Rfid Nedir ve rfid Nasıl Çalışır? – 2024
Başlıklar
Rfid Nedir?
Rfid, “Radyo Frekans Tanımlamasının” kısaltmasıdır. RFID etiketlerine kodlanan dijital verilerin bir rfid okuyucu tarafından radyo dalgaları aracılığı ile tanımlanmasını ifade eder. Rfid, etiketlerden gelen verileri bir veri tabanında depolayan cihaz tarafından yakalanmasıyla barkodlanmasına denir. Ayrıca rfid, barkodlu nesnelerin izlenmesinde kullanılan izleme yazılımlarına göre çeşitli avantajlara sahiptir. En önemli özelliklerinden biri etiketlerin görüş hattının dışından da okunabilmesidir. Fakat barkod okuyucularda optik tarayıcılar hizalanması gereklidir. Mağazanızda rfid çözümlerini uygulamak isterseniz rfid çözümlerine göz atın.
Rfid Nasıl Çalışır?
Ögeleri etiketlemek, kullanıcıların envanterleri ve varlıkları otomatik ve benzersiz bir şekilde tanımlanmasına olanak tanır. Bunu gerçekleştirmek için radyo frekans dalgalarını kullanır. Rfid sistemleri üç sistemden oluşur;
1-Etiket
2-Okuyucu
3-Anten
Okuyucu radyo dalgalarını kullanışlı bir veri biçimine dönüştürür. Etiketlerden alınmış veriler daha sonra iletişim aracı ile ana bilgisayara aktarılır. Ana bilgisayarda veriler depolanır ve istenildiği zaman tekrar işlenir. Ayrıntılı bilgi almak için rfid çalışma prensibi yazımıza göz atabilirsiniz.
Rfid Teknolojisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
RFID teknolojisinin potansiyelinin yanında getirdiği bazı risk faktörleri de bulunmaktadır. Günümüzde neredeyse her işlemimizi yaptığımız kredi kartı sistemlerinde sıkça kullanılmaktadır. Normalde kredi kartının pos cihazdan geçirilip şifre girme durumunu ortadan kaldırıp kredi kartını direk pos cihazına gösterilip ödeme alınması rfid’nin sunmuş olduğu güzel olanaklardan sadece birisi. Fakat bu durum bazı kötü niyetli insanlar teknolojisinin kötüye kullanımı ile birlikte bazı istenilmeyen sonuçları beraberinde de getirebilmektedir. Rfid Özel halk otobüsü, konser veya avm gibi toplu alanlarda bulunan kötü niyetli insanlar, bu kalabalıktan yararlanarak hazırlamış oldukları düzenekleri veya pos cihazlarını cüzdanlara doğru tutulması ile birlikte birçok kişisel bilgilerin çalınması istenilmeyen durumlar arasında gösterebileceğimiz en somut örneklerden sadece birisidir.
Günümüzde Rfid etiketinin maliyeti ne kadardır?
RFID etiketleri satan çoğu şirketler fiyat vermezler. Çünkü fiyatlandırmalar, etiketteki bellek miktarına, hacmine ve etiketin ambalajına, etiketin gerçek olup olmadığına göre belirlenmektedir. Aktif etiketler 25 ABD doları ve üstünde ve özel koruyucuya , ekstra olarak uzun pil ömrüne yada sensörlere sahip aktif etiketler 100 $ daha fazladır. Pasif bir 96-bit EPC yerleştirme maliyeti 7 ila 15 ABD senti arasında değişir. Etiket, şirketlerin barkod yazdırabilen ve bir termal transfer etiketine gömülmesi durumunda, fiyat 15 sent ve üstüne çıkmaktadır. Düşük ve yüksek frekanslı etiketler biraz daha maliyetlidir.
Rfid Veri Toplama Donanımlar
1-Rfid Anten: Okuyucu ile etiket veya okuyucu ile okuyucu arasındaki iletişim kurarak bilgi alışverişini sağlamaktadır.
2-EPC/Rfid etiketler: Etiket üzerinde bulunduğu nesne ile ilgili bilgilerin depolandığı bir devre ,devreye bağlı anten ve bunların üzerlerini kaplayan koruyucu ince bir tabaka kaplıdır.
Güç kaynaklarına göre etiketler
-Okuyucular,
-Denetleyiciler,
-Yazılımlar
UWB
UWB Alliance’a göre UWB “radyo spektrumunun büyük bir bölümünde, kısa menzilli, yüksek bant genişliğine sahip iletişimler için son derece düşük enerji seviyeleri kullanabilen benzersiz bir radyo teknolojisi” .Bildiğimiz Bluetooth veya WIFI gibi dar sayabileceğimiz bant genişliklerdeki teknolojiler veri paketlerinde sinyali taşırken, UWB aynı şeyi kısa dizili etkiler ile yapar. Bazı olumsuz teknik koşullara karşı dirençli olduğunu söyleyemeyiz. Gönderen ve alıcı arasındaki mesafe ölçümünü yaparken, bilgi alıp verme konusunda gayet yetenekli olduğunu söyleyebiliriz. Bir darbenin veriyi gönderenden alıcıya gitme süresinin ölçülmesi “uçuş süresi ölçümü” olarak tanımlayabiliriz. Bu özelliğin UWB’yi diğer sistemlerden ayıran ve ayrıca güvenli olması UWB’yi UWB yapan şey olarak görebiliriz.
RTLS (Gerçek Zamanlı Konumlama Sistemleri)
RTLS gerçek zamanlı konumlama sistemi, adından anlaşılacağı üzere anlık konum bildirme servisi olarak açıklayabiliriz. Birçok sektörde kullanım alanları bulunmaktadır. Örneğin bir hastane ortamında acil durumu olan bir hastanın konumunu servera sahip olduğu etiketi kullanarak servera bildirmesi ve ardından serverın bu çağrıya hastaya en yakın görevliye bir mesaj göndermesi RTLS’i açıklamak için güzel bir örnek olacaktır. RTLS çalışma mantığının altında çeşitli bölümler vardır. RTLS için önceliklerden birisi olacak olan elbette bir server kurulmasıdır. Çalıştırmayı hedeflediğimiz konum için çizilmiş bir plan veya harita uygulamaya aktarılması gerekmektedir. Lokasyon üzerinde, kalibrasyon işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemin çok dikkatli yapılması gerekmektedir. En son RTLS devreye alınır ve WLAN ortamındaki tüm WIFI uç cihazlar takip edilmeye başlar.
Rfid Nedir ve Nasıl Çalışır?
Rfid; Radyo frekansları ile ile tanımlanama yapan bir teknolojidir. Radyo dalgaları sayesinde rfid etiketten elde edilen veriler okuyucuya iletilir ve daha sonrasında bu bilgiler bilgisayar programına aktarılır.