Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Decathlon RFID teknolojisini 2014 yılından beri kullanıyor

Decathlon, dünya çapında her ürünleri benzersiz bir biçimde tanımlaması için teknolojiden bağımsız GS1 standartlarının kullanması ve Elektronik Ürün Kodunun (EPC) Radyo Frekansı Tanımlamasını (RFID) benimsemeye karar vermiştir. Seçilen veri taşıyıcılarının RAIN RFID etiketleriydi. Bunun üzerine seçilmiş olan veri formatı EPC idi.

2008 yılında ilk olarak bu teknolojiyi başarılı olan program için kullanılmıştır. 2014 yılına kadar çözümler, perakende mağazası envanteri de dahil olmak üzere bütün Decathlon sürecinde kullanıma sunulmuştur. 2019 yıllarına kadar Decathlon, ürünlerin %100’ünü etiketlemiştir. Ayrıca depolar, mağazalar ve fabrikalar arasında dünya çapında 50.000’den fazla RFID okuyucular kullanılmaktadır.

Dikey şekilde entegre olmasına rağmen Decathlonun ürünlerini her türlü ve her yerde tedarik zincirlerinde benzersiz bir biçimde tanımlayabilmesi için GS1 standartlarını kullanmayı benimsemiştir. Bu çözümlerin dağıtımından önce personeller, barkodu tarayıp ve hemen ardından verileri veritabanına girip ürünlerin doğru etiketlenip etiketlenmediği onaylandı. Teknoloji bu prosedürü basitleştirmiştir. Tüm sürecinin birkaç saniyenin altına da indirmiştir. Elde taşınır RFID okuyucu kullanıp, sıralamanın doğruluğu ise büyük ölçüde iyileştirilmiştir. İki işlem arasındaki fark ise 10 saniyeden az olması da, dünya çapında binlerce kez gerçekleştirmesi hesapladığında büyük zaman tasarrufu sağlamıştır.

Elde Taşınır Rfid Okuyucu hakkında bilgi almak için Rfid El Terminali ürünümüze göz atabilirsiniz.

Başlıklar

RFID sayesinde bütün ürünlere hızlı erişimleri

Soyunma odasında, denenen ürünlerin modelini veya bedenini değiştirilebilmesi için entegre ekranlar bulunmaktadır. Aynı zamanda, mağazada olmayan ürünler için internet stoklarına veya ürün kataloglarına erişilebilen terminaller olmaktadır.

Stok yönetiminin iyi şekilde yapmasının yanı sıra, RFID etiketlerin uygulamasında mağaza içi ürünün hareketlerinide hızlandırdı. Decathlon’un, en çok dikkat edilen özelliği, ürünün hızlı bulunup tespit edilmiş olmasıdır. Satın alınan bütün ürünlerin tek seferde ayrı ayrı belirlemek için sadece ürünlerin belirlenen bölgelere yerleştirmesi yeterli olmaktadır.

Decathlon’un amacı ise, dijital dünyaya yakın olarak fiziksel dünyaya sahip olmaktadır. Mağazadaki bilgilere ulaşması daha zordur. Bilgilerin çok küçük etiketlerde yer almaktadır. Ayrıca internetin iki ürüne ait verileri karşılaştırması çok daha basittir.

Satış temsilcileriyle yeni etkileşimler

Ödeme sürecinde kazanılan zaman, müşteriyle daha fazla iletişime geçmesi için kullanılmaktadır. Örnek olarak; müşterinin aramış olduğu ürünü bulup bulamadığını sorulabilmektedir. Aynı zamanda ürünlerin modelini ve bedeni bulmaya yarayan soyunma odasında terminaller için de geçerli olmasıyla, ekran aracılığıyla satış danışmanlarından destek istenebilmektedir. Decathlon’da RFID yöneticisi olan Hervé d’Halluin yapmış olduğu açıklamada ise, “RFID etiketinin ve altyapılarının çok maliyetli olmadığını bildirmektedir. Açıklamanın devamı olarak “Mağazalardaki ödeme noktası sisteminin veya diğer ekranları ile karşılaştırıldığında, RFID maliyetinin az daha yukarıda ve barkod sistemlerinin ek destek olarak kullanılmaktadır. Fakat kendimize 3-4 yıl içinde çiplerin barkodsuz olarak ürünlere doğrudan uygulanabilirliğini sormaya başlamıştır.”

Decathlon RFID Etiketine Örnek

Decathlon RFID projesinin, IT stokları ve gerçek stok arasında uyuşmazlık sebebiyle 2014 yılında kullanılmaya başlamıştır. IT stok seviyesinin mağaza envanterine göre %70’te kalmaktadır. Hervé d’Halluin ise bunun nedenini çoğu zaman ödeme noktalarındaki hatalardan kaynaklanıyor olmasını açıklamaktadır.

Decathlonun Stok Özelliği

Decathlon, depolarda, fabrikalarda, mağazalarda stoğun olduğuna dair bilgilendiren güvenilir teknolojiye ihtiyacı olmalıdır. Stok adetinin doğruluğunun aynı zamanda sezonluk ürün stok fazlasının olmasının da önüne geçmektedir. Hervé d’Halluin stokları her mağazasında, satıcı özelinden, belirli miktarlarda tutarak ciroyu belirleyici biçimde arttırabilmektedir.

Decathlon RFID teknolojisiyle, sahtecilikle mücadeleye nasıl yardımcı olmaktadır?

RFID teknolojisinin, sahtecilik ile mücadelesi için fırsat sağlamaktadır. Her bir RFID / EPC etiketlerinde bulunan veriler ile ilgili ürünler seri numarası taşımaktadır. Böylece her ürünün, tıpkı kendisi gibi ürün grupları arasında benzersiz biçimde tanımlanmaktadır.

RFID teknolojisinin faydaları değer zinciri boyunca uzanmaktadır. Decathlon, diğer kuruluşlardaki sahtecilikle, pazarlara nasıl hitap etmesi ve gümrük vergilerini nasıl yönetmesi konusunda tavsiyede bulunarak uzmanlığından yararlanmaktadır. Bunlar pekçok uluslararası şirketler için kilit önem taşımaktadır.

RFID teknolojisi ile envanter takiplerinde size nasıl yardımcı olmaktadır?

RAIN RFID etiketi tarafından taşınan her ürünlerin benzersiz EPC değeriyle her deponun, mağazanın ve dağıtım merkezinin, üretim süreçlerini optimize etmekte, son derece hızlı ve doğru envanterden geliştirilmiş yenilemeden yararlanılabilmektedir. Özellikle çipin arkası kısmı prensip basittir. Her ürünlerin benzersiz tanımlayıcılarını birkaç metreye kadar, saniyeler içinde ve hatta kutular aracılığıyla sağlayabilmektedir. RFID teknolojisi aracılığı ile otomasyon, raf yerlerinin tam olarak belirlenmesinden satışların kontrol edilmesi ve tüketici ile satış sonrası etkileşimine kadar avantajlar sağlamaktadır.

Bu özelliği sayesinde, fazla stokları önler ve doğru fiyatlardan rafta kullanılabilirliğini ve satış yapmasını sağlamaktadır. Bu nedenle ürünün mevcut olmasını doğru biçimde takip etmesidir. Şirketin yatırımlarının arkasında orijinal gücün parçası olmuştur.

RFID teknolojisi ile nakit tahsilatta nasıl yardımcı olmaktadır?

Bütün ürünlerin bir RFID çipiyle etiketlendiğinden dolayı, iş yerinde ödemelerin söz konusu olduğunda, tüketicinin malları sadece self servis yazar kasa sepetlerine koymaları yeterli olmaktadır. Özellikle okuyucular, nesneleri otomatik olarak tanımlayabilmekte ve ödemeyi tamamlayabilmektedir. Her nesneyi farklı farklı taramaya gerek kalmamaktadır. Uygulamalara geçmeden önce müşterilerin ödemesi için 20 dakikaya kadar sıra beklemekteydi. Günümüzde bu teknolojiyle, müşterini mallar için ödeme yapmasının bir dakikadan az zaman harcamalarına olanak tanımaktadır. Bu nedenle sistemlerin, nakit tahsilat verimliliği %20 oranında artırılıp daha kısa bekleme süresi ile kasada daha kısa sıralar ile sonuçlanmaktadır.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler