Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Hazır Giyim Endüstrisinde RFID ‘nin Yeri

RFID teknolojisi, üretimden dağıtım ve perakendeciliğe kadar hazır giyim ve tekstil endüstrisinde tüm yönlerini geliştirmektedir. Günümüzde ise RFID etiketleme, cep telefonlarından sonra yaygın olan kullanılan kablosuz teknoloji haline gelmektedir. RFID etiketleri, dijital verinin kodlandığı radyo devreli olan kablosuz çiptir. Özellikle barkod teknolojisine benzeyen ancak barkodlarda optik tarama kullanması yerine, etiketten veriyi yakalaması için radyo frekansı kullanılmaktadır. Temel olarak kullanılan iki tür RFID etiketi bulunmaktadır. Kendi güç kaynaklarına sahip olan etikete aktif etiket, güç kaynağı bulunmayan etiketlere ise pasif etiketler adı verilir. RFID okuyucuların radyo frekansı taraması yardımı ile pasif etiketler aktif hale getirilmektedir. Fakat aktif etiketlerde okunacak olan mesafe aralığı ve hafıza kapasitesi daha fazladır. Etiketleme sistemini kullanması için pek çok sayıda uygulama vardır. RFID etiketleri, barkoda göre daha da maliyetli olmasına rağmen, barkod sistemini alternatif olarak tedarik zinciri yönetimlerinin kullanımını giderek arttırmaktadır. 

RFID teknolojisi, nano tabanlı RFID etiketiyle karşımıza çıkmaktadır. Etiketler o kadar küçük boyutlarda ki ürünlerin içine de sabitlenebilmektedir. Uzaktan okunabilmektedir. Ayrıca barkod sisteminde olduğu gibi tek tek değil raftaki tüm ürünleri birlikte taranabilmektedir. Barkoda kıyasla daha fazla bilgiyi saklayabilmekte ve gönderebilmektedir. Nano tabanlı RFID teknolojileri, insanları RFID ‘ye benimsemeye teşvik etmektedir. RIFD etiketin okuması için engelsiz görüş alanı gerekmez. RFID teknolojisinin önemli bir karakteristik ve farklı noktasıdır. Bu nedenle hazır giyim ve tekstil endüstrisinde, büyük markalar RFID teknolojisini benimsemiştir.

Webp.net resizeimage 35
Hazır Giyim Endüstrisinde RFID ‘nin Yeri 3

Başlıklar

RFID ile Hazır Giyim Güvenliğin Sağlanması

Giyim eşyaları maliyetlidir ve çoğu kez çalınmaktadır. Hırsızlık işlemi, dağıtım merkezinde, depoda, nakliye işleminde, mağazaya vardığında ya da sayım yapılırken gerçekleşmektedir. RFID teknolojisi ile bu sorunun önüne geçilmiştir.  Ürünler tedarik zincirlerinin her anında otomatik olarak sayıldığından RFID teknolojisi, barkodlardan fazla görünürlük ve kontrol sağlamaktadır. Bu sebeple teknolojik ilerleme ile, hırsızlık sorunu olan şirketlerin, öğelerin kaybolup kaybolmadığını izlemesi için RFID sistemini güvenlik kamerasına bağlayabilmektedir. 

RFID teknolojisi, perakende satışının daha hızlı yapılmasını sağlamaktadır. Aynı anda envanteri kolayca korumaktadır. RFID teknolojisi kullanılması sadece işçilik maliyetini azaltmak ile kalmaz, bir yandan da silikon bazlı oldukları için müşterilerin hizmet verimliliğini artırmaktadır. Böylelikle baskı maliyetini düşürmektedir.

Hazır giyim ve tekstil endüstrisinde RFID etiketi kullanılarak satış, depolama ve üretim sürecini sıkı bir biçimde kontrol edilebilmektedir. RFID etiketleri, özellikle barkodun başarısız olduğunu çevresel faktörler ve diğer görsel olarak test edilen maddeler aracılığı ile okunabilmektedir. RFID etiketleri, tanımlaması için daha yüksek operasyonel hıza sahiptir. Ayrıca RFID etiketler daha kısa sürede taranmaktadır. RFID teknolojisi, anında yazma ve okuma özelliği sebebiyle stok takibi gibi işlemde faydalı olmaktadır.  İşçi hareketlerinin takibi, ürün takibi, kalite kontrol, üretim verilerinin doğrulanması, perakende zincirlerinin farklı olan mağazaların stoğunun kontrol edilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca iplik sektörlerinde de kullanılmaktadır. Etiketleri ilgili olan yarı mamul malzemelere yerleştirilerek ürün karışmasını önlemektedir.

RFID teknolojisi ile Hazır Giyim Kolay Erişilebilirlik

RFID teknolojisi ile ürünlere kolay erişilebilirlik sağlanmaktadır. Perakende satışlarda, satıcının ürünleri tam olarak yerini belirlemesine yardımcı olmaktadır. Müşteri ihtiyacını hızlı bir biçimde ele alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca, müşteri alışveriş geçmişlerinin belirlenmesi için RFID kartlar kullanılabilmektedir. Özellikle sık alışveriş yapan müşterilere farklı promosyonlar ve ödüller sunulabilmektedir. Giyim ürünlerinin değişiminde veya iadesinde de kullanılmaktadır. RFID etiketleri okunabilmekte ve otomatik olarak envantere eklenmektedir. Uygun olan stok seviyelerinin korunmasında RFID uygulaması kullanılmaktadır. Stok seviyelerinin düştüğünde stok odasından ihtiyaç olanı yeniden doldurulması için uyarmaktadır. RFID teknolojisi, hazır giyim ve tekstil ürünleri için her aşamada faydalı olan bir araçtır. Bu nedenle tekstil üretiminde zorlu çevre koşulları ve maliyetleri sebebiyle uygulaması sınırlıdır. RFID etiketlerin gelişmesi ve RFID uygulamalarının teşvik edilmesine önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.

Webp.net resizeimage 36
Hazır Giyim Endüstrisinde RFID ‘nin Yeri 4

Hazır Giyimde RFID Kullanımı ve Kazanımları

UHF RFID teknolojisi dünya genelinde en yaygın olarak kullanıldığı sektör olarak hazır giyim sektörüdür. Bunun sebebi hazır giyim ürününde beden, desen, renk gibi aynı ürünlerin pek çok farklı modelinin olması takiplerinin klasik yöntemler ile zorlaştırmaktadır. Hazır giyim firmasının yıllık adetlerinin fazla olması, iş akışlarını insan hatasının açık olması ve mevcut olan yöntemle ürünün takip edilmesinin zorluğunu UHF RFID bu alanda yaygın kullanımının ana nedenlerinden biridir. Ayrıca günümüzde Zara, Burberry, C&A, Gary Weber, Türkiye’de ise İpekyol, Lacoste, Koton, Decathlon RFID teknolojisini kullanan firmalar arasında sayılabilmektedir.

Hazır giyim sektöründe yıllık olan ürün adetleri yüksek ve satış noktası fazladır. Bu nedenle RFID teknolojisine geçmek isteyen hazır giyim üreticileri hem değişken, hem de sabit yatırım maliyeti yüksektir. Dolayısıyla herhangi yatırımlara karar verilmeden önce yatırımın işletmelere ne tür kazanım sağlayacakları mutlaka hesaplanması gerekmektedir.

RFID ile firmaların elde ettiği kazanımlar

– Stok sayımının daha hızlı ve daha az insan gücüyle yapılmasından kaynaklanan işgücü tasarrufu oluşturması,

– Ürün akışlarının hatasız ve daha kısa sürede yapılabilmesi,

– Gereksiz üretimlerin önlenmesi,

– Sezon sonları stoğun azaltılması,

– Sahte ürünlerin tespit edilmesini,

– Mağazadaki kayıpların azaltılması,

– Mağazadaki ‘yok’ satışın önüne geçilmesi sebebiyle artan satışları,

– Üretim tesislerinde firelerin azaltılması,

– Yanlış ve hatalı olan sevkiyatın önlenmesi,

– Yanlış veya eksik olan rafdaki ürünün tespitiyle daha verimli sipariş yönetimi sağlamaktadır,

Hazır giyim ürününde yapılan RFID uygulaması hem etiketleme işleminde, hem de donanım tarafında uzmanlık istemektedir. RFID okuyucuları sayesinde koliler içindeki yüzlerce hazır giyim ürünlerini saniyeler içinde sayabilmektedir. Ayrıca sevkiyatta son derece hatasız ve hızlı gerçekleşebilmektedir. RFID etiketleri barkod fiyat etiketlerinin yerini alabileceği gibi, yaka etiketlerine, hırsızlık alarmlarına ve yıkama talimatlarının gizlenmesinde entegre edilebilmektedir.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler