Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Üniformalarda RFID Nasıl Kullanılır? 2024 Model yıkamaya Dayanıklı, Dikilebilir RFID etiketler

Üniformalarda RFID teknolojisinde etiketlerin izlemesi ve verileri tanımlaması için elektromanyetik alanı kullanan izleme teknolojisidir. Etiketler, radyo anteni ile beraber benzersiz kimliğe sahip mikroçip içermektedir.

Rfid teknolojisinin gelişmesi ile birlikte giyim ve tekstil sektöründe de yer almaktadır. Üniformalarda RFID yerinin takip edilmesi için, izlenen tüm giysilere pasif rfid etiketi yapıştırılmakta yada dikilmektedir. Üniforma etiketleri su geçirmezdir.

Ayrıca yüksek sıcaklıklara karşı da dayanabilmektedir. Bütün etiketler benzersiz kimliği ve hemen ardından belirli giysi hakkındaki bedeni, satın alma, bakım talimatları ve tarihi gibi belirli bilgilerin yer aldığı veri tabanına kaydedilmektedir.

Giysileri yıkama ve kullanımları boyunca izlemesi için önemli konumlarda sabit okuyucular yada mobil el tipi okuyucular kullanılmaktadır. Örnek olarak giysilerin çamaşırhaneye gönderilmesi ile mal giriş ve çıkış alanında, çamaşırhanelerde ve kullanımları için hazır hale getirilmesi için üniformaların gizlendiği yerlerde bulunmaktadır. 

Böylelikle giysilerin toplanması yada bırakılması durumunda kayıt toplama ve teslimat aracının el tipi okuyucu kullanılabilmektedir. 

 Ayrıca konum bilgilerini tekrardan tek tip varlığın üzerinde sürekli ve tam görünürlüğü sağlaması için tabletlere, bilgisayarlara ya da telefonlara görüntülenen merkezi olan veri tabanlarına gönderilmektedir.

Özellikle, üniforma takibi ve bakımlarının doğru yapılması ve doğru müşteriye iade edilmelerini sağlaması için öğeler benzersiz bir biçimde tanımlanabilmektedir.

Üniformalarda RFID
Üniformalarda RFID

Başlıklar

Üniformalarda RFID Etiketlenmesi

Üniformalar, giysiler vb. tekstil ürünleri RFID etiket ile donatılmıştır. Bulunduğu envanterin türlerine bağlı olarak, etiketlerin eklenme yöntemleri değişebilmektedir. RFID etiketinin dikilmesi, yapıştırılması ya da yerleştirilmelerini içermektedir. Böylelikle rfid, envanter için benzersiz tanımlayıcı olmuştur.

Üniformalarda RFID okuyucular ile takip edilmesi

Üniformaların tekstil iş operasyonundan geçmesi ile, rfid el terminalleri ya da sabit okuyucular öğelerin hareketini yakalamaktadır. Örnek olarak envanterin anlık olarak görüntülerini alınmasını ve öğelerin taraması için rfid el terminalleri kullanılabilmektedir. Sabit okuyucular ise, çamaşırhaneden çıkış ve ardından müşteriye iade edilirken envanter kutularını taraması için kullanılabilmektedir.

Üniformalarda RFID Takipleri ve Tekdüzen Yönetim Özellikleri 

Üniformaları RFID teknolojisi ile, özellikle maliyet söz konusu olduğunda, çok farklı düzeyi destekleyebilmektedir. Rfid ile üniforma takibinin kullanıcılarına sağladığı avantajlar şunlardır;

Zaman tasarrufu sağlaması

Üniformalarda RFID, çamaşır torbasından çıkarıp manuel bir şekilde sıralaması yerine, rfid okuyucular sayesinde toplama torbalarının içeriğini saniyeler içerisinde algılayabilmektedir. Sabit okuyucular aracılığıyla kilit konumlarda kullanılması ile birlikte izleme süreçlerini otomatikleştirebilmektedir. Ayrıca daha fazla zaman tasarrufu sağlayabilmektedir. 

Doğru giysi bakımlarının sağlanması 

Üniforma takibinde merkezi veri tabanları sadece konum verisini tanımlamak ile kalmaksızın aynı zamanda bakım talimatını da vermektedir. Örnek olarak, üniformaların yıkama aşamasında yakınında rfid okuyucusunun bir etiket algılaması durumunda, sistem sadece kuru temizleme üniformaların bu işlemde tabi olarak tutulmaması durumunda ise uyarı göndermektedir. Rfid ile üniformaların doğru bir biçimde yıkanmalarını sağlaması ile kullanım ömürlerinin uzamasına ve maliyetinde de azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Hesap verilebilirliğini artırmakta

Nesneleri benzersiz bir biçimde tanımlanabilmesi ile hemen ardından daha güvenli bir şekilde iade edilmelerinden sorumlu olan kullanıcılara teslim edilebilmektedir. Üniformayı giyenler için yeni bir sorumluluk katmanlarını eklemektedir. Ayrıca eksik ve kayıp olan varlıkların riskini azaltmalarına yardımcı olmaktadır.

Maliyet tasarruflarında görünürlüğün sağlanması

Üniformalarda rfid etiketler, satın almadan başlayıp bakıma kadar çeşitli olan verilere erişim sağlanmaktadır. Üniformalarda etiketler tek tek üzerinde görünürlüğün ve üst düzey bir görünüm sağlamaktadır. Ayrıca veriler ile, her bir üniformanın temizleme maliyetleri ve üniformaların nasıl yıkanacağını analiz etmektedir.

Envanterlerin sağladığı genel bakış

Üniformaları rfid ile takip edilmesinde, giysinin kaç tanesi depoda olduğu, nerede olduğu, hangilerinin iade edilmediği ve kaçının teslim alındığına ilişkin gerçek zamanlı bilgi sağlamaktadır.Ayrıca gerektiğinde yeterli miktarda ürünlerin bulunmasından emin olunması için mevcut stok görünürlüğüne sahip olmasına olanak sağlamaktadır. 

Üniformalarda RFID
Üniformalarda RFID

Daha verimli süreç oluşturması

İyileştirilmiş olan üniforma takipleri için, tek tip yönetim sisteminde olası sorunların belirlenmesi ve çözmesi anlamına gelmektedir. Örnek olarak çamaşırhane de üniforma takibinde oluşan aksaklığı ortadan kaldırmayı sağlamaktadır. Ayrıca envanter yürütmesi, stok sayımlarına gerek kalmaksızın kolay, otomatik ve hızlı olarak da tanımlayabilmektedir.

Tekdüzen ile yaşam döngülerin sağlanması

Üniformanın yaşam döngüleri ile güncel verinin, normal olarak yıpranma ve aşınma durumlarının takip edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca ne zaman değişim gerektiği konusunda yardımcı olabilmektedir. Nesnelerin benzersiz bir biçimde tanımlanabilmesi ile birlikte, yatırım getirisini artırması ve sermaye harcamasını azaltması için hangi alanda tasarruf yapacağını belirlemesi için ve hangi üniformaların daha uzun süre dayandığını da belirlemektedir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler