Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Çocuk Kulübü Sisteminde RFID Kullanımı

Çocukların rfid etiketini taşıdığı ve sistemde konuşlandırılan okuyuculardan gelen okuma işlemini bir araya getirmesi ile çocukların yerini belirlemekten sorumlu olmaktadır. Rfid teknolojisine dayalı çocuk takip sistemleri tasarlanmıştır. Etkili olan çocuk takibin önemine dikkat çekerek, park çalışanının ve ziyaretçi tarafından taşınan mobil cihazlardır. Ayrıca yerel olarak mevcut bilginin işlem kaynaklarına hizmet sunmaları için nasıl kullanılabilecekleri daha fazla incelenmektedir. Mobil cihazlar sınırlı enerjilere sahip olduğundan, kaynak tahsisleri ve kullanıcı ilişkileri ile birlikte ele alarak enerji verimliliği optimizasyon problemleri üzerinde çalışılmaktadır. Problem, dinamik bir güncelleme eşleştirme sonucu çözülmektedir. Rfid çocuk kulübü sistemlerinde kalabalıktan çocukların bulunması oldukça kolaydır.

Çocuk Kulübü
Çocuk Kulübü

 Lunaparkda misafirlerin sürekli uzun kuyruklar oluşması ve endişeli ebeveynlerin kayıp olan çocukların bulmasına yardımcı olmaktadır. Çalışmak ile meşgul olmayı ortadan kaldırmaktadır. Bir çocuğu parkta bulması ortalama en az birkaç saat sürmektedir. Personel takiplerine başka yaklaşım, kişiye özel bir çip yerleştirmektir. Böylece kişi uydu ve çip arasındaki iletişim yolu ile takip edilebilmektedir. Ancak, bir eğlence parkı ortamında izleme amacı ile uygulanması son derece pahalıdır. Çocuklara kalıcı olarak bir çip yerleştirilmesini gerekmektedir. Dolayısı ile, halka açık mekanda çocukları koruması için uygun maliyetlidir. Ayrıca verimli personel takip sistemlerine sahip olması oldukça arzu edilmektedir.

Son zamanlarda, rfid teknolojisi, düşük maliyetli ve geniş uygulanabilirliği sebebiyle radyo dalgalarını kullanması ile tanımlama ve izleme amacıyla umut verici yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Örnek olarak çocuklara takılan bilekliğe entegre edilmiş rfid etiketini kullanan ve rfid okuyucu ile donatılmıştır. Ayrıca çeşitli kontrol noktalarından geçer iken parktaki hareketlerini takip etmektedir. Park operatörleri tarafından ebeveynlerin talebiyle parkta çocuğu bulmasında sorguların gerçekleştirilebilen depolama düğümlerine kablosuz olarak iletilmektedir. Eğlence parkları için rfid tabanlı personel takip sistemlerinin karşılaştığı çeşitli zorluklar bulunmaktadır. Geniş fiziksel alan ile, sınırlı rfid radyo kapsama alanı nedeni ile tüm parkı etkin bir biçimde izlemesi için parkın etrafına dağılan pek çok sayıda rfid okuyucu bulunmaktadır. 

Çocuk Kulübü
Çocuk Kulübü

Çocuk Kulübü Sisteminde RFID Güvenlik

Güvenlik ve gizliliğin korunması, izleme sistemlerinin başarısı için önemlidir. Herhangi bir düşmanın, genel halk için güvenlik tehdidi oluşturabilen ve çocuk kaçırmaya yol açabilen çocukları izlemesini ya da kontrol etmesini önlemesi çok önemlidir. Son olarak, rfid cihazlarının, özellikle rfid etiketlerinin, güvenlik ve gizlilik koruma protokollerinin çoğu tarafından şema için gerekli olan depolama, hesaplama, enerji ve iletişim kapasitesinden yoksun olduğu iyi bilinmektedir. Ebeveynlerin büyük eğlence parkında kaybolan çocukların yerlerini tespit etmelerine yardımcı olmaktadır. Rfid teknolojisine dayalı, mahremiyeti koruyan çocuk izleme sistemi kurulmuştur. 

Rfid okuyucuları, depolama düğümleri ve kontrol merkeziyle büyük eğlence parkındaki parkın çalışanları ve ziyaretçileri arasındaki işbirliğini oluşturduğu cep anahtarlamalı ağı kullanarak, rfid okuyucularından çocuklar, etiket bilgileri tanımlanmaktadır. Hem park işletmecisi hem de ziyaretçiler için önemli olan güvenlik sorunudur. Kayıp çocuk vakaları için yapılan aramalarının çoğu, kayıtlı güvenlik gözetim kasetininin incelenmesi ve görgü tanıklarının ve tanık yardımlarını talep ederek gerçekleştirmektedir. Bu yaklaşımla bazı başarılar elde edilmiş olsa da, başarı oranını artırmaya yönelik diğer yöntemler genel halk tarafından memnuniyetle karşılanmalıdır. 

Günümüzde çocukların konumunun takip edilmesinde kullanılabilen pek çok mevcut konum teknolojisi GPS, uydu gibi seçenekler bulunmaktadır. Fakat bu teknolojiler ile izlenen çocukların yanında GPS alıcısı ya da cep telefonu olması gerekmektedir. GPS alıcısı ve cep telefonları, bileşenin zarar vermemesi için ekstra özen ve koruma gerektiren orta boyutlu elektronik cihazlar bulunmaktadır.
Çocuk kulübü sistemlerinde rfid bileklikler, çocuklar ile ilgili pek çok bilgiye anlık olarak ulaşılmasını sağlamaktadır.

Çocuk Kulübü
Çocuk Kulübü

Özellikleri

– Çocuk kulübünün dışında olması halinde mobil okuyucular tarafından çocuğun bütün bilgilerine ulaşması mümkündür.

– Belirlenen lokasyonlarda monitör ile çocukların alerji, rahatsızlık gibi bilgileri ile ilgili personelin bilgilendirilmesini sağlaması,

-Çocuk takip sistemiyle kulübümüzdeki çocukların habersiz yerlerinden ayrılmasını engellenmesi,

– Çocuklar için oyuncakların belirlenmesi, kulübe geldiğinde ilgili olduğu oyun alanına yönlendirilmesi,

– Çocukların tükettiği ürünün belirleyebilmesi, istenilen kriterlere göre raporlama işlemi yapabilmektedir,

Bu Yazıyı Oyla
Kategoriler