RFID neden kullanılmalıdır?

RFID, İngilizcede (Radio Frequency Indetification) tanımlamasının baş harflerinden oluşan ve Türkçesi Radyo Frekanslı Tanıma olarak kabul edilen teknolojilerden bir tanesidir. Verilerin toplanması ve işlenmesi çerçevesinde artan taleplere bağlı olarak kullanımı da artan rfid teknolojisi ile iş yaşamının kolaylaştırılması ve maliyetlerin azaltılması gibi çözümler dikkat çeker.
İzleme, tanımlama, ödeme, depolama, giriş kontrolü ve sahteciliğe karşı önlem alma noktasında sık sık tercih edilen RFID teknolojisi sayesinde günlük yaşamın daha kolay ve sürdürülebilir olması hedeflenmektedir. Bir etiket ve okuyucudan oluşan RFID sistemleri güçlü bir altyapı da gerektirmektedir. Bu çerçevede sistem bileşenlerini iyi bir şekilde analiz etmek gerektiği unutulmamalıdır.
Başlıklar
RFID Etiketlerin kullanımı
RFID etiketi, RFID sistemlerinde kullanılacak olan tüm nesnelerin tanımlanması amacıyla kullanılan çözümler olarak kabul edilmektedir. Böylelikle kapsama alanına giren nesnelerin tanınması ve etikette bulunan bilgilerin kolaylıkla işlenmesi mümkün olabilecektir.
RFID etiketlerin kullanım alanı ve amacı her geçen gün daha geniş boyutlara ulaşırken özellikleri de fark yaratır. Bu çerçevede bir etiketlerin özelliklerini şu şekilde listelemek mümkündür.
- Görüş mesafesi ayırt etmeksizin çözüm sağlar,
- Etiketlerin yeniden yazılabilir ve kullanılabilir olması önemlidir,
- Darbe ve çevresel unsurlara karşı dirençlidir,
- Etikete işlenen verilerin şifrelenmesi ve ekstra güvenlik için kilitlenmesi mümkündür,
- Diğer etiket türlerine nazaran daha fazla veri tutma özelliğine sahiptir,
- Saniyeler içerisinde etiket okuma sayısı yüzlerle ifade edilmektedir,
- Talimat, barkod ya da şirket isimleri gibi pek çok bilgiyi içerir.
Özellikleri bakımından oldukça özel seçeneklerden bir tanesi olan RFID etiketlerin parçalı bir yapısı vardır. Etiket üzerinde sinyal gönderme ve almaya yarayan bir anten ve bilgi depolamak için entegre edilmiş bir çipi vardır. Etiketlerin türüne bağlı olarak güç kaynağı kullanımının da söz konusu olabileceğini ifade etmek gerekir. Etiket çipi içerisinde bulunan benzersiz ID sayesinde okuma ve tanıma sağlanmaktadır. Radyo sinyalleri sayesinde gerçekleşen okuma ile işlemin gerçekleştirilmesi söz konusu olur.
RFID Etiketlerin Türleri
RFID etiket, talebe bağlı olarak tasarımı farklılaştırılabilecek bir etiket çeşididir. Kâğıttan imal edildiği gibi ihtiyaca bağlı olarak farklı özelliklerle tasarımının gerçekleştirilmesi mümkündür. Büyüklük ve şekil bakımından ihtiyaca uygun bir şekilde üretilebilen etiketlerle alakalı 3 farklı türden bahsetmek mümkündür. Bu çerçevede RFID etiket türleri aşağıdaki gibidir.
Pasif RFID Etiketler
Pasif etiketlerin kendi güç kaynakları bulunmamaktadır. İletişimin sağlanması ve okuma işleminin gerçekleştirilmesi adına radyo dalgalarının kullanılması ön plana çıkar. Erişimin çevresel koşullardan kaynaklanarak değişiklik gösterebileceğini ifade etmek mümkündür. Maliyet bakımından daha ucuz olduğundan en yaygın kullanılan etiket çeşidi olarak kabul edilmektedir.
Aktif RFID Etiketler
İletişimin sağlanabilmesi amacıyla bir verici ve güç kaynağına sahip olan etiket çeşitleridir. İletişim için kullanılan anket sayesinde yüksek performans elde edilmektedir. Bu çerçevede mesafeler yayın frekansına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Maliyet bakımından en yüksek etiket çeşididir.
Yarı Pasif RFID Etiketler
Yarı pasif etiketler, aktif etiketlerdekine benzer şekilde bir güç kaynağına sahiptir. Ancak iletişimin başlatılması için uyarı gerekmektedir. Bu nedenle de sistem yarı pasif olarak kabul edilmektedir. Okuma menzilinin daha uzun olmasını sağlayan dahili güç kaynağı maliyetleri de etkiler. Ancak bu etiketler pasiflere göre pahalı ve aktif etiketlere göre ucuzdur.
UHF RFID Etiketler Nelerdir?
UHF RFID etiketler, frekans gücüne bağlı olarak sınıflandırması yapılan etiketlerde frekans aralığının 868 ile 928 MHz arasında olmasını işaret eder. Frekans aralığının Avrupa ve ABD için farklı olması çerçevesinde UHF etiketlerin ülkelere bağlı olarak frekans değerleri farklılaşabilmektedir. UHF RFID etiketlerin yüksek okuma menzili sunması ve uygun fiyatlarla çözüm sağlaması oldukça değerlidir. Ancak bu etiketlerin en büyük dezavantajı metal ve sıvı nedeniyle parazite maruz kalmasıdır. Takip sistemlerinde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak çevresel etkilere açık alanlar ve metal temasının olduğu yerlerde tercih edilmemektedir.
UHF RFID etiketleri konusunda metallerden kaynaklanan paraziti önleyen seçenekler gündeme gelse de bu etiketlerin maliyet bağlamında çok yüksek standartlar sağladıklarından söz etmek gerekmektedir. Bu nedenle de çok tercih edilmemektedir.