Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Rfid Frekansları

Rfid teknolojisi genellikle çalışma frekans bantlarına göre sınıflandırılmaktadır. Rfid frekans, sistem bileşeni arasında iletişim kurulması için kullanılan radyo dalgalarının boyutunu ifade eder. Dünyanın her yerindeki RFID sistemleri, düşük frekanslı (LF), yüksek frekanslı (HF) ve ultra yüksek frekanslı (UHF) bantlarında çalışmaktadır. Radyo dalgaları bu frekansların hepsinde farklı davranmaktadır. Her bir frekans bandını kullanmanın avantaj ve dezavantajları vardır. Örnek olarak, rfid sistemi daha düşük frekanslarda çalışıyorsa, daha yavaş bir veri okuma hızına sahiptir. Fakat metal veya sıvı yüzeylerin yakınlarında ya da üzerinde okuma yetenekleri artmaktadır. Bir sistem daha yüksek bir frekanslarda çalışıyor ise, genellikle daha hızlı veri aktarım hızına ve daha uzun okuma aralıklarına sahiptir. Ancak ortamdaki sıvı ve metalin neden olduğu radyo dalgası girişimlerine karşı daha hassastır. Son yıllardaki teknoloji yenilikleri, sıvılar ve metaller etrafında ultra yüksek frekanslı rfid sistemlerinin kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Rfid frekansları şu şekildedir;

Düşük Frekans (LF)

Düşük frekanslı (LF) rfid, 30 KHz ila 300 KHz arasındaki frekansları kapsamaktadır. 134 KHz’de çalışan bazıları olmasına rağmen, tipik olarak LF RFID sistemleri 125 KHz’de çalışmaktadır. Bu frekans bandı, 10 cm’lik kısa bir okuma aralığı sağlamaktadır. Böylelikle yüksek frekanslardan daha yavaş okuma hızına sahiptir. Ancak radyo dalgası girişimine karşı çok hassas değildir.
LF RFID uygulamaları, erişim kontrolü ve canlı hayvan takibini içermektedir.
LF hayvan izleme sistemi için standartlar ISO 14223 ve ISO/IEC 18000-2’de tanımlanmıştır. Düşük frekanslar, dünyadaki frekans ve güç seviyelerindeki küçük farklılıklar sebebiyle gerçek anlamda küresel bir uygulama olarak kabul edilmezler. Dış müdahalelere karşı çok dayanıklıdır.

Düşük frekanslı rfid etiketleri endüktif kuplaj teknolojisine dayanır. Bu da rfid okuyucunun rfid etiketinde bir akımı ardından rfid etiketine güç verdiği ve bazı temel tanımlama bilgilerini rfid okuyucuya gönderdiği anlamına gelmektedir. Düşük frekanslı etiketleri genellikle pasiftir. Bir güç kaynağı veya pil gerektirmez.

Düşük frekanslı rfid uzun bir dalga boyuna sahiptir. Önce metal yüzeylere nüfuz edebilmektedir.

LF rfid endüktif bağlantı teknolojisine dayandığından, okuma aralıkları birkaç santimetre veya inç ile sınırlıdır. Bu sınırlı aralık, artırılmış bir güvenlik seviyesi sağlaması için bir dizi uygulamada kullanılabilmektedir. Rfid sistemi sadece etiket okuyucuya yakın olduğunda çalışacaktır. Bu, hassas bilgi alışverişi yapmak istendiğinde ya da rfid etiketinin anahtara yerleştirilebildiği ve arabadaki bir okuyucu tarafından okunabildiği araba kontağı için kullanılabilmektedir. Sistem sadece araca yakın olunduğunda çalışmaktadır.

LF RFID sistemleri, çamaşırhane, erişim kontrolü, varlık takibi, hayvan tanımlama, otomotiv kontrolü, araç immobilizerleri, sağlık hizmetleri ve çeşitli satış noktası uygulamaları için idealdir.

rfid frekans
Rfid Frekansları 3

Yüksek Frekanslı (HF)

Yüksek frekans bandı, 3 MHz’den 30 MHz’e kadar olan frekansları kapsayabilmektedir. Ayrıca rfid sistemleri 13,56 MHz civarında çalışmaktadır. Bu sistemler, radyo dalgası girişimine orta düzeyde hassasiyet gösteren eğilimdir. HF bantları nemli koşullarda da çalışabilmektedir. Yüksek frekanslı rfid, veri aktarımı uygulamaları, biletleme ve ödeme için kullanıma sahiptir. Öğeleri izlemesi için ISO 15693 standardı, yakınlık ve akıllı kartlarda kullanılan MIFARE teknolojisi için ISO/IEC 14443 A ve ISO/IEC 14443 standartları dahil olmak üzere yürürlükte olan birkaç HF standardı bulunmaktadır. Yakın alan iletişimi, elektrikli para kartı ve daha fazlası için kullanılan başka standartlar da yer almaktadır. Yüksek frekans, düşük frekans gibi, etiketler ve rfid okuyucu/anten arasında iletişim kurulması için manyetik bağlantı kullanılmaktadır. HF dalgaları, su ve yoğun metaller hariç çoğu materyalden geçebilmektedir. Alüminyum gibi ince metaller hala HF etiketleriyle etiketlenebilmekte ve normal şekilde çalışmaktadır.

HF ve NFC etiketleri ucuzdur. Ancak boyut ve biçim faktörüne bağlı olarak etiket başına yaklaşık 0,35-10,00 ABD Doları arasında değişebilmektedir. Etiketler genellikle rfid etiketler, kartlar veya plastik kaplı etiketler olarak ve genellikle birçok farklı türde öğeye uygulanabilmeleri için boyut olarak küçüktür. Yüksek frekanslı etiketleri, güç kaynağı olarak manyetik bağlantıya güvenilmektedir. Bu nedenle, frekans etiketin aşınması ve yırtılması nedeniyle hasar görmedikçe uygulamanın kullanım ömrü boyunca dayanma eğilimindedirler.

nfc
Rfid Frekansları 4

HF rfid okuyucular, HF etiketleri ile birlikte kullanılmaktadır. Ayrıca düşük maliyetlidir. NFC etiketleri, HF/NFC okuyucuları içeren tüm akıllı telefonlar dahil olmak üzere aynı HF okuyucularıyla okunabilmektedir. Akıllı telefonlar tarafından okunabilme yeteneği, HF/NFC etiketlerine sayısız uygulamada yaygın olarak popülerlik kazanma yeteneği vermektedir.

Ultra Yüksek Frekanslı (UHF) RFID

Ultra yüksek frekans (UHF) bandı 300 MHz ile 3 GHz arasında değişmektedir. Ancak çoğu UHF RFID sistemi 860-960 MHz bantları arasında çalışmaktadır. UHF frekanslı rfid sistemleri, GS1 tarafından uygulamaya konulan iletişim protokolü standartları yanı sıra tek tek ülke ve bölgeler tarafından belirlenen frekans düzenleme standartı sebebiyle belirlenmiş bantlar içinde çalışmaktadır. 

Cihazlar birbirleri ile etkileşime girebilmektedir. Bant genişliği için rekabet ederken ya çalışamaz hale gelebilmekte ya da düşük verimliliğe sahip olabilmektedir. Sistemlerin farklı bantlarda çalışacağı ve farklı sinyal standartlarına sahip olacağı için teknolojilerin yaygın olarak benimsenmesi zor olmaktadır. UHF rfid sistemleri, manyetik kuplaj yolu ile iletişim kurmazlar. Bunun yerine Ultra Yüksek Frekanslı GS1 EPCglobal UHF Sınıf 1 Gen 2 spesifikasyonlarına göre pasif geri saçılım modülasyonu kullanırlar.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler