RFID Teknolojisi Nedir? 865 Mhz bilgiler
Uzun yıllardır kullanılan ve günümüzde kullanımına devam edilen bir teknolojidir. Rfid Teknolojisi sayesinde bir etiket içerisine bilgiler saklanarak, bunların okuyucular yardımı ile kullanılması sağlanır. Bu sayede birçok sektörde farklı farklı kullanımları görülebilmektedir.
RFID nedir ve RFID Bileşenleri Nelerdir ?
RFID , İngilizce “Radio Frequency Identification” tanımının kısaltmasıdır. Türkçe’ de “Radyo Frekansları İle Tanımlama” olarak anılmaktadır ve adından da anlaşıldığı üzere radyo frekansları kullanılarak verilerin okunması sağlanmaktadır.
Temelde iki bileşene ihtiyaç duymaktadır. Bunlardan birincisi etiket, ikincisi ise okuyucudur. Etiket , ihtiyaca göre farklı şekillerde veriyi tutabilmektedir. Bu nedenle etiket kodlama yöntemleri ile saklanılacak verinin miktarında değişimler olduğunu belirtmek gerekir.
Nasıl Çalışır?
Basit düzeyde anlatmak gerekirse saklanılan radyo frekansı şeklinde yayın yapması halinde çalışmaktadır. Rfid etiket içerisinde yer alan anten, yine etiket üzerinde bulunan güç kaynağı sayesinde gömülen verinin radyo frekansı bir şeklinde yayın yapmasını sağlar. Bundan dolayı okuyucular ise bu radyo frekanslarını dinleyip elde ettiği frekansları anlamlandıran cihazlardır.
Yazıcıları ve kullanılan yazılımlar gibi başka bileşenlerde de yer almaktadır. Etikete istenilen verinin gönderilmesi ve bu etiketlerin basılması sağlanmaktadır.Ayrıca okuyucuları tarafından okunan bilgilerin bilgisayarlara veya başka cihazlara aktarılması işlenmesi için yazılımlar da kullanılmaktadır. Ancak rfid okuyucunun görevleri arasında sadece bilgilerinin okunması değil işlenmesi için aktarılmasının da bulunduğu göstermektedir.
862 MHz ila 870 MHz arasındaki frekans bandı veya bu bandın bir alt kümesi; 863 MHz ila 865 MHz, bazen ‘Kanal 70’ olarak anılır. 862 MHz ila 870 MHz, birçok bölgede çok sayıda farklı düşük güçlü radyo cihazı tarafından, genellikle lisanstan muaf olarak kullanılan çok sayıda daha küçük alt bantlara bölünmüştür. Örneğin 863 MHz ila 865 MHz, birçok Avrupa ülkesinde bazı kablosuz kulaklıklar, yardımcı dinleme cihazları (işitme güçlüğü çeken kişiler tarafından kullanılır) ve bazı kablosuz mikrofonlar gibi kablosuz ses cihazları tarafından kullanılmaktadır.
862 MHz ila 870 MHz aralığında çalışan herhangi bir düşük güçlü radyo cihazının, 790 MHz ila 862 MHz bandının üst kısmında iletim yapacakları için 800 MHz LTE sistemini kullanan taşınabilir cihazlardan kaynaklanan parazitten etkilenme olasılığı yüksektir. yani bandın Düşük Güçlü Radyo Cihazları tarafından kullanılan frekanslara en yakın kısmı.
Kütüphaneler
RFID teknolojisi kitap ödeme ve iade sürecinin verimliliğini artırabilir. Ödeme masasında genellikle kütüphane kartınızdaki barkodu tararsınız ve ardından kitaplarınızı bir RFID okuyucu paneline istiflersiniz. Ped, her kitapta gömülü olan etiketi algılar. Daha sonra kitaplarınızı kitap teslimatında iade ettiğinizde okuyucu, kitapları kategoriye veya konuma göre sıralamak için etiketlerdeki bilgileri kullanabilir.
Daha azıyla daha fazlasını başarmaya çalışan kütüphaneler için bu teknoloji, kitapları raflara geri çıkarmanın daha doğru ve etkili bir yolunu sunuyor. Barkodlama, bir çalışanın ödeme ve iade süreci sırasında her kitabı ayrı ayrı taramasını gerektiriyordu ve bir barkod, çizikler veya izler nedeniyle okunamaz hale gelirse, ürün bilgilerinin bilgisayar sistemine manuel olarak girilmesi gerekiyordu.
RFID ayrıca bu durumda barkodlamaya göre daha fazla güvenlik sunar. Birisi dört kitabı iade ediyorsa, her birinin üzerindeki barkodu kolayca tarayabilir ve böylece sistem, kitapların iade edildiğini düşünür. Peki ya kişi yalnızca bir kitabı bırakıp diğer üçünü elinde tutarsa? Bir RFID okuyucusu tutarsızlığı hemen fark edecektir.
Tıbbi malzemeler
RFID, hasta ameliyat masasındayken cerrahi malzemelerin kullanımını izlemek için kullanılabilir. Bir kontrol ve denge sistemi, doktorların ve hemşirelerin ameliyat sırasında kaç sünger kullanıldığını takip etmelerine ve hiçbirinin yanlışlıkla hastanın içinde kalmadığından emin olmalarına yardımcı olabilir. Okuyucu süngerleri kullanılmadan önce ve sonra sayabilir. Eğer 20 sünger “kontrol edildiyse”, personel ameliyat bittikten sonra 20 süngerin de “kontrol edildiğinden” emin olabilir.
Kullanım Alanları
Günlük yaşantımızda çok sayıda yerde denk gelmekteyiz. Bunlardan en sık olarak günlük yaşantımızda denk geldiğimiz, kimlik kartı uygulamalarıdır. Kimlik kartları bir rfid etiket görevi görmektedir ve kişilere/personellere ait veriyi içinde barındırmaktadır. Turnikelerdeki rfid okuyucular sayesinde de bu bilgiler okunup işlenmektedir . Yetki gibi birçok kontrolden sonra yapılması gereken işleme karar verilebilmektedir. Bunun haricinde sıklıkla nerelerde kullanılır onlara bakalım;
- Demirbaş Yönetimi
- Personel Takip Uygulamaları
- Yetkilendirme Uygulamaları
- Giriş/Çıkış Uygulamaları (Otopark gibi alanlar)
- Sahteciliğin önlenmesine yönelik uygulamalar (Özellikle ilaç sektöründe)
- Stok Yönetimi
Sektörlerde yoğun bir kullanıma sahip olan uygulamaları, kullanım sıklığı ve ihtiyaca göre maliyetlendirilmektedir . Bu sebeple RFID okuyucu ve etiket fiyatı araştırması yapılırken bu detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.