Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Yarış Zamanlama Sisteminde RFID Teknolojisinin Yeri 2024 Yarış Etiketleri

Yarış Zamanlama: Rfid etiketinin algılaması ve üzerinde depolanan bilginin kodlarını çözmesi ve bu bilginin yarış zamanlama yazılımlarının iletmesi için radyo anteni kullanılmaktadır. Hazır bileşenin yarış zamanlama sistemlerinin oluşturması düşünüldüğünden çok daha kolaydır. 

Ayrıca yarış zamanlama maliyetinin üzerinde büyük kontrol sağlamalarının yanı sıra yarış zamanları için oldukça öneme sahiptir. Yarış Zamanlama çipi zamanlama sistemi, yarışçının sürelerinin tam olarak ölçmesi için rfid aktarıcı çiplerine ihtiyaç duymaktadır. UHF RFID teknolojisi, her konudan yarış zamanlamalarının önemli ölçüde basitleştirmektedir. 

Yarış Zamanlama
Yarış Zamanlama

Yarış Zamanlama Sisteminde RFID nasıl çalışır?

Rfid teknolojisinde etiket kullanılarak nesnelerin tanımlaması ve izlemesi için radyo teknolojisi kullanılmaktadır.

Yarış Zamanlama Sisteminderfid takip sistemlerinin temelleri şunlardır:

– Takip edilmesi istenilen bir nesne seçilmektedir. Örnek olarak bir koşucunun takibinin yapılması,

Rfid etiketleri alınır ve üzerine izlemesi istenilen nesne hakkındaki bilgi programlanır. Koşucunun önlük numarası gibi.

– Etiketleri izlemesi için istenilen nesneye eklenmektedir.

– Etiketin taraması ve üzerinde programlanılan bilgiyi tekrar okuması için bir rfid okuyucular kullanılmaktadır.

Rfid teknolojisi, endüstriyel uygulama için geliştirilen, üretim ve depo tesislerinde hareket eden nesnenin kolay izlenmesini sağlaması için kullanılmıştır. 

RFID teknolojisinin yarış zamanlamasında ilk kez kitlesel katılımlı sporlarda kullanılması üzere uyarlanması 1990 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır.

Yarışlar için zamanlama sağlaması, olaylar için zorunluluk olarak kabul edilmektedir. Böylece koşucunun resmi Yarış Zamanlama sonuç süreleri alabilmesi için giriş ücretlerine haklı çıkarmasının bir nedeni olmuştur. 

 Yarış katılımcısı, Yarış Zamanlama sırasında rfid etiketi takmaktadır. Rfid etiketlerinin türü, kullanılan sistemlere göre değişmektedir. Bu nedenle bunlar ayak bileği bilezikleri, ayakkabı bağı etiketi, UHF rfid etiketleri yapıştırılmış daha yaygın tek kullanımlık olan yarış önlüğüne kadar değişmektedir.

Çip zamanlamaları, yarış parkurları boyunca bulunan rfid zamanlama ile koşması sırasında Yarış Zamanlama çiplerini kaydetmesi yarış sonuçlarını hassas bir biçimde ölçebilmektedir. 

Bireysel saatlerin, başlangıç ​​çizgisinde yer alan minderi geçmesiyle başlamaktadır. Aynı biçimde bitiş çizgisindeki minderi geçmesi sonucu da bitmektedir. 

Daha büyük yarışda, yarış sırasında kontrol noktasında paspaslar bulunması ile organizatörlere ayrık zamanlamayla ölçme yetenekleri verilmektedir.

Yarış Zamanlama
Yarış Zamanlama

Yarış Zamanlamasında Başlangıç ​​Çizgisinde UHF RFID

UHF RFID teknolojisi, yarış zamanlayıcısı ve yarış direktörleri tarafından benimsenmiştir. Sert çipleri dağıtılmasına gerek bulunmamaktadır. Operasyonel maliyetleri tamamen düşürmüştür. Bu nedenle yarış zamanlama teknolojilerinde mükemmel bir ilerleme kat etmiştir. UHF RFID frekans aralığında (850-925MHz) çalışır.

Başlangıç ​​çizgisinden geçen çok sayıda cismin varlığını, UHF RFID alanında tam zamanlı olarak tanımlamaktadır. Daha önce açıklanması ile rfid okuyucu bu gövdedeki etiketi okuma yeteneklerini azaltmaktadır. Okuma oranının iyileştirmelerinin bir yolu ise, etiketleri ayakkabının üstüne yerleştirmektir. 

Rfid etiketi vücudun üst kısmında daha büyük su kütlelerinden uzaklaştırılmaktadır. Etiketler yerde yatan antenlere yaklaştırılmaktadır. 

Yarış Zamanlama
Yarış Zamanlama

Etiketin sadece önlüğe yerleştirilmesi gerekmektedir. Yarış zamanlama sisteminde rfid etiketli önlükler koşuculara verilmektedir. Ayrıca hemen hemen tüm koşucular, önlüğün vücudun ön tarafına takılması gerektiklerini bilmektedir. Bu sebeple etiketi yanlış yerleştirilmesi zordur. Ayrıca bazı koşucular önlükleri sırtına takmaktadır. Fakat çoğu doğru giymektedir.

Pasif UHF etiketleri bir önlüğe sabitlenmektedir. Vücut genellikle radyo frekans enerjilerini ve etiket antenlerini bozan sudan oluşması ile etiketler insan vücudu yanında her zaman güvenilir bir biçimde okunamamaktadır. Yarış zamanlama sistemlerinde çoğu işletme, çözümünün bir parçası olarak veri sağlamaktadır. 

RFID yarış zamanlama çipi teknolojileri kullanan yol yarışları, koşu etkinliği ve atletik yarışmacılar için son derece hassas ve kullanımı kolay zaman takibi sağlamaktadır. Böylelikle etkinlik lojistiğini basitleştirmektedir.

Pasif rfid yarış zaman etiketleri kaydı bulunduğu için, koşucunun rotalarını belirlemesi için yol boyunca farklı zamanlama okuyucu cihazlarını önceden ayarlanması ile her türlü yapay hileleri ortadan kaldırmaktadır.

UHF rfid etiketleri, ISO/IEC 18000-63, EPC Class1 Gen2 ile uyumlu bir biçimde çalışmaktadır. Ayrıca özel yapı tasarımları sayesinde insan vücudu parazitlerinin UHF rfid performanslarını başarılı bir biçimde iyileştirmektedir. İnsan vücuduna yakın mesafede 3m’ye kadar okuma olanağına sahiptir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler