Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Rfid Teknolojisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (FAQ – SSS)

RFID teknolojisi ve RFID etiket üzerine sıklıkla bize iletilen sorular şunlardır ;

RFID Teknolojisi

FAQ

RFID etiketi, cebin içindeki bir cüzdanda ise okunabilir mi?

Rfid teknolojisi, frekansa ve okuyucunun gücüne bağlıdır. İnsan vücuduna UHF etiketlerinin okunması zordur. Ancak HF – LF okuma mesafesi kısadır. Rfid okuyucunun gücü büyük ise belki okunabilmektedir. Öte yandan cüzdanınızda metal kart veya metal parça varsa da okunacak frekansı bozar.

Pasif RFID’nin sınırları nelerdir?

Pasif etiketler, okuma antenin enerjisini kullanarak yanıt verir. RFID, bazı ISM bantlarında çalışma eğiliminde olduğundan, güç çıkışı limiti yerel yönetim kuralları tarafından verilir.Her bandın farklı limitleri bulunmaktadır. Güç çok sınırlı olduğu için, bu pasif inlay’in çipiyle yapabileceğiniz işlem sayısını etkiler. Böylece kaç baytlık bellek aktarabileceğinizi ve ne tür işlemler yapabileceğinizi sınırlandırır. Örneğin; 3DES veya AES şifrelemesi, HF RFID etiketleri olan küçük paketler için uygundur. Ancak UHF RFID etiketleri için mümkün değildir.

UHF RFID etiketleri üzerindeki suyun engelleme etkilerini azaltma yöntemi var mı?
Bir rfid okuyucunun insan vücudunun diğer tarafındaki bir etiketi okumasını nasıl sağlayabiliriz?


UHF RFID etiketleri her zaman suya karşı hassastır. Etiketi sıvının olmadığı bir boşluğa sarmak okuma performansını arttırır. UHF etiketleri ile insan vücudunun diğer tarafında bir etiket okumak mümkün değildir.Çözüm, vücudu çevreleyen etiketi okumak için birçok anten kullanmak olacaktır. Fakat vücut, rfid çipini etkinleştirmek için gereken tüm enerjiyi emeceğinden, doğrudan vücuda yakın olan bir UHF etiketi de muhtemelen okunamaz.

Bir RFID okuyucu, aynı anda verileri geri gönderen birden çok farklı RFID etiketinden aldığı verileri nasıl ayırt eder?


Bir rfid okuyucusuna birden çok etiketin yanıt verir. Aslında, genel yanıt etiket okuma veriminde bir azalmaya sebep olur. Verimi artırmanın başka yolları da vardır. Ancak okuma modlarında yapılan değişim, etiketin chip’inde yapılan bekleme durum değişimi ve RSSI değerleri v.b.

Silaha yapıştırılabilecek herhangi bir türde bir RFID etiketi var mı ? Silahın çalınması halinde tekrardan bulunur mu?


Silahlar üzerinde kullanılan Pasif UHF RFID etiketler vardır. Bu etiketler silahların sayılması ve hızlı bir şekilde tanımlanması faydalı olmaktadır ancak bu etiketler silahların konum bilgisini veremez. Ancak konum bilgisi ve silahın çalışma durumunu değiştirmek için farklı teknolojiler kullanır.

RFID pasif etiketlerin çalışma mesafesi nedir?


RFID çalışma mesafesi rfid etiketinin, okuyucunun ve anteninin boyutuna bağlıdır.
En önemli faktör antenin çalışma mesafesidir. Şimdi etiketlerin çalışma mesafelerini inceleyelim :

1- 8dBi’ye kadar kazanç, okuma aralığı yaklaşık 6 metredir.
2- 12dBi’ye kadar kazanç, okuma aralığı yaklaşık 15 metredir.
Ancak bu ölçüler her zaman etiketin bütünleştirildiği zemin ve yüzeyin genişliğine göre farklılık göstermektedir.

NFC Nedir ve Nerelerde kullanılır?


“Yakın Alan İletişimi” anlamına gelmektedir. NFC, elektronik cihazlar arasında basit ve güvenli iletişim sağlayan kısa menzilli bir kablosuz teknolojidir. Tek başına veya bluetooth gibi diğer kablosuz teknolojilerle birlikte kullanılabilmektedir. NFC’nin iletişim aralığı ortalama 10 santimetredir. Ancak menzili 20 santimetreye kadar genişletmek için anten kullanılabilmektedir. Kısa menzil, yalnızca cihazların birbirine yakın mesafede iletişim kurmasına izin vererek güvenlik sağladığı için kasıtlı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle NFC’yi kasada temassız ödemeler gibi güvenli işlem için ideal kılar.

Akıllı telefonlardaki NFC, bir rfid okuyucu gibi çalışabilir ve düşük frekanslı rfid etiketlerini okuyabilir mi? Maksimum menzili ne kadardır?


Yakın Alan İletişimi ( NFC), 13.56 MHz RFID için kullanılan bazı teknolojilere dayanmaktadır. Bu, “Yüksek Frekanslı ” RFID olarak kabul edilmektedir ancak radyo bandının adına dayanmaktadır. Kullanılan düşük frekanslı RFID bantlarından biridir. NFC’nin RFID bandı, 1m iletim aralığı için derecelendirilmiştir. Sadece RFID standardına dayanmaktadır. NFC standardı maksimum 10 cm olarak derecelendirilmiştir ve temel olarak bir güvenlik biçimi olarak yakın alan menzili için tasarlanmıştır.

RFID etiketine fotoğraf, ses ve veri eklemek mümkün mü?


RFID etiketleri, önceden belirlenmiş sayıda alfa numerik karakter dışında hiçbir şey içermeyen ve sadece izleme amacıyla kullanılan mikro düzeyde yongalardır. TV’ler veya ticari olarak satılan diğer tüketici sınıfı cihazlar tarafından değildir. Bu nedenle rfid etiket okuyucuları tarafından okunabilmektedir.

RFID çipi nerelere yerleştirilir?


RFID çipleri değişik formlarda olmaktadır. Bu çipler etiket formatında olduklarında ürünlerin yüzeyine yapıştırılır ve/veya değişik entegre yöntemlerle ürünle eşleştirilir. Metal cisimler için özel etiketler bulunmaktadır. Su v.b. sıvılara rfid direkt olarak entegre edilemez. Fakat farklı uygulama yöntemleri bulunmaktadır.

13MHz RFID okuyucu, 3KHz RFID etiketi okuyabilir mi?

RFID teknolojisi , okuyucular ve etiketler frekans ayarlı devreler kullanılmaktadır. Bu nedenle okuyucularda bulunan antenlerin iki frekans aralığında da ışıma yani yayın yapması gerekmektedir. Sonuç olarak RFID readerlar farklı frekans aralıklarını okuyabilirler. Ancak okuyucunun özellikleri kapsamında olur.
(Pasif) RFID için kullanımda olan 3 ana frekans aralığı vardır:

LF (125–134 KHz)
HF (13.56 MHz)
UHF (865–928 MHz)

RFID okuyucu, rfid etiketine önceden ayarlanmış bir mesafeden ayrılırken sinyal gönderebilir mi?


Bir RFID okuyucu, “menzilde” olduğunda bir etiketi algılayabilmektedir. Aralık bir dizi faktöre bağlıdır:

-Etiketin anteninin boyutu,
-Etiketteki çipin kalitesi,
-RFID okuyucunun anteninin boyutu ve kalitesi,
-Okuyucunun etiketi uyandırması gereken sinyali ilettiği güç,
-RFID okuyucunun kalitesi ve sinyal işleme yetenekleri,
-Bölgedeki metaller, sıvılar, elektrik gürültüsü vb. gibi çevresel sorunlar.

Etiket ayrıldığında (yani “menzil dışına çıktığında”) okuyucu artık etiketin varlığını rapor etmeyecektir. “Aralık içinde ve dışında” hareket eden etiketleri izleyen bir yazılımınız varsa, etiketin ayrıldığını bildirebilirsiniz. Örneğin, antenden 30 cm’den fazla uzaklaşıp hareket etmediğini tespit etmek için kullanmak istiyorsanız, bunun 30 cm’nin ayarlayabileceğiniz bir parametre olmasını istiyorsanız yukarıda listelenen aralığı etkileyen değişkenlerin sayısı yapmanızı engelleyecektir. Sonuç olarak istenen uygulama ortam koşullarına bağlı olarak yapılan veya yapılamaz test etmeden anlamak mümkün değildir.

Bir arabanın bagajında öğelerin bulunduğunu kontrol eden bir sistem oluşturmak için hangi yaklaşım kullanılmalıdır ?


Bu çözüm için aktif RFID etiketleri ve bir alıcı kullanılmadır. Alıcı, yol kenarına sabit bir konuma yerleştirilebilir veya aracın elektrik sistemine bağlanabilmektedir, fakat etiketin Benzersiz Kimlik numarasını (UID) bağlayan bir veri tabanı ve sizin için anlamlı olan öğenin açıklaması sistemin sunucusunda bulunabilmektedir. Sonuç olarak pasif RFID ile istenilen işlem yapılamaz. Ancak aktif rfid ile mümkündür.

RFID etiketine olan mesafeyi nasıl hesaplarsınız?


Farklı RFID etiketleri farklı miktarlarda enerji ile geri iletir. Bu nedenle enerji RSSI v.b. isimlerle tanımlanır. Bir grup aynı RFID okuyucuyu, etiketin olacağını düşündüğünüz yerlere bilinen konumlara koyarak ve her detektördeki sinyal güçlerinin oranını karşılaştırıp bir sonuç çıkarabilirsiniz. Ancak tutarlı sonuçlar için kullandığınız RFID reader çok önemlidir.

RFID etiketi gibi mikrometre boyutunda GPS cihazı yapılabilir mi?


Yarı iletken kısmı olabilir ama faydalı olmaz. GPS, en azından rfid ile karşılaştırıldığında, oldukça güç tüketir. Elektroniği çalıştırmak için bir pile ihtiyacınız olacaktır. Fakat GPS sinyalinin kendisi o kadar zayıftır ki, gürültü seviyesinin birçok faktörü (26dB) altındadır.

Pet ID çiplerinde kullanılan iletişim protokolü nasıldır?


RFID Okuyucu, evcil hayvanın çipine RF sinyalini gönderir. RFID etiketi bu sinyal ile çalışarak evcil hayvanın kimlik bilgisini geriye döner. Bu nedenle ülkelere göre farklı frekans tipleri kullanılsa da genel olarak 134.2 kHz (ISO 11784/11785) standarttı kullanır.

RFID etiketini oluşturan bölümler nelerdir?


Bir RFID etiketi üç ana bileşenden oluşur: (Çip + Anten + Alt Tabaka).

RFID Çip
Temel olarak mikroişlemci ile oluşan entegre bir devredir. Verileri depolar. Bu verileri algılamak için çipler güce ihtiyaç duyar.
a) Pil aracılığıyla (aktif) çalıştırma,
b) RFID okuyucu ve anten tarafından yayılan elektromanyetik enerjiden (pasif) güç alarak çalıştırmak .

Etiket Anteni
RFID etiket anteni, etiketin çok önemli bir parçasıdır. Antenin geometrik tasarımı, genel işlevsellik ve uygulamanın yanı sıra çalışma frekansına da bağlıdır. Antenin temel amacı ya bir sinyal iletmek (aktif etiket) ya da alınan sinyali geri (pasif) yansıtır. Pasif etiketler, kendi çiplerine güç sağlamak için sorgulayıcı tarafından üretilen RF enerjisi kullanır.
Antenler genellikle bakır, alüminyum veya gümüşten oluşan ince metal şeritlerden yapılır. Serigrafi, diğer yöntemlere kıyasla daha ucuz olduğu için popülerdir.

Yüzey Taşıyıcı
Taşıyıcı alt tabaka, hepsini bir arada tutan kısımdır. Etiket anteni, çip’i takmadan önce üzerine basar. Alt tabaka malzemesi ince plastik, PVC, kağıt, polyester vb.’den oluşmaktadır. Antenin performansını kesinlikle etkilemektedir. Bu nedenle farklı malzemeler için farklı anten tasarımları ve monte edilecektir ve yüzeylere göre düzenlemeler gerekmektedir. Zorlu ortamlarda kullanılacak olan etiketler, altlık malzemesinde daha fazla dayanıklılığa sahip olacaktır.

Bir RFID okuyucunun maksimum aralığı nedir?


Pasif UHF RFID antenlerin maksimum okuma mesafesi bir çok parametreye bağlıdır. Kesin olmamakla birlikte, yüksek kazançlı yagi v.b. antenler (12-15 dbi) yaptığımız testlerde 50m mesafeden rfid etiketi okuması almayı başardık.

Etiket hareket halindeki bir araca yerleştirilirse çalışır mı?


Hareket halindeki bir araçta bulunan rfid etiketini okumak mümkündür. Hatta yüksek hızda seyreden bir araçta bile okuma alınır. Ancak etiket ve antenin pozisyonları bu işlemi etkileyen faktörlerdir. En bilinen uygulama yöntemi, otoyolların ödeme sistemleridir.

Pasif RFID’nin sınırları nelerdir?

RFID teknolojisi frekansa ve anten amacına bağlıdır. 125 kHz kullanan RFID pasif etiketler için 100 cm mesafeye ulaşabilen bazı antenler bulunmaktadır. Genellikle bu frekansta antenler 15 cm’ye ulaşabilmektedir. Yaklaşık 7 cm’d. 13.56 MHz için mesafe genellikle daha kısadır, 10 cm’den azdır. Bu nedenle pratikte sadece kartın kimliğini (ROM belleği) okumak için olduğu düşünüldüğünde yaklaşık 5 cm’dir. Flash bellekle çalışmak için maksimum mesafe genellikle yaklaşık 2 cm’dir. Örneğin; otomobillerde yaygın olarak kullanılan 900 MHz etiketler için maksimum mesafe yaklaşık 60m olabilmektedir.

RFID ile bir gate, geçiş noktası tarayıcısı yapmak için nelere ihtiyaç vardır?


İki seçeneği vardır: UHF etiketlerini kullanmak veya HF etiketlerini kullanmaktadır. LF etiketleri çalışmayacaktır ve aktif etiketler çok pahalı olacaktır. En iyi çözüm UHF etiketlerini kullanmak olacaktır. Okuyucular üzerinde özel olarak tasarlanmıştır. Antenler ile çok adetli etiketleri okur. Bazı çözümlerde HF daha iyidir. Çünkü insan vücuduna daha uygundur. Ancak metalle düzgün şekilde çalışır. UHF, insan vücudu veya metalik yüzeylerden gelen yansımalar tarafından kolayca etkilenmektedir. HF Maksimum okuma mesafesi 60 cm’dir. Eğer geniş bir geçiş noktasını kontrol etmek isterseniz UHF rfid cihazlar kullanmanızı öneririz. Bu nedenle geçiş noktalarının kontrolü için en gelişmiş ekipman i-port uhf rfid geçiş sistemidir.

RFID pasif etiketlerin çalışma mesafesi nedir?


Etikette (çip ve anten boyutu), çalışma frekansı, okuyucunun kalitesi ve antenin kalitesi. UHF etiketleri ve kaliteli antenlere sahip kaliteli bir endüstriyel okuyucu ile 6-9 metrelik bir menzil elde edilebilmektedir. Ancak HF (13.56 MHz) ile etiket okuma mesafeleri 2 cm’den maksimum 1 metreye kadar çıkar.

Uzaktan RFID kartları yazmak mümkün mü?


NFC etiketleri gibi rfid etiketlere yazabileceğimiz mesafe, etiketi üzerindeki antenin boyutu ve tipik olarak bir cep telefonu olan okuyucudaki antenin boyutu ile belirlenir.Cep telefonları genellikle NFC etiketleri için tipik tarama aralığının üzerinde ve ötesinde güç yaymaz. Ama sadece görünüşe göre, daha uzun mesafeleri okumak ve yazmak içindir. 1 watt veya daha fazla güce sahiptir ve bir okuyucu gerekiyor.

RFID etiketleri metal bileşenlerin içinde çalışır mı?


Metal, pasif etiketlerin rezonans frekansında uyumsuzluğa neden olan malzeme içerir. Fakat metalik yazılı bir malzeme tarafından engellenmişse etiketi okumakta sorun yaşanır.

RFID nasıl çalışır ve Rfid okuyucu ile etiketler arasındaki ilişki nedir?


Nesneleri tek anlamlı olarak tanımlamak ve neredeyse sonsuz çeşitlilikteki uygulamalarda hareketlerini izlemek için radyo frekansını kullanır. Rfid etiketine güç sağlayan rfid okuyucu, etiket, okuyucuya UID’yi döndürür. Bu nedenle okuyucu, bilgileri kontrol ünitesi aracılığıyla ana bilgisayara geri gönderirler. Ardından sonraki işlemler için veri tabanını arar.

Etiketinin maksimum çalışma sıcaklığı nedir?


Radyo sinyalleri ısıdan fazla etkilenmeyecektir ve ancak etiketler çok yüksek sıcaklıklarda çalışır. RFID etiketini yüksek sıcaklığa maruz bırakırken en yaygın sorunlar çipin (IC) ve antenin ayrılmasıdır. Laundry (çamaşırhane) etiketleri yüksek sıcaklık ve basınca maruz kalacakları şekilde tasarlanmışlardır. Özel ısılar için tasarlanmış rfid etiketleri de mevcuttur.

Rfid teknolojisi nedir ve Rfid etiketleri nelerdir?


RFID teknolojisi, bir nesneye iliştirilmiş bir etikette depolanan bilgileri okumak ve yakalamak için radyo dalgalarının kullanılmasıdır. Bir etiket birkaç metre öteden okunur ama izlenecek okuyucunun doğrudan görüş alanı içinde olmasını gerektirmez. RFID, daha önce hayal bile edilemeyen verimlilikler elde etmek için artık tüm endüstrilerde kullanılmaktadır.

Etiketler ve barkodlar söz konusu olduğunda NFC ve RFID arasındaki fark nedir?


Pasif RFID, yoğun ve uzun ömürlü bir teknolojisidir.
NFC ve RFID arasındaki farkı:
UHF RFID, etiket maliyeti düşüktür. Tedarik zincirinde mal taşımacılığını kontrol eder, envanter yönetimini optimize etmede, envanter doğruluğunu iyileştirmede ve birçok alanda kullanılmaktadır. UHF RFID okuyucu fiyatlarını inceleyelim; NFC okuyuculara göre daha yüksektir.
NFC ise; tüketici alışveriş deneyimini geliştirmek, tüketici tercihleri hakkında veri toplamak ve pazar analizi ve kurumsal karar verme için veri desteği sağlamaktır.

EPC etiketleri olan ürünler eve girdikten sonra okunabilir mi?

​EPC/RFID etiketleri, yalnızca bir RFID okuyucu tarafından yayılan bir sinyal tarafından istendiğinde ürün verilerini iletir.

Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerdeki EPC/RFID etiketlerini kaldırma veya devre dışı bırakma seçenekleri hakkında bilgilendirmektedir.
Tüketiciler bazen ürün iadeleri, geri çağırma ve çalıntı malların kurtarılması için etiketleri saklamak isteyebilmektedir.

Bu tür uygulamalar henüz erken bir aşamadadır, ancak yeni gelişmeler meydana geldikçe ve EPC dağıtımı büyümeye devam ettikçe, GS1/EPCglobal Tüketici Ürünleri için EPC Yönergeleri, endüstrinin tüketicilere yönelik temel taahhütlerini temsil etmeye devam ederken gelişecektir.

Teknolojideki ilerlemeler, yeni uygulamalar ve gelişmiş satın alma sonrası faydalar dahil olmak üzere daha fazla gelişmenin hem tüketicilere hem de şirketlere EPC/RFID etiketlerinin kullanımı konusunda daha fazla seçenek sunacağı umulmaktadır.

Düşük Seviyeli Okuyucu Protokolü (LLRP) nedir?

Arayüz protokolüne düşük seviyeli denir çünkü RFID hava arayüzü protokolü çalışma zamanlamasının tam kontrolünü ve her Gen2v2 komutunun tüm parametrelerine erişim sağlar. 
Bu sürüm 2.0, LLRP ile Gen2v2 Hava Arayüzü Standardı arasında mükemmel bir eşleşme sağlayan yeni özellikler sağlar. Yeni özellikler arasında geriye dönük uyumluluk için LLRP sürüm yönetimi ile  
gizlilik ve güvenlik amaçları için İzlenen Olmayan ve Kimlik Doğrulama komutları  
yer alır.

Elektronik Ürün Kodu (EPC) nedir?

Elektronik Ürün Kodu veya EPC, GS1 tanımlayıcılarının barkod tabanlı kullanımı ile RFID dünyası arasındaki köprüyü oluşturur. EPC, GS1 tanımlayıcılarını bir RFID etiketi üzerinde kodlamanın bir yolunu sunmaktadır.
Örneğin, EPC, işletmeler ve tüketiciler için önemli avantajlar sağlayan görünürlük ve izlenebilirlik uygulamalarını daha iyi desteklemek için GTIN’yi (Küresel Ticari Ürün Numarası) seri hale getirmenin bir yolunu sunar.  Diğer GS1 anahtarları ve Uygulama Tanımlayıcıları, RFID etiketlerinde kodlanabilir. 
Bu, GS1/EPC Etiket Veri Standardında açıklanmıştır.

Rfid Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Rfid sisteminin kullanımı 1940’lı yıllara uzanmaktadır. Fakat rfid’nin popülerleşmesi 1970’li yıllarda gerçekleşmiştir. Popülerleşmeyi engelleyen en büyük nedenler ise rfid etiket ve rfid okuyucunun yüksek maliyetli olmasıydı. Ancak donanım üretiminde maliyetin düşmesi ile rfid kullanımı artmıştır. Rfid’nin bir çok kullanım alanı vardır. Bunlara örnek vermek gerekirsek;

5/5 - (1 vote)
Kategoriler