Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Araç Kiralama Sektöründe Rfid ‘nin Yeri

RFID teknolojisi, araç kiralama sektöründe de kendisine kullanım alanı bulmaktadır. Bu sayede yükselen modern güvenlik ve varlık yönetimleri ile sistemlerde yer almaktadır. Rfid etiket ve okuyucuları, oldukça kullanışlıdır. Böylece envanter kontrolünü otomatikleştirmeye yardımcı olur. Otomotiv rfid sisteminde, radyo sinyalleri kullanılarak elde edilen bilgi sayesinde, bir aracın bölgeye erişimlerini kontrol edebilmektedir. Ayrıca otomobillerin hareketlerinin takip edebilmesi, araçların tam konumlarının tanımlanmasında etiketler sayesinde gerçek zamanlı olarak izlenmesine olanak tanır. Araçlar binanın içinde net bir biçimde tanımlayabilmektedir. Araçların iç kısmına monte edilen iot telematik kutusu, harici iletişimleri için aracın yerleşik bilgisayarına bağlanmaktadır. 

Araçların binaların içindeki ve dışındaki araç hareketinin takip edilmesinde oldukça önemlidir. Otomobil alanında showroomlar, servis istasyonu ve özel otoparklar için kullanımları özellikle önemlidir. 

rfid araç kiralama
Araç Kiralama Sektöründe Rfid 'nin Yeri 4

Kapalı otoparklarda ve servis istasyonlarında otomotiv takibi için çok çeşitli seçeneğe sahiptir. Rfid teknolojisi, hem showroomlar hem de araç kiralama şirketi için en iyi sonucu vermektedir. Rfid kullanarak, bu tür şirketlerin bazı avantajlar elde edebilmektedir. Bunlar;

– Ekipman ve işgücü maliyetinin azaltılması,

– Çalışma süreci optimizasyonları,

– Personelin hesap verebilirliğini artırmak,

– Kiralık arabalara ve otoparka garantili erişim sağlaması,

– Mikro ödeme ve ulaşım bilet uygulamalarının kullanılabilirliği,

– Azaltılmış nakit kullanımları,

– Uzun menzilli UHF etiketleme seçeneğinin oluşması,

– Araç kiralama sürecini hızlandırması için kolay çözümler sunmakta,

– Güvenlik ile ilgili verilerin gerçek zamanlı izlenmesi mümkündür,

– Dijital kiralama sözleşmesi ve şeffaf faturalandırma olanağı sağlamakta,

– Aynı zamanda otomatik araç kilit açma ve kilitleme özelliğine sahip,

– Uygulanacak olan bakım için durum izlemenin yapılması,

– Envanter yönetimi otomasyonları sayesinde müşterilere hizmet vermedeki oluşabilecek gecikmeleri ortadan kaldırmaktadır.

Ayrıca buna ek olarak, showroomlar, işletmedeki tamamlanmamış olan üretim uygulamasına benzer şekilde, servis sırasında araba hakkındaki bilgilerinin izlenme olanağına sahiptir.

rfid araç kiralama
Araç Kiralama Sektöründe Rfid 'nin Yeri 5

Araç Kiralama Sektöründe Temel Hedefler

-Bekleme süresi olmaksızın otomatik araç kiralama olanağı sağlamakta,

– Gerçek zamanlı olarak müşteri iletişimleri,

– Tahmine dayalı bakım çözümlerinin entegrasyonu

– Araçların takibinin yapılması,

– Güvenlik açısından hırsızlığı en aza indirmektedir.

– Gelecekte, kiralık arabanın herhangi bir yere bırakılması ya da alınması mümkün olacaktır.

Süreç Gereksinimleri

Rfid teknolojinin amacı, araç kiralama sırasında müşteri hizmetini optimize etmesi ve bekleme süresini en aza indirmektir. Ayrıca araç kiralama bu nedenle mesai saatleri dışında mümkün olmaktadır. Aynı zamanda, araç bakım süreç ve aralıklarını dijital olarak haritalaması ve tam zamanında düzeltmesini tetiklemesi için araç hata mesajı otomatik olarak kaydedilip ve iletilmektedir.

Çözümleri

Rfid teknolojisi ile birleştirilen mobil ağ üzerinden çalışmaktadır. Kutuya GPS ve bir GSM modülü ile jiroskop sensörü entegre edilmektedir. Kutu, veri alma ve iletişimleri, müşteri etkileşimlerinin sanal olarak ele alınması, araçların durumunun izlenmesi ve bakım uygulaması için kullanılmaktadır.

Iot özellikli kutu, dijital olarak kiralama sözleşmesi ve şeffaf faturalandırma için durum ve hasar değerlendirmeleri için kilometreden yakıt seviyesine kadar araç verilerini sorgulamaktadır. Ayrıca kutular, araç teslim edildiğinde aracın kilidinin açılmasını ve kilitlenmesini kontrol etmesi için kullanılmaktadır. İot telematik kutusu, örnek olarak gerçek zamanlı aracın mevcut lastik basınçları gibi, bakım için güvenlik ile ilgili verileri kaydedip izlemektedir. Araç kiralama noktasına teslim edildiğinde ölçülen değerler hedef değerden önemli sapmalar göstermesi durumunda, telematik kutusu kapsayıcı sisteme hata mesajı göndermektedir. Kutuya entegre edilen jiroskop sensörü, hızlanma ve şok veriyi ölçmektedir. Aynı zamanda analiz etme özelliğine de sahiptir. Böylece acil durum ya da araba kazasını tespit etmektedir. Bu teknoloji sayesinde acil durum sinyali gönderebilmektedir.

rfid araç kiralama
Araç Kiralama Sektöründe Rfid 'nin Yeri 6

Otomobillerde Etiket Nasıl Kurulur?

Rfid ile izlemenin başarısı büyük ölçüde doğru olan etiket düzenlemesine bağlıdır. Araçların konum ve otomatik geçiş ücretleri gibi durumlarda kullanılan üç tür etiket bulunmaktadır.

Ön camda: Yapıştırıcı ile sabitlenmektedir. Etiket sol ya da sağ üst köşeye yerleştirilmektedir. Tarama aralığı ise yaklaşık 5 m’dir. Daha iyi sonuç alabilmek için okuyucular, sürücünün etikete en yakın tarafa yerleştirilmektedir. Antenler ise araca açılı olmalıdır.

Dikiz aynasında: Aynaya takılı ve verileri yaklaşık 5-6 m mesafeden taramaktadır. Okuyucu herhangi bir tarafa yerleştirilebilmektedir. Ancak antenler araca yönlendirilmesi gerekmektedir.

Araç plakalarında: Aracın arka plakalarında bulunur. Araç okuyucudan uzaklaşırken tanımlanmaktadır. Okuyucunun antenleri, ekipmanın yanından geçmesi sırasında etiket bilgisini tararken araca açılı olarak yerleştirilmektedir.

Bu Yazıyı Oyla
Kategoriler