Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

HGS ve OGS ’nin RFID Kullanımı

Otoyollarda ve köprülerde araç geçiş sisteminin kullanılması ile birlikte gişelerde ücretlendirme işleminin, ilk başlarda nakit parayla gerçekleştirilirken, HGS ve OGS kurularak nakit para ile tahsilatının sonlandırılması planlanmaktadır.

Fakat HGS ve OGS cihazının yüksek maliyetli olması nedeniyle istenilen sayıda işletmeye alınamamıştır. Bu sebeple hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşılmamıştır. Hemen ardından ise KGS kullanıma alınmıştır.

Ancak KGS sisteminde aracın durup kalkması ve kontör bitmesi nedeniyle birlikte aksamalara sebep olmuştur. Otoyol ve köprü gişelerinde HGS ve OGS RFID ile aracın beklemeden geçişini tamamlaması esasına dayanmaktadır. Bu sebeple diğer sistemlere göre maliyeti daha azdır.

Köprülerde ve Otoyollarda kullanılan bu sistemde, önceden para yatırılmış olan rfid etiketlerine tanımlı hesaptan RFID ile kimlik denetimleri yapılarak hizmet karşılığında ücret kesilmektedir. RFID teknolojisi ile köprü ve otoyollarda yığılmaları engellenmesi ve zaman kayıplarının önüne geçmekte olup ödemelerin pasif RFID teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilmesi 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Ücret toplama işlemi gişelerde bulunan antenler aracılığıyla araç üzerinde etiketin algılanmasının ve etiketiyle ilişkilendirilen hesaptan tahsil edilmesine dayanmaktadır. Böylelikle gişede ödeme yapması için durmaksızın hızlı geçiş sağlanmaktadır.

HGS ve OGS etiketleri iki tipten oluşmaktadır. Bunlardan birincisi; yapışkanlı olarak, araç camına içeriden yapıştırılmaktadır. Etiket yapıştırıldıktan sonra ise söküldüğü zamanda işlevselliğini yitirmektedir. İkincisi ise; kart tipi olup, taşınabilen türde etiketlerdir. Cama içeriden yapıştırılan muhafazaya takılmaktadır. RFID okuyucusunun kapsama alanına girmesi ile okuyucunun gönderdiği radyo frekansı sinyalleriyle pasif etiket içerisindeki yonganın devresine enerji sağlamaktadır.

HGS ve OGS
HGS ve OGS

Başlıklar

HGS ve OGS Sisteminin Çalışma Presipleri

– Gelecek olan bu sinyaller modüle edilmektedir. Aracı tanıyan kod numarası ilave edilip RF sinyalleri ile okuyucuya gönderilir. Okuyucular ise gönderilen bu bilgileri sayısal bir hale çevirip bilgisayarın veri tabanına göndermektedir.

– Araçların modeli de optik bariyer tarafından tespit edilip ücretlendirme yapılmak için veri tabanına gönderilmektedir.

– Kamera sistemi ile araçların plakası tespit edilerek veri tabanına gönderilmektedir.

– Veri tabanında karşılaştırılacak olan bu bilgiler analiz edilip yüklü olan kontörden bir geçiş hakkı düşülmektedir.

– Veri tabanında kontörü bulunmayan otomobilin plakası kamerayla tespit edilmesiyle birlikte gerekli yasal işlem yapılmaktadır.

 Hızlı geçiş sistemi kullanım olarak KGS sisteminden daha kullanışlı olmuştur. Özellikle zamandan, maliyetten tasarruf sağlanmaktadır. HGS ve OGS sisteminin faaliyete geçmesinin ardından KGS hizmeti sonlandırılmıştır.

HGS ve OGS sisteminde RFID teknolojisi kullanılıp geçiş yapacak olan araca takılan elektronik etiketlerin okunması şeklinde tanımlanabilmektedir. Böylelikle bütün HGS ve OGS geçiş hareketleri izlenebilmektedir. Farklı olan uygulamalarında farklı frekanslarda, pasif ve aktif teknolojiye sahip olan araç kartları okuyucuları mevcuttur. RFID teknolojisi ile Hızlı Geçiş Sistemleri (HGS) Avrupa ve Türkiye standartlarına uygun şekilde çalışmaktadır.

RFID HGS ve OGS ‘nin Kullanım Yerleri

   Hızlı Geçiş Sistemleri özel ve kamu sektörlerinde, konut ve sitelerde, fabrikalarda, üniversitelerde, kurum otoparklarında, askeri tesislerde ve liman işletmelerinde kullanılabilmektedir. Alan ve zaman konusunda yetkilendirmesi yapılabilmektedir. Özellikle kişinin hangi kapıdan geçiş yapabileceği ve hangi zaman aralığında sistemlere bildirilmektedir.

HGS ve OGS Sistemin Avantajları

RFID teknolojisiyle Hızlı Geçiş Sistemi çok sayıdaki aracı kontrol edilebilmektedir. İçeride kalma süreleri, giriş ve çıkış saatleri, plaka bazlı olarak takip raporları alınabilmektedir. Ayrıca uzun ömürlü olması, tüm bariyerlere uyumlu olması, uzun mesafeden tanıma kabiliyeti, raporlama özelliği ile tam denetim sağlaması ile birlikte otoparkın yabancı olan araçlar tarafından işgal edilmesinin önüne geçilmesi gibi avantajları olmaktadır.  Uzun mesafe RFID HGS ve OGS, kullanan araç sahibine en kolay geçişini sağlamaktadır. Aracın ön camındaki radyo vericisi (transponder) ya da etiket uzun mesafede okuyucular tarafından belli bir mesafeden okunmaktadır. Herhangi gecikme işlemi olmadan bariyer açılmakta ve araç geçişini tamamlamaktadır.

HGS ve OGS
HGS ve OGS

Sistem oluşturan bileşenler:

– Etiket

– Okuyucu

– Antenler

– Kayar Kapılar, Kollu Bariyerler, Mantar Bariyerler

HGS ve OGS
HGS ve OGS

Otopark alanlarında RFID

RFID ile Hızlı Geçiş Sistemi kolay, güvenilir bir biçimde ve hızlı geçişlere imkan tanımaktadır. Geçiş yapılan ortamlarda seri geçiş sebebiyle bekleme ve yığılmanın da önüne geçilmiştir.

Özellikle tesisin ya da site otopark alanının giriş ve çıkışlarda bulunan bariyerlerin veya her türlü otomatik kapıların RFID antenler entegre edilmektedir. Bu nedenle antenlerde sistem panelleriyle haberleşmesi sureti ile birlikte giriş ve çıkış bilgileri toplanır. Geçişe yetkisi olan araçların içeriye alınmaktadır.

RFID teknolojisi ile Hızlı Geçiş Sistemi’nde geçiş yapan aracın bariyere yaklaşması ile araç üzerindeki kart sistem tarafından hızlı bir biçimde algılanır ve okunmaktadır. Sistem tarafından değerlendirilen karta göre aracın geçiş yetkisine sahip ise sistem tarafından bariyer açılmakta ve araç geçişine izin verilmektedir.

Gerçekleştirilen tüm işlemler kayıt altına alınır ve gerektiğinde ise raporlanır. Bu sebeple geçiş yapanlar sistem panellerinden anlık izlenebileceği gibi geçmişe yönelik de geçiş sorgulama ve izlemede yapılabilmektedir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler