Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

RFID Kapı Kilidi nedir? RFID anahtar kart ile otel kapıları nasıl çalışır?

Rfid kapı kilidi, odalara, binalara kontrollü erişim sağlaması için ve uzaktan kimlik doğrulama işlemini gören rfid anahtar kart okuyucusu kullanılmaktadır. Pek çok kişi, güvenliği en üst düzeye çıkarmasının bir yolu olarak ofislerine ve evlerine rfid akıllı kilitler yerleştirmektedir. Kilidin üzerinde, fiziksel olarak bir anahtar kullanması yerine rfid kart ile kilidin açılmasını sağlayan bir rfid elektronik etiketi bulundurmaktadır.

Rfid anahtar kartlarına, akıllı telefonlara ya da bir başka cihaza takılı bir elektronik etiketin, yeterince yaklaştığında kilidin içinde anten bobiniyle iletişim kurmaktadır.

Pek çok kişi, ön kapıyı sabitlemesi için evde rfid kilit sistemi kurmaktadır. Ön kapıdan, hem yasal erişimi olan kişiler hemde hırsızlar için en yaygın kullanılan giriş noktasıdır. Rfid kilidi takılması, eve erişmesi için çok daha esnek fakat güvenli sistem sunmaktadır.

Anahtar kart ya da akıllı telefon gibi bir nesneden bir diğerine bilginin aktarması için radyo frekanslarını kullanan bir teknolojidir. Rfid kilidi hem sabit hem de dinamik kodlar ile programlanabilmektedir. Böylelikle herhangi bir ayarı değiştirmek zorunda kalmaksızın anahtarları geçici olarak verme seçeneği anlamına gelmektedir.

rfid-kapi-kilidi
rfid-kapi-kilidi

Başlıklar

RFID kapı kilidi kullanmanın faydaları nelerdir?

RFID kapı kilidi kullanmanın birden fazla faydası bulunmaktadır. Uzaktan saklanabilen geçici şifreler oluşturulması ile her zaman kimin erişiminin sağlanacağını kontrol etme rahatlığına sahip olunmaktadır. Evdeki güvenlik önlemini yükseltilmesi için rfid teknolojisi bu konuda oldukça kullanışlıdır. Kilitlerin periyodik olarak değiştirilmesi zorunda kalmaksızın bir başka güvenlik katmanı eklemenin en iyi yolu olmuştur.

Rfid kapı kilidi çevre şartları sonucu RFID kartı kullanılabilir mi?

Rfid kapı kilidinin çalışmasını sağlayan tel bobini genellikle plastik ile çevrelenmektedir. Ayrıca kartın içinde bulunmaktadır. Su ya da nem gibi unsurlardan uzak tutulması gerekmektedir. Ancak herhangi bir kaliteli olan ön kapı rfid kilidi hava koşuluna karşı dayanıklıdır.

Elektrik kesintisi sırasında ne olur?

Pek çok rfid kapı kilidinde yedek pil bulunmaktadır. Fakat buna ek olarak bir yedekleme için bir anahtar kullanmayı da seçilebilmektedir. Yaşanılan yerde elektrik kesintileri fazla ise, evde yedek anahtar bulundurulmalıdır. Rfid kapı kilidinde yedek pillerin değiştirilmesinden önce ne kadar süre dayanacağını bilinmesi gerekmektedir.

Rfid kartı kaybedilmesi durumunda ne yapmalıyız?

Acil durumda yada kartın kaybolması durumunda, giriş yapılması için PIN kodu yada yedek anahtar kullanılmaktadır. Kayıp olan rfid kartı devre dışı bırakılmalıdır. Böylece eve, ofise başka hiç kimsenin izinsiz erişmesine olanak sağlamaz.

Farklı türde Rfid Kartları mevcut mudur?

Rfid teknolojisi birkaç farklı frekansta çalışmaktadır. Bu sebeple diğerlerinden farklı dalga boyunda çalışan bazı rfid kartlar görülmektedir. Örnek olarak, ofis kartı 13.56 MHz frekanslarını kullanırken, evinde rfid kapı kilidini açması ve erişimin sağlanması için 125 kHz ve hatta 900 MHz frekansı kullanılmaktadır. Bilgilerin güvende kalmasını sağlaması için kullanılan farklı veri şifreleme ve depolama biçimleri de bulunmaktadır.

rfid-kapi-kilidi
rfid-kapi-kilidi

RFID kapı kilidi kullanılması

Okuyucu ve kimlik bilgilerinin etkileşimi

 Kimlik bilgileri, radyo frekansı kullanılarak okuyucuya benzersiz bir veri göndermektedir.

Kullanıcıdan, okuyucuya kadar kimlik bilgisini elinde tutmaktadır.

Satın alınan belirli kapı kilidi bağlı olarak, kullanıcı anahtarını ya da anahtarlığını fiziksel bir biçimde okuyucuya yerleştirmesi gerekebilmektedir. Rfid sistemleri, kimlik bilgisini uzaktan okuyabilecek kadar güce sahiptir.

Kontrol paneli kilidi devre dışı bırakılması için yönlendirilmektedir

 Kontrol panelinin kilide elektrik akımını göndermesi ile rfid kapının kilidini açmaktadır. Böylelikle kişinin içeri girmesine izin verilmektedir.

Kontrol paneli, kullanıcının kimlik bilgisini doğrulamaktadır

 Kontrol paneli, okuyucular tarafından gönderilen verileri dahili olan veri tabanı ile karşılaştırılmaktadır. Eğer bir eşleşme bulunuyor ise, kontrol paneli kapının açılmasının talimatını vermektedir.

Zamana dayalı erişim

Pek çok kullanıcı, erişime ihtiyaç duyduğu zamana bağlı olarak ayarın değiştirilmesini istemektedir. Örnek olarak, belirli etkinlik için konuğun sadece o sırada geçerli olan geçici anahtara sahip olunmasını istemektedir. NFC kapı kilidi, kilitleri fiziksel olarak tekrardan programlamak zorunda kalmaksızın uzaktan yapılabilmesi bunu daha kolay bir özellik haline getirmektedir.

Bu Yazıyı Oyla
Kategoriler