Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Havacılık endüstrisinde RFID Kullanımı 2024

Havacılık endüstrisinde RFID

RFID teknoloji , bagajların benzersiz şekilde tanımlayan verileri aktarma durumunda radyo frekansları elektromanyetik alanlarında kullanılmaktadır. Özellikle havacılık endüstrilerinde kullanılan en yaygın olarak RFID teknolojisi pasif Sınıf 1 Gen 2 Ultra Yüksek Frekans (UHF) kullanılmaktadır. RFID tekonolojisi ise yanlızca bir okuyucunun mesafesinde olduğunda bilgi gönderebilmektedir. Çok düşük bir enerji sinyali yayar. Bir okuyucunun menzilinde olmadığında etiket kesinlikle pasiftir ve hiçbir bilgi göndermez. Bu, havalimanı süreçleri boyunca çantaları takip eder. Bu nedenle herhangi bir uçak sistemine müdahale etmenin imkansız olduğu anlamına gelmektedir. IATA ‘nın 753 sayılı kararıyla birlikte havayolları ile bagaj takipleri uygulaması başlandı.

Uygulaması

Bagaj çalışma grubu tarafından geliştirilmiş olan RFID uygulaması, havaalanlarında ve RFID teknolojiyi uygulanmasında için tasarlanmıştır. Bu nedenle teknoloji, bagaj işlemlerini için en uygun olan analiz işlemine yardımcı olarak farklı uygulamalar yaklaşımları ve seçenekleri gözden geçirilmesine yardımcı olmaktadır. IATA, günümüzde de çoğunlukla kullanılmakta olan barkod teknolojisinden çok daha etkili RFID teknolojisinin kullanılması önerilmektedir. RFID teknolojisi için IATA standardının, ayrıca RFID tarafından sağlamakta olan benzersiz tanımlayıcı sebebiyle tüm bagaj kontrol işleminin kolayca tanımlanabilmesini sağlamaktadır. RFID teknolojisi ayrıca bagajın gerçek zamanlı takipleri için yolcu beklentilerinin de karşılamasını sağlar.

Başlıklar

Havayolu İşletme ve Bakımında Radyo Frekansı Tanımlama

RFID, havacılık dahil olmak üzere pek çok endüstride geniş çapta kabul görülen otomatik tanımlama teknolojisi olmuştur. Sonuç olarak barkod teknolojilerinin ötesinde faydalar sağlamaktadır. Bu sebeple barkodların veri almak, iletmek için ışığa ihtiyaç duyduğunda rfid etiketinden veri aktarmasında radyo frekanslarını kullanırlar.

Nasıl Çalışır ?

RFID teknoloji ile saniyede yüzlerce etiket görebilmektedir. Bu sayede anında veri toplamaktadır. Bu teknoloji, havayolu için tamamen yeni bir fırsat sağlamıştır. Örnek olarak; Her uçağın koltuğunun altında herhangi bir can yeleği kutusunun güvenliğinin ihlal edilip edilmediğin tespit eder. Ayrıca can yeleğinin gizlenip gizlenmediğini hızlı bir biçimde belirlemektedir.

El tipi taşınabilir RFID okuyucuları ise, genellikle RFID etiketlerinin yanı sıra barkodları da okuma özelliğine sahiptirler. Bu, her iki teknolojiyi de birbiri ile bağlantılı olarak kullanmak için son derece kolaylık sağlamıştır.

RFID sistemi için üç temel bileşen gerektirmektedir. RFID etiketi (etiket anteni + çip), radyo sinyalini göndermek ve anten, dijital sinyallerin kodlarını çözmek için ise antene bağlı okuyucu ve süreci kontrol etmek için bir bilgisayar sistemiyle etiketteki verileri saklamaktadır. Ayrıca gerektiğinde kullanılabilmektedir.

Etiketin içindeki bulunan çip, radyo frekanslarıyla doğru akım gücüne dönüşmektedir. Radyo frekansı (RF) sinyallerini faydalı bilgilere dönüştürmektedir. Sonuç olarak verileri ise dört ayrı bellek bankasında saklar. Her iletişimlerde hata kodlarını kontrol etmektedir. Bu nedenle okuyucuyla karmaşık iletişimleri yönetir. Şifreleri çözmekte ve ayrıca parolalar ve diğer özel işlevlerde saklanmaktadır.

Havayolu İşletme ve Bakımında RFID Kullanımları

Havayolu operasyon alanlarındaki bazı RFID kullanımları şunlardır;

– Güvenlik süreçlerinde,

– Yolcu pasaport işleminde,

– Yemek servisinde,

– Bagaj taşıma ve bagaj etiketleri işlemlerinde,

– Yer servis ekipmanlarında kullanılmaktadır.

RFID teknolojisi, verilerin geçersiz kılması için insan hatası olmaksızın etiketli parçadan seri numaralarını kolay, hızlı ve doğru bir şekilde tanımlayabilmektedir. Bu tür veriler ise günümüzde havayolunun resmi kayıt sistemlerinde saklanmaktadır. Endüstri standartları ve yüksek belleğin ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, RFID teknolojisi bu verilerin etiketler ve parçalar üzerinde taşınabilir. İzlenebilirlik kaydı olarak saklayabilmektedir. Bakım ve mühendislik işlevlerinde, sadece bir parça numarasına değil. Hangi uçağa hangi konumlar ve hangi parçaların kurulduğuna tam olarak bilmesine dayanmaktadır.

IATA Çözünürlüğü 753 – RFID bagaj takibi

1 Haziran 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin ( IATA ) bagaj takiplerine ilişkin olarak 753 (R753) sayılı kararı ile hareket etmektedir. IATA üyesi havayolları bagaj alımları ve teslimatını izleyerek doğru yolcu bagajılarının envanteri de tutmasını gerektirmektedir. IATA’ya göre R753’ün amacı ise, her bagaj yolculuğu için sektörlerin arası izlemeyi uygulayıp havayolların da yanlış kullanımların daha da azaltmaya yönelik çalışmalar başlatmıştır. R753’ün uygulanması, Airports Council International (ACI)  IATA, Airlines For America (A4A) tarafından yürütülmektedir.

R753 uygulamasının dört kayıtlı çanta takip noktası şunlardır;

– Çantanın üye taşıyıcılar tarafından yolcudan alınması,

– Çantanın uçağa teslim edilmesi,

– Üyeler arasında çantanın teslimi ve teslim alınması,

– Çantanın yolcuya teslimi ile sonuçlanmaktadır.

IATA, barkod teknolojisinden daha etkili sonuçları olduğu için üyelerinin de bu konuda kullanmasını önermektedir. RFID taramasında, IATA web sitesinde bulunmakta olan IATA Çözünürlük 753/A4A Çözünürlük 30.53 Uygulamaları Kılavuzu’nda çanta verilerinin kaydetmesi ve izlemesi için kabul edilebilmektedir. Kılavuza göre ise bagaj takipleri için kabul edilebilmektedir. Diğer teknolojilerin arasında manuel kayıtlar, lazer taramalar, optik karakter tanımaları (OCR) ve Bluetooth, GPS gibi diğer teknolojiler de yer almaktadır.

Müşteriler ve ekipler için verimliliği ve güvenliği artıran otomatik havalimanı sistemleri

Havalimanı sistemleri daha verimli şekilde çalıştığında, yolcular ve personeller ihtiyaç duydukları hizmeti ihtiyaç duyduklarında almaktadır. Fakat aksama meydana geldiğinde ise, modern sistemlere her zamankinden daha da fazla ihtiyaç duymaktadır. Impinj platformlarının etkinleştirdiği RAIN RFID sistemlerinin,  her temel araçlar veya varlıklar ve otomatik sistemler arasında hareket ederken tüm çantaları kablosuz olarak izleyerek, işlemi hızlandırmaktadır. Özellikle hataları azaltır ve manuel olan görevleri ortadan kaldırmaktadır. Çantayı bağlamak için kullanılan etiketlerin aynı zamanda temassız olarak check-in’i mümkün kılar. Personel ile yolcular arasındaki teması azaltabilmektedir. İzleme araçları ve ekipmanlarını otomatikleştirmek ve ekip üyelerinin tam olarak ihtiyaç duyduğu hizmeti kolayca bulup işlemeleri anlamına gelmektedir. Bu nedenle ımpinj ortakları tarafından geliştirilen çözümler, dünyanın her yerinde olan havalimanlarında kullanılır.

IATA ile Beklenen Sonuçlar Nelerdir ?

IATA, bagaj taşımasında yenilikçi girişimlerin uygulanmasında, sektörü kusursuz olarak seyahat deneyimlerine doğru ilerletmesine yardımcı olmaktadır. Bagaj yolculuğunu belirlenen dört noktada bagajı izlemek için RFID teknolojisini kullanarak, yolcular ve havayolu/havaalanı çalışanlarını bekleyen sonuçlar şunlardır;

1- Bagaj ile ilgili bilgilerde veya verilerde artışlar

Yolcular çantalarına ve yolculuğuna ilişkin tüm veriler havayollarına /havalimanlarına ve yolcularına sağlanacaktır. Dolayısıyla toplanacak olan verilerin, havalimanlarına ve havayollarına, performanslarında iyileştirilmesine yol açan anlayışlı bilgi sağlamıştır.

2- Daha iyi yolcu hizmetleri ve deneyimleri

Yolcu ile havayolu arasında şeffaflık yaratmak ve görünürlüğü geliştirmek için, tüm bu durumlar kayıp bagaj olasılığını azaltmaktadır. Aynı zamanda daha iyi müşteri deneyimleri sağlamaktadır.

3- Bagajın hatalı biçimde kullanım ödemesinden kaynaklanan maliyetinde azalma

Yanlış kullanılmakta olan bagaj miktarında sürekli azalma, havaalanlarını ve havayollarında ödeme ve taleplerde harcanan ekstra maliyeti en aza indirmektedir.

4- Kayıp bagaj ve bagajın yanlış kullanımında azalma 

2017 yıllarında, AliTalia havayolu 2015 yılındaki rakamlarına kıyasla yanlış kullanılan bagajlarda %40 azalma görüldü. Özellikle havayolları merkezinde, bazı günlerde ise yanlış kullanılan bagaj sayısında bin yolcu başına 3 çantanın altına kadar düştü.

5- Tam zamanında kalkış iyileştirme yöntemi

Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) World, yanlış kullanılmış olan bagajların azaltmasına yönelik en iyi uygulamalarını teşvik etmek ve geliştirmek için IATA ile işbirliği yapmıştır. Bununla birlikte uçağın boşaltma ve yükleme süresinin azaltılması ve uçağın programda tutulmasına neden olur

RFID İzleme ile , Havayolları tarafından kaybedilmiş olan bagajın önlenmesine yardımcı olmakta

Havayolunda yolcuların karşılaştığı en kötü durumlardan biri ise bagaj kaybıdır. Fakat Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliğinin (IATA) ve hava taşımacılığı teknolojisinin firmanın SITA tarafından yapılan yeni araştırmalar sonucunda, RFID teknolojisinin ABD havayolları ile dört yıllık bir zaman içinde 3 milyar dolar tasarruf sağlayacağını göstermektedir. RFID teknolojisinin dahil edilmesi ile kaybolan ve yanlış kullanılan bagaj miktarlarını azaltacaktır. Bu çalışma ile, RFID’nin check-inden bagaj taleplerine kadar bagaj takibini nasıl iyileştirebilmesini özetlemektedir.

Gelişmiş olan müşteri deneyimleri ve önemli maliyet tasarruflarının , Delta Airlines’ın son zamanda özellikle bagaj takipleri için RFID teknolojisine 50 milyon dolar yatırım yaptığını açıklayabilmektedir. 2017 yılının sonunda, bütün Delta uçuşlarının yolcu bagajlarını takip etmesi için RFID teknolojisi kullanılmaktadır. Bu nedenle, program etkili olduğunu kanıtlandı. Biletleme hataları, transfer yanlış kullanımı, varış yanlış kullanımı,  yükleme hataları, yük arızası ve etiketleme hataları, alan ağırlığı kısıtlama sorunları gibi sorunları azaltmıştır.

Havalimanlarında RFID Bagaj Takip Sisteminin Avantajları:

– Müşteriye verilen hizmetler,

– Transit bagaj takipleri,

– Bagaj takibi ve güvenlik bölgelerinden geçiş,

– Personelere raporların ve bildirimlerin gönderilmesi,

– BHS dışında ve içinde bagajların takipleri,

– Varışda havaalanında bagaj taleplerinin kontrolü,

– Yükleme kısmında bagajların takipleri,

– Çanta etiketlerinin %99,9 okunabilirlik seviyesinde olması.

5/5 - (1 vote)
Kategoriler