Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

RFID iş güvenliği ekipmanları 865 Mhz

RFID teknolojisi, nesnelerin ve insanların izlenmesini sağlayan otomatik tanımlama teknolojisidir. Hem konum hem de kimliklerin izlenmesini sağlamaktadır. RFID iş güvenliği Özellikle iç ve dış mekan hizmeti için bilgilerin saklanması, korunması için oldukça kullanışlıdır. Böylelikle cihazlara yada nesneye bağlı aynı zamanda insanlar tarafından taşınan rfid etiketiyle 865 Mhz yerini tespit edilmektedir. 

Ayrıca iç ortam ortamdaki sinyaller genellikle ciddi biçimde bozulmaktadır. Rfid etiketin, onları konumlandırması için pek çok zorluk oluşturan çok sınırlı yeteneği bulunmaktadır. Dış ortamda iken genellikle bulunması ve tespit edilmesi oldukça kolaydır. Dış mekanlardaki önemi ise oluşabilecek iş kazalarına karşı kaçınmayı indirgemektedir. Personelin etiketleri sayesinde, personele saha güvenliğiyle ilgili katılım kayıtları, etkin erişim kontrolleri ve inşaat güvenliğinin değerlendirilme yönetilmesinde yardımcı ve gerekli olmaktadır. Böylece sistem iş sağlığı ve güvenliğini artırmasını hedeflemektedir.

rfid-is-guvenligi
rfid iş güvenliği

Güvenlik ile ilgili yerinde bilgi izleme, ofis, depo ve şantiye arasında bilgi paylaşması için rfid teknolojisi ve web teknolojisi aracılığı ile geliştirilebilmektedir. İnşaat projesinde iş kazalarına karşı rfid tabanlı İş Sahası Güvenlik Bilgi Yönetimi sistemleri olarak adlandırılan uygulamanın etkinliğinin ortaya koymaktadır. Böylelikle bir personelin Kişisel Koruyucu Donanım’a sahip olmadan şantiyeye girmesi halinde sistem alarm vermektedir. Ayrıca güvenlik personellerinin bilgilendireceğini göstermektedir.

Başlıklar

İş kazalarına karşı Madencilik sektöründe personel güvenliği – rfid iş güvenliği

Yeraltında çalışan personellerin güvenliği, sağlığı ve takibi için personelin kaskına yerleştirilmiş aktif rfid etiketler kullanılmaktadır. Bu sayede radyo dalgaları vasıtası ile izlenmesi ve haberleşmesini amaçlanmaktadır. Madencilik sektöründe personelin oluşabilecek kaza risklerine karşı bu teknoloji ile kazaların en aza indirmesini sağlamaktadır. rfid iş güvenliği mümkün olan en üst düzeylerde artırmayı hedeflemektedir. Olası iş kazasında yetkili olan kişilere anında bilgi verilmektedir. UHF rfid teknolojisi, çalışma alanının merkezi sistemini izleyerek operasyonel verimliliğini artırılması sağlanır. Çalışma alanında olası kazaların önlemesinin yanı sıra olası kaza durumunda arama kurtarma çalışmasında hızlı ve verimli bir biçimde kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Sosyal mesafe uyarı ve takip sistemi – rfid iş güvenliği

Özellikle Covid-19 döneminde daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılan aktif rfid etiketin, tesis içi temaslardan kaynaklanan iş gücü kaybının önüne geçebilmektedir. Bu yüzden sosyal mesafe uyarı sistemi sıklık ile kullanılmaya başlanmıştır. Personel etiketi taşıyan kişiler çalışma ortamı için belirlenmiş olan güvenli mesafeyi ihlal etmesi sonucu bu etiketler sesli, titreşimli ya da görsel olarak uyarı vermektedir.

Çarpışma uyarı sistemi

Personel ile motorlu araçlar arasındaki kazaların önlenmesi için aktif rfid iş güvenliği sistemleri kullanılmaktadır. Şantiye, depo, maden ocağı gibi endüstriyel alanda çalıştırılan forklift, kamyon, vinç ve yükleyici gibi araçların çalışma çevresinde sürekli oluşan kör noktası sebebiyle yaralanma ya da maddi hasarlara neden olan iş kazalarının önlenmesi için kaza uyarı sistemi geliştirilmiştir. Böylelikle araçlara kurulan rfid sistemi, araç çevresinde tehlikeli mesafelerde bulunan yayaları ve aracı algılamaktadır. Dolayısı ile aktif etikete sinyal göndererek personel ya da araç için uyarı sağlamaktadır.

İnşaat sektöründe iş güvenliğinin sağlanması

İnşaat ekipmanının kazaları çoğu zaman görüşlerin yetersiz olmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Operatörlerin görüş alanı, reaksiyon zamanları ve dikkat seviyelerinden etkilenmektedir. Böylelikle bu gibi faktörlerden herhangi birinin olması ile sorun yaşanması durumunda kaza olma ihtimalleri yükselmektedir. Ekipman operatörlerinin genellikle geri manevrada aracın arka kısmının görmemeleri sonucunda kazaya neden olmaktadır. Ekipmandaki düşük görme açısı sebebi ile kör noktaların artması sonucu, işçilerin ve operatörün kaza yapmasına neden olmaktadır.

İnşaat projelerinde kör noktadan kaynaklanan kazaların önlenebilmesine yönelik çok önemli katkıda bulunarak iş sağlığı ve güvenlik sistemini geliştirmektedir. Fakat bu konuda gerçekleştirilen çalışmalar sınırlıdır. Ayrıca uygulamada bazı kısıtlamalara sahiptir. Çalışmalar sonucu sensörlerin rfid iş güvenliği sistemi ve GPS teknolojisi ile birlikte hareket ya da hareketsizlik sensörleri de kullanılması sonucu kör noktadan kaynaklı kazanın önlenmesine yönelik sektöre katkı sağlanmasını hedeflemektedir.

İnşaat alanında tehlike yaratan bölge ile inşaat ekipmanına yerleştirilmiştir. İnşaat işçileri vericiden sinyal alan alıcıları taşımıştır. Tehlike anında ve yerlerde, vericiler sinyal yani alarm göndermektedir. Alıcılar da bu sinyali alır ve yaklaşan tehlikeden kişileri korumaktadır. Böylelikle, kazaların azaltmasını, iş sağlığı ve güvenliği için etkili bir biçimde geliştirilmektedir. Ayrıca rfid iş güvenliği teknolojisi kullanarak bu sensörler, işçilerin çalışma sırasında hareketlerinin izlemesi amacı ile hareketsizlik sensörleri de kullanılmıştır. Sensörler, şantiyede işçilerin bayılma, kalp krizi sebebiyle meydana gelen kaza ve ölümlerin engellemesi amacıyla kullanılmıştır.

İş güvenliğinde amaçlanan hedefler

– Makinenin çevresinde güvenli koruma alanının oluşturulması,

– İş güvenliğinin arttırılmasını sağlamaktadır.

– İşçi ve iş makinelerinin etkileşimlerinde kaza risklerini en aza indirmektedir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler