı kartlar, yalnızca finans ve ödeme sektörlerinde değil, aynı zamanda erişim kontrolü, lojistik kimlik, yönetimi, sağlık, ulaşım vb. alanda da pek çok uygulama bulmuştur. Akıllı kart uygulamaları büyümesiyle, akıllı kart sistemlerinde de gelişmektedir. Farklı tipte farklı uygulamada akıllı kartlar tercih edilmektedir. Rfid akıllı kartlar, veri depolamasını mikro denetleyici barındırılmasını mümkün kılan entegre devre içermektedir. Akıllı kart sistemleri genellikle hem kart okuyucu hem de kart içermektedir. Rfid akıllı kartın elektriksel özelliği, ISO 7816 standarda dayanmaktadır. Rfid akıllı karttaki farklı temas noktasının konumu ve boyutları ile ilgili özellikleri içermektedir.

Pek çok temassız akıllı kartta RFID teknolojisi kullanılmaktadır. RFID kredi kartı, bilginin akıllı karta yerleştirilen çip üzerinde depolanmaktadır. RFID çipler, yerleşik olan bir güvenli mikroişlemci dahili bellek içermektedir. Kartların plastik gövdelerine ayrıca anten yerleştirilmektedir. Rfid okuyucu ve kart arasında iletişim için rfid indüksiyon teknolojisi kullanılmaktadır. Ayrıca karta güç sağlamaktadır. Kullanılmakta olan rfid akıllı kart teknolojisi, 4 inçten daha kısa aralıkta çalışmaktadır. Dolayısıyla rfid kart okuyucuya yakın tutulmalıdır. Hem okuyucu hem de kartlar, gömülü anten vasıtasıyla radyo dalgaları kullanarak iletişim kurmaktadır.

RFID akıllı kart, okuyucuların elektromanyetik alanlarına getirildiğinde kartta yer alan çip devreye girmektedir. Rfid çipler, veri aktarımı için okuyucu ile kart arasında kablosuz iletişim protokolü başlatılıp kurulmaktadır. ISO/IEC 14443, temassız kartların iletişim standardını tanımlamaktadır. RFID akıllı kartlar oldukça güvenlidir. Ayrıca herhangi RFID okuyucusu ve RFID akıllı kartta yer alan veriyi okuyamaz. Şifreleme işleminde anahtarla etkileşime girmeyen kart, çip üzerindeki veriye erişme girişimini engelleyebilmektedir. Okuyucu ile kart arasında iletişim de şifrelenebilmektedir. RFID okuyucu uygulaması, karttaki veriyi şifrelemesi için kullanılan gizli anahtara sahip olması gerekmektedir.

Webp.net resizeimage 44
RFID Kredi Kartı Nedir? 4

RFID Akıllı Kartların Avantajları ve Uygulamaları

Akıllı kartlar düşük maliyetli olarak kabul edilebilmektedir. Ayrıca tanımlanması için kullanımı güvenli ve kolay iletişim özelliği de sunmaktadır. RFID akıllı kartlar, kişisel bilginin korunması, güvenli işlemler gerektiren uygulamalarda hızlı bir biçimde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Uygulama alanları arasında ücret ödeme kartları, kimlik kartları, kredi ve banka kartları vb. alanda kullanılmaktadır.

RFID kredi kartı, türlere göre sınıflandırılması şunlardır:

-Temassız Türü: Kart okuyucuları ve akıllı kart dokunma işlemine gerek olmadan kart okuyucuya yakın tutulması ile çalışmaktadır. Temassız akıllı kartlar, kart okuyucu ve kart arasındaki iletişim için kullanılan teknolojiye göre daha fazla kategorize edilebilmektedir.

-Sözleşme Türü: Kart okuyucuları ile kart arasında temasın gerçekleşmesi ile çalışmaktadır.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler