Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Hayvancılık Sektöründe RFID kullanımı

Başlıklar

Hayvancılık Sektöründe RFID teknolojisi nasıl çalışmaktadır?

Hayvancılık sektöründe RFID teknolojisi, keçiler, inekler, domuzlar ve daha fazlası dahil bireysel olarak hayvanların tanımlaması ve izlemesi için kullanılmaktadır. RFID etiketi, hayvancılık sektöründe kullanımları kolay aplikatörler vasıtası ile her bir hayvanın kulağına takılmaktadır. Hayvancılıkta pek çok etiket, hayvanların kulağı aracılığı ile birleştirilen iki diskten oluşmaktadır. Yapılan işlem, insan kulağını delmeye benzemektedir. Etiketlenecek olan hayvana 15 haneli bir takip numarası atanmakta ve RFID okuyucusu her bir hayvanı rfid etiketiyle tanımlanmaktadır.

Çiftlikler, etiketin sorgulanması için taşınabilmekte veya sabit bir RFID okuyucu kullanabilmektedir.

Webp.net resizeimage 24
Hayvancılık Sektöründe RFID kullanımı 5

Hayvancılık Sektöründe RFID nasıl kullanılmaktadır?

Hayvancılık sektöründe genellikle çiftçiler hayvanlarını envanter sırasında daha hızlı ve kolay bir biçimde tanıması için kulaklarına takılan metal kimlik etiketleri kullanmaktadır. RFID etiketinin, önemli ölçüde gelişmiş olarak işlevsellik sunduğu için metal etiketinin yerini almaktadır. Eski olan metal etiketin çiftçi tarafından görsel olarak okunmaları gerekmekteydi. Bu nedenle zaman alıcı ve çok sayıda hataya sebep olmaktadır. Etiketlerin makineye kolay bir biçimde takılarak gevşemesine ve kaybolmasına neden olabilmektedir.

RFID etiketi ise metal etiketten daha dayanıklıdır. Görsel bir şekilde değil elektronik olarak okunmaktadır. Bu nedenle insan hatasını en aza indirmekte veya ortadan kaldırmaktadır. Hayvancılık sektöründe etiketlerin, hayvanın okunması için hareketsiz durması gerekmemektedir. Bu sebeple onları okunması için seçenekler sunmaktadır. Hayvanların beslenirken veya bulunduğu herhangi yerde taranabilmektedir. 

RFID ile Hayvanların İzlenmesinin Faydaları

Hayvanın tanımlamasını ve daha verimli bir biçimde veri toplaması için çok verimli bir yöntem sağlamakta olan ve numaralandırılmış RFID etiketleri kullanılmaktadır. RFID etiketi, hayvanların aşılar, doğum tarihleri gibi üreme özelliği ve daha fazlası gibi belli olan bilgilerin içeren veri tabanlarına bağlanabilmektedir. Hayvancılık sektöründe her hayvan için aşı detayları, çiftlik yönetimleri, üreme ve sağlık detayı gibi kayıt tutmasını sağlamaktadır. Ayrıca tartma, besleme, hastalık kontrolleri, üreme uygulamasıyla izlenebilirliği ve kalite güvence sürecini de otomatikleştirmektedir. Hayvancılık enüstrisinde tüm yönlerini yönetmesi için Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisini kullanan “akıllı çiftçilik” eğilimlerinin bir parçası olmuştur. Bu toplanan doğru veriyle çiftçilerin doğumdan kesime kadar geçen zamanda; yetiştirme, besleme ve diğer faaliyetlerini de daha iyi bir biçimde yönetebilmektedir. 

RFID teknolojisi ile hayvanların izlenmesinin avantajları şunlardır;

– Hayvanların kimlik doğrulaması

– Maliyet ve zaman tasarrufları

– Envanterlerin daha doğru takipleri

– Hastalıklı olan hayvanların daha hızlı tanımlanmasına olanak sağlamaktadır.

RFID etiketi, hayvancılık yönetimlerinde geleneksel olarak metal kimlik etiketlerinin yerini almaktadır. Hayvanların, sabit ve el tipi okuyucuları tarafından izlenmesi RFID kulak etiketleri sayesinde yapılmaktadır. Çiftçilerin, hayvancılık envanterini izlemesi ve belirlemesi için ve ayrıca her hayvan için temel olan sağlık verilerinin kaydetmesi için RFID kullanmaktadır. Özellikle hayvan hastalıklarını daha da iyi yönetilmesi için teknolojinin kullanımını teşvik etmektedir.

RFID ile Hayvanlar Nasıl Takip Edilir?

Küçük hayvan kulak küpeleri, sığır kulak küpeleri ve arı küpeleri arasında değişen etiket ile, kurulmuş olan süreçler kullanılarak canlı hayvanları kolayca takip edip ve tanımlayabilir. Yeni hayvanların takibi ile RFID etiketini, RFID okuyucusunu ve bilgilerini düzenlemesi için yazılımları içermektedir. Ayrıca UHF RFID ile seyahat alışkanlıklarını izlemesi için, hayvan hareketini GPS ile birlikte kullanılabilmektedir.

Hayvancılık sektöründe Takibi ve Hayvan Tanımlama

Uluslararası ticaretin artması ile, standartlar sürekli olarak iyileştirilmektedir. Hayvancılık sektöründe, parazit ve hastalıkların ülkelere getirilmemesini sağlaması için standartlar önemli ölçüde genişletilmekte ve ayarlanmaktadır. Yeni standartlar ISO 14223-1, ISO 11784 ve ISO 11785 olarak kabul edilmiştir. Bu standartlar Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa’nın çoğu ve diğer alanlarda kullanılmaktadır. RFID etiketi, her hayvanın üreme geçmişini izlemesi için kolay ve basit yol sağlamaktadır. 

Webp.net resizeimage 26 1
Hayvancılık Sektöründe RFID kullanımı 6

Yem Kontrolleri

Hayvancılık sektöründe hayvanın RFID etiketlemesi ile rutin görevlerini de otomatikleştirebilmektedir. Örnek olarak, yem makinesiyle, hayvan başına belirli miktarda yem dağıtacak biçimde yapılmaktadır. Üstelik hayvan başına farklı miktarda yem dağıtımı olabilir. Bu nedenle optimum olarak sağlık ve büyüme elde etmesini sağlamaktadır.

Hırsızlığa Karşı ve Kaçak Avcılığa karşı koruma

Pekçok evcil hayvanlar artık ülke çapında tanımlanması ve evine geri gönderilebilmesi için Düşük Frekanslı RFID etiket kullanılmıştır. Hayvancılık RFID etiketleme ile aynı anlayışı almaktadır ve sahibinin ihtiyacını uygulamaktadır. Aktif RFID veya UHF RFID gibi uzun mesafeli teknolojilerin, okuma mesafesi birkaç metreye aynı zamanda kilometreye konuşlandırılmalarına izin vermektedir.

Neden Hayvanları RFID ile Takip Edilmelidir?

Hayvancılık sektöründe hayvanları RFID ile etiketlenmesine karar vermesi, hem kişisel hem de ticari karar olabilmektedir.  LF okuyucusunun envanter sayımı sırasında hayvanı taramakta ve yazılımlar yardımı ile her bir hayvan hakkında önemli bilgiyi veri tabanlarına yüklemektedir. Ayrıca veterinerlerin, kaybolan ve bulunan evcil hayvanı tanımlaması ve sistem oluşturması için bütün ev hayvanlarını RFID kullanılarak izlenmelerini sağlanmıştır. Bütün evcil hayvanların LF RFID çipleriyle etiketlenmesi, bulunduğu veterinerlerin kimliğinin ve sahibinin iletişim bilgisi gibi bilgilerin görünmesini sağlayan etiketini tarayabilmektedir. Böylelikle ülke genelinde veri tabanında tüm evcil hayvanları tanımlayan RFID çipiyle, kayıp olan evcil hayvanın sahipleriyle tekrardan bir araya gelmesine yardımcı olmaktadır.

Webp.net resizeimage 29
Hayvancılık Sektöründe RFID kullanımı 7

Bu teknolojiyle hayvanların RFID kullanılarak etiketlemenin başka önemli nedeni ise, koruma alanında yada vahşi yaşam alanlarında nesli tükenmekte olan hayvanları yönetmektedirler. UHF RFID, LF RFID ve GPS sisteminin çoğu hayvan yönetimlerinde kullanılmaktadır. Seçilmiş olan spesifik sistemlerin genellikle gerekli olacak bilgilerin ve hayvanların güvenliğine bağlıdırlar.

Uyumluluk ve Yönetmelikler Sistemleri

RFID teknolojisi hayvan etiketlerinin, tüketici ve hayvan korumasını artırması için RFID hayvan izleme düzenlemeleri oluşturulmaktadır. Zorunlu olmayan uyum ile çiftlik hayvanları için hastalık salgınlarını önleyebilmekte ve yönetebilmektedir. Hayvancılık sektöründe hükümetler hayvan takibinde RFID kulak etiketlerini kullanmayı zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, hastalık salgınını yönetmesi ve izlemesi için harcanan zamanları azalmasından faydalanmaktadır. RFID ile izleme olmadan, salgından kaynağa kadar takip edilmesi uzun zaman almaktadır. 

Webp.net resizeimage 27
Hayvancılık Sektöründe RFID kullanımı 8

Hayvan takipleri için RFID Kulak Etiketi

RFID hayvan takiplerinde, çiftlik hayvanlarının yönetimlerinden azalan maliyet ve zaman açısından önemli fayda sağlanmaktadır. Hayvanların üzerindeki bulunan kulak küpelerin, hayvanların ömrü boyunca kalıcı olmaktadır. Ayrıca, etiketlerin çamur ve kirden kaplandığında ise okunabilir halde kalmaktadır. Bu etiketlerin RFID okuyucusu tarafından okunacak olan ID ile eşleşen insanlar tarafından okunabilmekte ve numaraya sahip olabilmektedir.

Hayvan izleme çözümünde RFID

RFID çeşitli işlemlerde ve alanlarda geniş kullanıma sahiptirler. RFID teknolojisinin çalışma prensipleri elektromanyetik alanların özelliğine dayanmaktadır. Bu nedenle içerisinde RFID etiketleri bulunan herhangi ürünlerin konumunu izlemesi için bu özellik kullanılmaktadır. Küreselleşmenin artmasıyla beraber ülkelerin arasında mal ithalat ve ihracatında artış görülmektedir. Günümüzde yaşam tarzı ürünü dışında bir başka ülkelerinde hayvanların ihraç edildiği gözlemlenmektedir. Geçiş işleminde hayvanın izini kaybetme olasılıkları çok yüksektir. Bu nedenle sorunu çözebilmek için RFID hayvan takipleri çözümü yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

 RFID çipleri yada etiketleri hayvanın derilerinin altına enjekte edilmektedir. Etiketlere sahiplerinin adı, doğum yerleri gibi önemli bilgi yüklenmektedir. Bu nedenle hayvanların kaybolması halinde verilerin hayvanın takibinde kullanılabilmektedir.

Kullanılmakta olan uygulamalar

– Laboratuvar hayvanı ve evcil hayvanların gözetimleri

– Hayvancılık yönetimleri

– Sığır, evcil hayvan ve laboratuvar hayvanlarının tanımlaması

1.6/5 - (7 votes)
Kategoriler