Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Lastik Etiketlerinde RFID Teknolojisi

RFID teknolojisi, lastiğin kauçuğuna yada herhangi ağ malzemelerine uygulanan anteniyle donatılmış çip veya etiket içermektedir. Çip, verisini bir alıcı içeren sabit veya el tipi olan okuyucuya iletmektedir. RFID teknolojisi, lastiğin içinde RFID çipi ve anten içeren RFID etiketine sahip sistemde aracın lastiğinde kullanılmaktadır. Gömülü RFID etiketlerine sahip olan lastiğin özelliği ise, antenlerin, RFID çiplerine bağlı birinci antenin ve dışarıya sağlamakta olan ikinci anteni içermektedir. RFID çipleri ve anten, birinci anten sabitleme elemanına sabitlenmektedir. Rfid etiketleri, lastiğin karkasın kat ucundan, lastiğin radyal yönünden dışa doğru olan bir konuma yerleştirilmiştir. İkinci anten ise, karkas katını oluşturan iletken karkas kat kordonuna elektromanyetik olarak bağlanmıştır.

Çok sayıda araç lastiği yönetimleri, lastik tanımlama ve diğer çözümler için çalışması üzerine otobüsler, otomobiller, kamyonlar ve diğer araçlar RFID ile tasarlanmıştır. RFID, zamandan ve insan gücü tasarruf etme zahmetine girmeksizin lastik yönetimi uygulamasının sorunsuz çalışmalarını sağlamaktadır. Ayrıca uzaktan RFID okuyucular tarafından kolaylıkla okunabilmesi biçimde tasarlanmıştır. Otobüs, araba, kamyonların RFID lastik etiketleri özel üretim verileri ile teslim edilebilmektedir. Otomatik işlenmeye ve son kullanıcıların kolayla düzenlemesine izin verilmesinde benzersiz seri numarası sağlanmıştır. Lastik etiketleri yok edilmeden çıkarılamaz ve devredilemez. 

Etiketlerin stratejik şekilde yerleştirilen yapışkan katmanlara sahip kurcalanmaya karşı ise oldukça dayanıklıdır. Kullanıcı bellekleri parola korumalıdır. Şifrelenen kullanıcı verisini tutabilmektedir. Otobüsler, arabalar, kamyonlar için kullanılan etiketler, gerçek yol testlerini kilometreyle başarı ile tamamlandı. Ayrıca potansiyel lastik kusurlarına yol açmamıştır. RFID, lastiğin toplam kullanımları ömrü boyunca lastik deformasyonlarına dayanıklı biçimde esnek yapıdadır. Lastikler için etiketler, lastik yönetimi için motosikletler, kamyonlar, arabalar ve diğer çeşitli özel, ticari ve devlet araçları için kullanılmaktadır.

Lastik etiketi rfid
Lastik Etiketlerinde RFID Teknolojisi 3

Lastikte RFID Etiket çözümü

RFID teknolojisi lastik içinde esnek konumlandırmayı desteklemektedir. Diğer karşılaştırılabilir etiketlere göre daha küçüktür. Çok yönlü anteni vasıtasıyla mükemmel RF performansı sağlamaktadır. RFID etiketleri, her açıdan 3 metreye kadar okuma aralığı sağlamaktadır. RFID etiketlerin, toza ve sıvılara karşı dayanılıklığa sahiptir. Ayrıca yaygın olan kimyasallara ve UV maruz olması halinde oldukça direnç sağlamaktadır. Çok yönlü lastik uygulamaları için ise optimize edilmektedir. Böylelikle etiketlerin orijinal biçimde kamyon lastiği üreticisi için geliştirilmiştir. Şu anda sektörlerde kullanılan standart lastik etiketlere kıyas ile daha iyi performans sağlamaktadır.

Gömülü olan UHF RFID lastik etiketleri, lastiklerin üretimi ve sertleştirilmeden lastik kalıplarına entegre edilmesi üzere tasarlanmaktadır. Lastiklerin vulkanizasyon işlemi sırasında doğrudan lastiğe takılmaktadır. Özellikle lastiğin çekirdeğine tam olarak bağlanabilmektedir. Lastiği takip etmesi için doğru bir biçimde çalışabilmektedir. Yerleşik lastik etiketlerinin kullanılması, üretimden çevre kontrolü kadar geçen bütün yaşam döngüsünü kontrol etmektedir. Ayrıca envanter takibi, bakım kayıtları ve filo yönetimini desteklemektedir. Hem yolda zorlu çevre koşuluna maruz kalan hem de üretim süreçlerinde RFID lastik etiketinin sağlam olması gerekmektedir. 

Yaygın olarak lastik etiket ürününün entegre devresi, yay antenlerinin çaplarından daha da büyük olan ve küçük baskılı devre kartıdır. Fakat günümüzde lastik üreticilerinin, lastiklerin kompozitleri içerisindeki homojenliğin en üst seviyeye çıkarması için çok daha küçük boyuta ihtiyaç duyulmaktadır. Genel boyutunun en aza indirilmesi için kurşun çerçeve teknolojisine dayalı özelleştirilmiş olan IC muhafazasıyla oluşturulmuştur.

RFID lastik etiketleri, envanter yönetimleri yanı sıra araç filolarının performanslarını ve araçların aşınmasının izlenmesi de dahil olmak üzere çeşitli uygulamada kullanılabilmektedir. 

Aktarıcılar lastiğin iç yüzeylerine yerleştirilmektedir. Elektronik cihazların, elektromanyetik dalganın emilmesinden etkilenebilmektedir. Özellikle, lastik çalışması sırasında büyük ölçüde deforme olduğundan, elektronik cihazın kırılması gibi potansiyel problem oluşmaktadır.

Webp.net resizeimage 25

Lastiğin içine yerleştirme

RFID teknolojisi ile lastik üretimlerinde zorlu ve karmaşık ortamı ile başa çıkmaktadır. Karıştırma işleminde kimyasalın, kauçuk üzerine sabitlenmiş bir RFID okuyucuların bulunduğu yüzeyin üzerine RFID etiketleri uygulanabilmektedir. Yanlış kimyasalın okuyucular tarafından algılandığı anda yükleyiciler durarak bir alarm devreye girmesi sağlanır. Bu sebeple hatalar oluşmadan önlenebilmektedir. Özellikle üretim sürecinde, belirli lastik tiplerini üretmesi üzere kurulmuştur. Bu nedenle lastik üretim makinesine yerleştirilmiş RFID okuyucu ve RFID çipleri aletlere ve parçaya gömülü olduğundan sorunların ortaya çıkmadan önleyebilmektedir.

Lastik üreticileri, toptancıları ve perakendecileri

– Uluslararası Standartlara ve frekanslara sahip RFID Etiketlerin uygulanmasında (RAIN, ISO 18000-6C, ETSI, EPC Sınıf 1 Gen 2)

– Lastiklerin toplu olarak doğru ve verimli bir biçimde taranması,

– Uçakların, kamyonların lastik türleri dahil olmak üzere pek çok uygulama için tek bir etiketin kullanılması

– Endüstri standardı ve yüksek performanslı yapışkanlı etiketleme malzemesinin kullanılması

– Kalite kontrollerinde satış noktalarına kadar tedarik zincirleri boyunca izlenebilirliğin iyileştirilmesi.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler